Ziare.com

Cine este deputatul PSD care l-a sfidat pe Dragnea: Sunt multi colegi nemultumiti, dar n-au curaj sa spuna "Pana aici!" Interviu

de Camelia Badea
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 07:25

   

Cine este deputatul PSD care l-a sfidat pe Dragnea: Sunt multi colegi nemultumiti, dar n-au curaj sa spuna "Pana aici!" Interviu
In PSD sunt multi nemultumiti, dar le e frica sa ridice capul, le e frica sa judece cu mintea lor si sa ia pozitie, sa spuna "Pana aici! Ne-am saturat!", afirma deputatul Ovidiu Sitterli, care a candidat in 2016 la Sibiu pe listele PSD, dar a demisionat dupa un an, din cauza ca nu s-a putut "alinia partidului".

Absolvent de drept si fost prefect, Ovidiu Sitterli a indraznit sa se razvrateasca in Parlament si sa nu raspunda la comenzile venite de la "super-elita partidului". De exemplu, n-a semnat motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu, socotind-o aberanta.

Luni noapte a votat impotriva modificarilor la Codul de Procedura Penala, apreciind ca statul roman nu trebuie sa favorizeze prezumtivii infractori si sa le dea drepturi care pot zadarnici procesul penal.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ovidiu Sitterli afirma ca tot angrenajul din Parlament nu lucreaza "decat pentru satisfacerea unor interese, mai putin pentru popor" si explica de ce, desi a ramas independent, a decis sa se alature grupului deputatilor PNL.

Cum ati intrat in politica si de ce ati ales PSD?

Am intrat in politica la fel ca oricare alt cetatean care crede ca poate sa indrepte lucrurile in tara asta. La vremea respectiva, in 2005, am crezut ca doctrina social-democrata corespunde nazuintelor mele si ca pot sa fac ceva in acest sens.

Ati fost mai intai prefect de Sibiu, iar acum sunteti la primul mandat de deputat. E adevarat ca nu stati cu chirie in Capitala, ci faceti naveta zilnic la Sibiu, lucru care v-a fost reprosat de colegii dvs.?

Da. Acesta a fost un lucru pentru care am fost atacat de colegii mei: cum adica sa fac naveta la Sibiu?! Eu spun ca e in regula, oricine poate sa faca ce vrea, e liber. Cred ca si libertatea de a ne deplasa in tara asta vor sa o controleze. Nu cred ca trebuie sa dau socoteala vreunui coleg de ce fac naveta si de ce nu stau la un hotel scump.

Am fost atacat si pentru faptul ca telefonul meu e platit de Camera Deputatilor. O sa va spun ca nu imi plateste Camera Deputatilor telefonul. S-a incercat de foarte multe ori atacarea pe niste chestiuni care tin de libertatea mea individuala. Pot sa aleg un anumit fel de viata si cred ca se incearca prea mult controlarea vietii individuale. S-a patruns in intimitatea noastra si eu cred ca nu e in regula.

Cum se vede Parlamentul Romaniei din interior, in actuala legislatura?

Sunt absolvent de Drept si de foarte multe ori priveam Parlamentul prin prisma legiuitorului - acea institutie inteleapta care face legi pentru popor. Ei bine, cand am patruns in aceasta institutie am avut o surpriza neplacuta: tot angrenajul nu lucra decat pentru satisfacerea unor interese, mai putin pentru popor.

Ce fel de interese? De partid, personale, obscure?

Asa cum ati spus si dvs. - de toate felurile. Si, asa cum se vede si in viata publica, in momentul de fata toti lucreaza pentru un INTERES, cu majuscule, subliniez.

Nu vreti sa il si rostiti?

Este clar pentru toata lumea. Ati vazut ultima lege referitoare la modificarea Codului de Procedura penala...

O sa reluam subiectul putin mai tarziu, spuneti-ne mai intai daca este adevarat ca vi s-a reprosat cand erati in PSD ca nu votati mereu asa cum va cerea liderul de grup, ci indrazneati sa aveti si opinii personale.

Da. De exemplu, am refuzat sa semnez motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu. Nu am semnat-o. De ce? Pentru ca mi s-a parut la momentul acela, si mi se pare si in acest moment (si cred ca multora li se pare!) ca este un lucru contrar regulilor democratiei sa faci asa ceva. Daca vrei sa iti dai jos propriul guvern, trebuie sa pleci si tu, cel care ai propus guvernul acela, impreuna cu el.

Nu am vrut sa semnez motiunea, mi s-a parut un lucru aberant. Asa ca am iesit din rand, nu m-am "aliniat partidului".

Apoi, la motiunea simpla pe Educatie. Eu stiu cate probleme sunt, am fost prefect, am incercat impreuna cu factorii de decizie sa avem in Sibiu scoli care corespund din punct de vedere sanitar, ne-am zbatut de foarte multe ori, dar este foarte greu, pentru ca, din nefericire, in momentul de fata infrastructura scolara nu corespunde cerintelor pentru un act de invatamant corect. Multe scoli sunt in stare de degradare, nu au autorizatie, si sa ne prefacem ca nu vedem lucrurile acestea si sa spunem ca totul este bine in Invatamant, sa proclamam Invatamantul ca prioritate nationala, dar pe de alta parte sa nu facem nimic, mie mi se pare ca ne incalcam promisiunea electorala.

Eu n-am votat pentru motiunea simpla, dar trebuia sa ma abtin de la vot, ca sa atrag atentia: "Faceti ce trebuie pentru invatamant, nu-l lasati la o parte!".

De ce ati demisionat din PSD, in octombrie 2017?

In campania electorala noi am mers cu un program de guvernare despre care romanii care l-au votat au spus ca este unul bun, "Tineti-va de el". Erau semne de intrebare la vremea respectiva daca il putem realiza.

Ati vazut primul guvern (Grindeanu. n.red.) - dosarul Valcov a aratat ca nu a facut nimic din programul de guvernare, asa ca trebuie sa ne dam jos guvernul.

L-am dat jos, am pus alt prim-ministru (Tudose, n.red.) - exact cel care pe dosarul Valcov avea zero realizari. Pai, ne-am mirat ca dupa 6 luni pleaca si al doilea guvern?!

Avem al treilea guvern (Dancila, n.red.) . De la programul de guvernare din campanie si pana la cel pe care il urmarim acum, ca sa vedem ce se realizeaza din el, atat de multe modificari au intervenit pe parcurs incat nu mai regasim promisiunile care au fost facute in campania electorala.

Vedem majorarea inselatoare a salariilor, care a dus nu la cresterea lor, ci la scadere. Acea trambitata crestere a salariilor prin transferul contributiilor a dus la scaderi si foarte multi oameni au avut de suferit.

Pe de alta parte, venim cu Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii. Aici am avut anumite obiectiuni. In Parlament nu mi-au dat cuvantul! Au facut orice pentru asta. Mi-au respins amendamentele, ca au majoritatea, nu mi le-au trecut in raportul final, asa ca n-am primit cuvantul sa mi le sustin, sa discut despre fond. Mie mi se pare ca mi s-a incalcat dreptul de parlamentar pentru a-mi exercita corect mandatul.

Cine era presedinte de sedinta, cine nu v-a dat cuvantul?

Doamna Mihalcescu (Carmen Mihalcescu (PSD) . Citeste stenograma sedintei, n.red.).

Explicati-ne pe scurt cum functioneaza acest "bloc PSD". Cum a reusit Liviu Dragnea sa isi impuna autoritatea? Are oameni pe care ii controleaza si care la randul lor ii controleaza pe altii sau cum reuseste?

Printr-o obedienta voluntara, sa nu zic mai mult, a fiecaruia in parte. Le e frica sa ridice capul, le e frica sa judece cu mintea lor. Si le este frica sa ia pozitie. Stau asteptand ca probabil altcineva va rezolva problema.

Gresim daca gandim ca au fost, poate, si cumparati cu diversele privilegii, cu salarii, pensii speciale etc?

Nu pot sa afirm chestiunea aceasta, dar nicio ipoteza nu este de inlaturat. Insa nu stiu cazuri concrete.

Aveti pregatire juridica. De ce ati votat luni noapte impotriva modificarilor la Codul de Procedura penala? Ce parere aveti atat despre fondul problemei, cat si despre modul in care a fost adoptat proiectul?

In primul rand, cred ca s-a plecat gresit din comisia aceea comuna. Trebuia dezbatut in comisiile juridice ale fiecarei Camere, trebuia sa se dea un timp mai mare de dezbatere pe acest proiect de lege, pentru ca, intr-adevar, categoriile socio-profesionale, parlamentarii sa poata sa vina sa aduca amendamente. Si nu intr-o viteza de neexplicat, pentru ca un CPP este o piatra de temelie la tot ce inseamna procesul penal. Statul roman are nevoie de o procedura penala foarte bine alcatuita si la care specialistii sa isi spuna cuvantul. A fost insuficient discutat acest proiect.

Stiti ca un student trebuie sa vina si sa raspunda la intrebarea "Ce a vrut sa spuna leguitorul in intelepciunea sa?". Aici legiuitorul a fost lipsit de intelepciune, pentru ca au hotarat 2-3 oameni. Toata societatea putea sa contribuie, prin asociatiile judecatorilor, procurorilor, avocatilor, notarilor chiar si executorilor judecatoresti, pentru ca toti au legatura cu procesul penal, chiar si ONG-urile trebuiau sa vina la masa si sa discute, pentru ca noi nu facem un Cod pe care sa il modificam de pe o zi pe alta.

Dar dl Florin Iordache ar putea spune ca, totusi, au fost invitati la discutii reprezentanti ai UNJR, ai CSM, ai AMR...

S-a mimat consultarea. Trebuia sa se discute cu argumente pro si contra, nu sa se spuna direct "Respingem!". Opozitia a venit cu argumente foarte, foarte bune pe anumite institutii. S-au respins in bloc, intr-o veselie! Nu putem sa mergem pe o veselie din asta. Nu asa se face.

Citeste si:

Pe retelele de socializare s-au facut liste cu amendamentele adoptate la CPP si posibilii lor beneficiari. Credeti ca aceste modificari au fost date cu dedicatie pentru politicienii care au probleme in justitie?

Impresia mea este aceeasi, absolut. Cand vii si spui ca se poate revizui o hotarare daca n-a fost semnata de judecatorul care a pronuntat-o... Dar se pot intampla diferite evenimente procedurale - pensionare, deces etc.! Astfel de evenimente procedurale nu pot duce la reluarea procesului! Aici trebuia foarte mult discutat.

Sau, prescriptia in ceea ce priveste denuntul. Pai, unele persoane pot avea diverse probleme si sa nu faca denuntul in 6 luni! Cui dau beneficiul acestui termen? Presupusului infractor care poate sa exercite o anumita presiune asupra persoanei care poate sa denunte faptuirea unei infractiuni? Termenul curge in favoarea presupusului infractor.

Apoi, daca nu se finalizeaza un dosar in termen de un an, el se claseaza. Doamne fereste!

Nu pot sa lucrez ca stat roman si sa creez institutii in favoarea unui presupus infractor. Si el trebuie sa aiba drepturi si obligatii in cadrul procesului penal, dar nu trebuie sa ii dau niste drepturi astfel incat exercitarea lor sa poata sa duca la zadarnicirea procesului penal.

Ca o paranteza, puteti sa ne spuneti ce cauta secretarul general al PSD, Marian Neacsu, luni in plenul Camerei Deputatilor, la votul pe CPP?

Nu stiu ce atributii are dl Neacsu. L-am vazut si eu, dar nu va pot spune, chiar nu stiu ce urmarea. Probabil ca avea o misiune, dar eu nu o stiu.

V-ati anuntat miercuri inscrierea in grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor. De ce ati luat aceasta decizie si ce sperante aveti?

Ceea ce m-a despartit de PSD este parasirea cailor democratice, minarea democratiei. Ca deputat neafiliat, n-am putut nici sa iau cuvantul, au invocat tot felul de proceduri. Nu pot sa accept lucrul acesta.

Acum sunt inca parlamentar independent, nu fac parte din PNL, dar m-am afiliat acestui grup parlamentar. In momentul de fata, PNL e un partid care si-a pastrat doctrina curata, elementele de democratie sunt prezente si se urmareste realizarea problemelor care apar in societate prin proceduri democratice. Actiunea comuna, asta a contat foarte mult. Avem aceleasi valori si credem ca impreuna putem face treaba buna.

Eu cred ca democratia nu se poate realiza decat prin acceptarea Constitutiei si a legilor. Or, daca incalcam propriul regulament, al Camerei Deputatilor, daca incalcam orice doar cu scopul de a ne realiza interesele noastre de grup si nu ceea ce am promis in campanie, pervertind prevederile din acel program de guvernare si ajungand sa ne laudam cu realizari, cand, de fapt, noi am inselat populatia, nu cred ca e in regula.

Mai stiti si alti fosti colegi din PSD care s-ar putea "razvrati", urmandu-va exemplul?

Sunt foarte multi colegi nemultumiti, dar, v-am spus: raman acolo.

Nu stiu pentru ce motiv, nu stiu de ce nu au curajul sa se ridice si sa spuna: Pana aici! Ne-am saturat sa ni se spuna de la partid 'Nu semnati proiecte de legi impreuna cu colegii de alte culori politice'. Ne-am saturat sa ni se spuna de la partid 'Nu aveti voie sa faceti amendamente la proiectele care se depun de catre partid!'. Ne-am saturat sa nu avem initiativa legislativa, pentru ca trebuie sa ni se dea un OK de la un "supervizor" al partidului (adica sa ne subordonam noi mandatul de deputat unor oameni care nu stim cine sunt, care fac parte dintr-o super-elita!) .
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre deputat Ovidiu Sitterli demisie PSD
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24623 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Filiera militisto-securista ardeleneasca

Filiera militisto-securista ardeleneasca!

 
 

 

Vaselina la toti cei nehotariti. De la Dragnea cu dragoste PSD-ista.

Invatati de la Daddy cum se foloseste. P.S. Nu va aplecati dupa sapun la dus.

 

Dancila lasase banii de europarlamentar sa fure acasa cu spor!

iar acum ce se intimpla cu Daddy? curat ghinion...cind sa fure si ea cu spor...Ciordache trebuie sa lucreze noptile la legile penale care-l incrimineaza pe Daddy....care trebuie salvat! de unde mai maninca psd sorici de porc??? Dragnea hranea tot partidul soboanilor rosii...mai ales strategul Vlasov care are depozite de aur acasa mai ceva ca BNR-ul ovreiului securist Isaresku!!

Adevarul

Acum romanii sa iasa in strada, daca nu pleaca Dragnea sa distruga casa poporului cu toti infractorii, o noua revolutie daca banditii nu vor sa renunte la Dragnea .In rromanika pana nu pui bata si coasa pe jegurile astea penale nu pleaca nici in ruptul capului. Nesimtirea e acasa la politicienii penali din tara.Romani sa ne unim sa punem mana pe ce putem, o caramida, o sticla, un Molotov, o sapa, tarnacop, harlet, grebla,satar, topor , ranga, furci cat mai multe si tepuse tot ce aveti la indemana si pe ei calare. Sa nu mai scape unul viu sau nevatamat sa simta furia si necazul romanilor .Eventual sa le dam foc acolo in casa poporului, facem noi alta daca politicienii nu vor mai fura .Sa le omoram si odraslele tupeiste si hoate , sa nu mai ramana nimic din ei .Din cauza lor au luat drumul pribegiei peste 5 milioane de romani si daca nu le facem felul vor mai pleca multi lasandu-si familiile , copii, paritii in saracia de acasa .Romani poate cineva il prinde pe Dragnea voi da recompensa 10000 $ daca imi aduce capul lui cu tot cu mustata .Ne-am saturat de aceste jeguri de Teleorman, prostii si jegurile tarii.Pe tanti Veorica o vreau in teapa si pe domnisoara Dan intr-o furca infipta

Pesedist

Azi a fi pesedist de Ardeal sau Banat imi pare absurd.De ce?
Toata conducerea psd si guvernului e concentrata in Muntenia,in special in Teleorman.Lumina sau mai degraba Intunericul de acolo vine!!!
Premierul din Banat,ala care pescuia cu Iubitul Conducator la Belina,a fost schimbat dupa 6 luni prin motiune de cenzura a ... psd.Nu se inacadra in viziunea Deliormaneanului!!!
Ce face psd pentru Banat si Ardeal e zero.Nici macar o autostrada spre Muntenia si ma intreb oare de ce nu vrea psd ?
Morala,conduita si etica banatenilor si ardelenilor,...
psd nu mai e un partid de stanga ci un partid de hoti si de mafioti.
Sa ajuns ca in Romania sa nu mai fie nici un partid de stanga!!!
....

PSD=istii sunt precum anarhici,ca haiducii,fura pentru ei si pleaca

Astia nu ma reprezinta pe mine, alegatorul.

 

Prea mult sudism

Autostrada spre Moldova nu spre Alexandria a generat numai necazuri cu electoratul.

 

Tot din Sibiu?...Nu ne este de ajuns JOHA?

...un "traseist" și-un "fripturist" și pe deasupra...Sitterli, ce ne spune că a intrat in politică "...in 2005, am crezut ca doctrina social-democrata corespunde nazuintelor mele si ca pot sa fac ceva in acest sens." și acum a regăsit-o in "partidul meu"- "noul PNL".
Ce este sigur, e că cine trădează,trădător rămane și pe deasupra, "ce seamănă aia culege"și in groapa săpată, merită să intre intreaga CLASĂ POLITICĂ, căci un exeplu de lipsă de eficiență in reprezentarea romanilor și o mai mare lipsă de etică și moralitate chiar nu poate exista, cum de fel este și la "trepădușii" ce susțin o astfel de clasă politică.
Singura speranță nu este alta decat o "arcă" care să-l aibă drept "comandant" pe domnul CĂLIN GEORGESCU, UN MARE PATRIOT ȘI TOTODATĂ UN COMPETENT SPECIALIST, ce este hotărat din toată inima să se pună in slujba poporului roman, pentru al reprezenta in drumul către muncă, pace și prosperitate ce ne duce spre ARMONIA SOCIALĂ!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor