Deputat PSD: Sunt cifre copiate din bugetul lui Boc. Dupa o discutie cu Chitoiu s-a razgandit (VIdeo)

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 17:24
3164 citiri

Deputatul PSD Anghel Stanciu a criticat, marti, bugetul alocat de Guvernul Ponta Educatiei, acuzand ca au fost copiate cifrele "la a treia zecimala din programul Boc, inseamna ca a fost bun".

"Nu stiu ce Guvern trebuie sa mai vina sa inteleaga odata ca sansa Romaniei o reprezinta investitia in invatamant si cercetare. Cat va trebui sa mai invatam de la finlandezi, de la suedezi, de la norvegieni, de la japonezi, de la nemti care nu aveau ce manca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, si care au dat 8-9 la suta din PIB? Si taietorii de lemne, finlandezii, sunt acum in top. Nu vrem sa invatam? Bine! Ne uitam in jur si vedem unde suntem.

(...) Daca un premier tanar, un ministru de Finante tanar, un ministru al Bugetului - Liviu Voinea - mult mai tanar si conferentiar universitar daca nu ma insel, gasesc sa copie de la cap la coada bugetul domnului Gherghina, atunci ma intreb: de ce am cheltuit bani cu dansii pentru scoala? Pentru ca acest buget il stiu de 10 ani. Era bine macar sa se schimbe programul, softul. Sunt cifre la a treia zecimala copiate din programul Boc, inseamna ca a fost bun", a spus deputatul, marti, in Comisia de invatamant, citat de Romania Tv.

Parlamentarul PSD de Iasi a mai spus ca, "in loc sa crestem bugetul Educatiei, plimbam acest 6 la suta din PIB, din 2006, ca moastele Sfintei Paraschiva".

Anghel Stanciu: Mi-a explicat domnul Chitoiu

Contactat de Ziare.com, Anghel Stanciu a rectificat declaratiile din Comisia de invatamant, afirmand ca a fost gresti inteles si ca a avut o discutie pe acest sens si la grupul PSD, tot marti.

"Cred ca am fost gresit inteles, am avut o discutie si la grup astazi. Sunt, in cadrul Legii bugetului, nu in cadrul anexei Ministerului Invatamantului, cifre identice. Am intrebat la grup si am spus si aici, la dezbaterea bugetului, ca sunt cifre identice care probabil arata aceeasi viziune pentru ca este aceeasi formula de calcul", a spus deputatul, membru in Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.

Parlamentarul PSD a adaugat ca ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu i-a explicat de fapt de ce coincid cifrele.

"Deci domnul Chitoiu (ministrul Finantelor Publice - n.red.) mi-a explicat: aceste cifre coincid deoarece ele sunt rezultatul a doua formule - pentru drumurile judetene si comunale si respectiv Anexa 7, pentru echilibrarea bugetelor. Folosind aceleasi formule in care intra drept criterii lungimea drumurilor, densitatea populatiei, impozitul care se varsa la centru, rezulta aceleasi cifre ca la Guvernul Boc.

Chestiunea pe care am pus-o la grup era daca aceste cifre, ca viziune, in continuare raman aceleasi sau se modifica, pentru ca altfel apare ca noi am copiat bugetul domnului Boc, pe zona aceasta. Cred ca nu am fost suficient de explicit eu sau nu s-a receptat suficient de corect informatia", a explicat Stanciu.

Explicatii despre cum va arata bugetul destinat educatiei

Vorbind si despre declaratia potritivit careia "daca un premier tanar (...) gaseste sa copieze de la cap la coada bugetul", deputatul a specificat ca declaratia a fost una eronata.

"Nu, asta cred ca este eronata. Se referea la faptul ca un premier tanar si niste ministri tineri sa aloce bani pentru invatamant, pentru 6 la suta din PIB. Eu am considerat ca trebuie sa fie mai mare bugetul pentru ca impactul pentru educatie si, respectiv, PSD este cel care a introdus in lege 6 la suta din PIB pentru educatie.

Din ce am inteles eu, din declaratiile ministrilor, acesta este bugetul, dar executia bugetara propriu-zisa va veni prin cele doua rectificari, in plus, trecand peste 4 la suta, adica trendul crescator catre 6 la suta", a subliniat parlamentarul.

Acesta a tinut sa explice care va fi executia bugetara pentru Ministerul Educatiei, in 2013.

"Pentru Ministerul Educatiei, bugetul era in jur de 2,96 la suta - cam asa a fost executia bugetara a Guvernului Boc -, iar acum se preconizeaza, cu cel al Cercetarii, la 3,6 la suta. Deci aproape o crestere de 0,65 la suta. Este un trend crescator spre 6 la suta", a conchis Anghel Stanciu.

Citește și:
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...