Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?

Miercuri, 16 Octombrie 2024, ora 03:00
5747 citiri
Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Parlamentari români FOTO Hepta

Zilele trecute, mai multe personaje politice, atât de la PSD, cât și de la PNL, au fost vizate de anchete jurnalistice sau de cercetări penale, ajungând într-un final să facă un pas în spate de pe liste, sau chiar din partid, cum este cazul Laurei Vicol, care a ieșit din partid după scandalul Nordis.

Alții se văd în situația de a le fi ridicată imunitatea, cum este cazul liberalului Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și medic, acuzat de luare de mită. De altfel, în goana PSD de a scăpa de eticheta de „partid al corupților”, consacrată de perioada Năstase și perioada Dragnea, Marcel Ciolacu a anunțat că nu va avea pe liste vreun candidat certat cu legea. Astfel, simțindu-se vizați, foștii miniștri social-democrați, Florian Bodog și Adrian Chesnoiu, s-au retras din cursă.

Politologul George Jiglău spune că ce se întâmplă zilele acestea, cu epurările din partid, are legătură în special cu PSD, care are un istoric binecunoscut în ceea ce privește corupția și scandalurile de corupție.

„Mi se pare că miza e mai mare pentru alegerile prezidențiale, deci cred că ei nu vor să mai fie deloc asociați cu acele riscuri care i-au făcut ca în trecut să piardă turul 2 de prezidențiale. Asta cred că e marea miză pentru ei acum, adică, da, să nu aibă persoane asociate cu corupția, care au probleme penale ajunse prin dosare și instanțe”, a afirmat Jiglău.

Acesta spune că experții partidului și consultanții înțeleg riscul la care se supune Ciolacu, acela de a avea parte de un tipic tur 2 pentru un PSD-ist.

„Și Ciolacu însuși, în poziția de candidat, mi se pare că încearcă să fie un candidat PSD diferit, adică, eu sunt convins că el personal și, mă rog, toți din partid și cine îl consultă și îl consiliază înțeleg bine riscurile astea ca el să aibă soarta PSD-istului tipic din turul 2, care mobilizează toate antipatiile față de PSD. Atunci, încearcă să minimalizeze la maxim riscul ăsta prin comportamentul lui și prin a face ca motivele clasice care îi făceau pe oameni să nu mai voteze cu PSD, în special asocierea cu imaginea de corupție, să fie minime”, a adăugat politologul.

Acesta consideră că, chiar dacă ar fi apărut pe listele pentru parlamentare personaje precum Florian Bodog, care au sau au avut probleme penale, nu ar fi afectat cu nimic voturile partidului, dar social-democrații au ținut să înlăture orice discuție.

„Iar la celelalte partide, nu acolo erau problemele sau asocierile mari cu corupția. Poate la PNL, într-o oarecare măsură, deci miza mai mult o văd la PSD, dar, în același timp, vorbim și de partide mari care au oameni, au resurse umane, au cadre de partid, pot să înlocuiască ușor. Cred că sunt destul de mulți care așteaptă, care vor să urce mai sus pe liste care, mă rog, nu au intrat și și-au dorit să-și facă loc. Deci nu-mi fac griji foarte multe pentru partidele astea”, spune el.

Acesta a reiterat ideea că miza mai mare pentru partidele sunt alegerile prezidențiale.

Totodată, politologul consideră că tema-anticorupției, atât de în vogă, mai ales în perioada protestelor din Piața Victoriei împotriva Ordonanței 13, nu va mai avea același succes.

„Deci, succesul electoral al temei de luptă cu corupția nu cred că mai poate fi același care era acum 20 de ani sau chiar și 10 ani nu cred că lumea mai vine la fel de mult în aceeași măsură la vot ca să se lupte cu corupția, ca nu cumva să iasă candidatul X de la PSD, care-o fi el, că atunci, mă rog, rămâne țara coruptă și dacă nu iese el, nu mai e corupă”, a mai spus Jiglău.

În același timp, consideră acesta, faptul că nu mai „ține” această temă a anti-corupției este un semn de maturizare a electoratului

„Nu zic că e complet absentă, nu o să fie complet absentă, dar în primăvară, la europarlamentare, USR-ul a încercat în continuare să joace cartea cu corupția. Era imaginea asta cu Drulă pe panouri, cu furatul viitorului și am văzut că nu mai ține, nici măcar la electoratul mai tânăr, care ar putea să fie țintit de partid de precum USR”, a mai spus Jiglău.

Acesta este de părere că România este într-un „sezon întreg electoral”, nu doar o simplă campanie, având în vedere multitudinea rundelor de alegeri din acest, nu doar la nivel național, dar în întreaga lume.

„A început, bineînțeles. Nu e o campanie propriu-zisă și doar aia e. E un sezon întreg electoral. Tot anul a fost așa și e alimentat și de faptul că nu doar la noi sunt alegeri, ci și în alte țări. Am avut europarlamentare și în alte locuri din Europa, avem America, Republica Moldova. E dură, cum e orice campanie. Nu mi se pare că în termeni de chestiuni așa de imagine sau personale s-a sărit calul până acum, dar mai este timp. E altceva când sunt mulți candidați, avem și cuplarea asta de parlamentare cu prezidențiale, mizele sunt mari, sunt partide mai noi care apar, e normal să fie interes și nu cred că e neapărat un lucru rău, dar asta vine la pachet și cu faptul că e, așa, multă gălăgie”, a mai încheiat Jiglău.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la Iaşi, în timpul pelerinajului la Cuvioasa Parascheva, că în Consiliul Politic Naţional al partidului de marți, 15 octombrie, le va cere colegilor săi să sprijine eliminarea de pe liste a candidaților social-democrați trimiși în judecată.

Printre cei vizați s-ar fi aflat și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de către DNA în decembrie 2022. Chesnoiu a anunțat că se retrage de pe lista pentru Camera Deputaților din Olt a PSD, unde ocupa poziția a treia, potrivit Hotnews.

În urmă cu patru zile, și fostul ministru al Sănătății Florian Bodog a anunțat retragerea de pe lista pentru Senat a PSD Bihor, tot printr-o postare pe Facebook, însă acesta nu invoca procesul în care este judecat ca motiv al retragerii.

Pe 30 august 2021, fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog, actual senator PSD, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. El este acuzat de către procurori că în perioada în care a fost ministru ar fi permis ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze salariul pentru un an, fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract. Mai mult, el ar fi semnat o serie de documente în locul consilierului.

Deputata Laura Vicol a înștiințat organizația PSD Dolj că demisionează din partid și acuză un „linșaj mediatic” și o „campanie de denigrare” împotriva sa, dar și pentru destabilizarea PSD.

Reamintim, Laura Vicol și-a înaintat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților la doar o zi după izbucnirea scandalului legat de firma deținută de soțul său.

Scandalul a început după ce dezvoltatorul imobiliar Nordis ar fi vândut aceleași apartamente de mai multe ori, arată ancheta Recorder, sub formă de promisiune de vânzare, apoi prin contract de vânzare-cumpărare cu clienți diferiți.

De altfel, Vicol nu mai figura nici pe listele pentru parlamentare de anul acesta.

La liberali, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, acuzat de luare de mită, este urmărit penal de DNA, fiindu-i ridicată, zilele trecute, imunitatea de parlamentar, inclusiv prin votul colegilor săi liberali.

Lider PNL, despre misiunea partidului: ”Blatul PSD-AUR va plasa România pe o cu totul altă axă”
Lider PNL, despre misiunea partidului: ”Blatul PSD-AUR va plasa România pe o cu totul altă axă”
Secretarul general al liberalilor, Lucian Bode, a afirmat sâmbătă, 2 noiembrie, la Sinaia, că ''blatul PSD - AUR'' pentru o guvernare împreună va plasa România pe o axă a regresului,...
Lupta pentru electorat și degradarea campaniei prezidențiale: „Era de așteptat ca temperatura să urce”
Lupta pentru electorat și degradarea campaniei prezidențiale: „Era de așteptat ca temperatura să urce”
Situația actuală a campaniei prezidențiale aduce în prim-plan unele dintre cele mai grave acuzații între candidați cu privire la procesul electoral din România: de la planuri bine puse la...
#PSD, #PNL, #alegeri parlamentare 2024, #alegeri prezidentiale 2024, #dosar penal , #alegeri 2024
  1. Cum este fentată candidatura lui Nicolae Ciucă în cursa prezidențială: „Vrea să îi dinamiteze campania”
  2. Influența calendarului alegerilor la scrutinul pentru Parlament: ”Mă aștept la evenimente care favorizează extrema dreaptă”
  3. Geoană fotografiat la casa unei deputate. Ce spune candidatul independent despre conexiunea lui cu o membră PSD
  4. Desantul economic al Japoniei la București reconfirmă impactul politicilor PSD în economie. Giganți japonezi, investiții de miliarde de dolari în România
  5. Atragerea tinerilor în agricultură, planul PSD de 300 milioane de euro pentru revitalizarea sectorului agricol
  6. Replici acide între Ciolacu și Ciucă. Șeful PNL: ”Eu nu am stat în casă de la RA-APPS. Nu m-am folosit de această facilitate”
  7. Roxana Mînzatu, despre acuzațiile privind casa în care locuiește: „Doriți să îmi creați un profil. Vin dintr-o familie săracă”
  8. Guvernul Ciolacu, ajutor financiar pentru pensionari și persoane vulnerabile. Vouchere de 125 lei pentru Crăciun
  9. Cursa pentru turul 2: "Diferenţele dintre Simion, Lasconi, Ciucă şi Geoană sunt în marja de eroare"
  10. Fritz despre apropierea lui Alfred Simonis de Nicolae Robu: "Nu îmi e clar dacă e o glumă sau un mesaj politic"