Initiativa PSD ce ofera profesorilor stimulente lunare de 2.000 de lei, spor de risc COVID, in camera decizionala. Ce spun cadrele didactice

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 10:27
5173 citiri
Initiativa PSD ce ofera profesorilor stimulente lunare de 2.000 de lei, spor de risc COVID, in camera decizionala. Ce spun cadrele didactice
Foto: Unsplash.com

Profesorii ar putea primi un stimulent de risc pentru COVID-19, in valoare de 2.000 de lei. Un proiect de act normativ initiat de PSD care prevede acest lucru a trecut deja de Senat, urmand sa fie supus votului deputatilor.

Stimulentul va fi acordat, lunar, pentru intreaga durata a starii de alerta si urgenta. Si nu numai profesorii vor primi bani in plus, ci si personalul nedidactic si auxiliar.

Practic, este vorba despre un stimulentul de risc de 2.000 de lei lunar pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si universitar si de 1.500 de lei lunar pentru personalul nedidactic si auxiliar.

Propunerea legislativa va fi dezbatuta miercuri de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, urmand ca Guvernul va emite normele de aplicare ale legii in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legii. De un stimulent de risc, in valoare de 2.500 de lei, beneficiaza in prezent personalul implicat in reteaua medicala de tratare a bolnavilor COVID-19 si si serviciile medicale conexe, precum ambulanta, relateaza RFI.

"Sunt multe cadre didactice infectate"

"Profesorii sunt mai mult decat indreptatiti sa primeasca acesti bani", spun, pentru sursa citata, Simion Hancescu, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant

"Pentru ca, asa cum recunosc inclusiv oficiali ai Guvernului, profesorii au intrat in linia intai, in aceasta perioada, si vedem ce se intampla in aceste zile. Sunt multe cadre didactice care s-au infectat cu noul coronavirus. (...) Din pacate, pentru cadrele didactice nu s-au gasit fonduri pentru a le cumpara echipamente de protectie.

Conform legii, angajatorul trebuie sa ofere echipamente de protectie pentru desfasurarea activitatii in bune conditii, insa, in acest moment, cadrele didactice sunt nevoite sa le cumpere din banii lor. Pe de alta parte, nici echipamente pentru predarea online nu exista. Sunt foarte multi profesori care nu au laptopuri sau alte echipamente pentru predarea online, iar aceasta suma le-ar fi de ajutor pentru achizitionarea echipamentelor, " sunt argumentele lui Hancescu.

"Trebuiau cumparate tablete"

Cristina Tunegaru, profesoara de gimnaziu de Limba Romana, considera ca este vorba de o propunere interesanta, insa nu stie in ce masura acesti bani pot fi dati retroactiv "pentru ca stim foarte bine ca din martie pana in iunie, unii profesori au facut cursuri online, altii nu."

"Insa, cei mai multi nu au facut cursuri online si nu s-au supus unor riscuri. (...) Eu nu inteleg de ce nu s-au folosit acesti bani sau alti bani pentru a cumpara tablete pentru copiii care nu au sau pentru a realiza conexiune la internet in scoli. In continuare, sunt scoli in care exista o conexiune proasta la internet si, cu toate acestea, noi investim niste bani pentru a oferi salarii mai mari profesorilor, cand stim foarte clar ca infrastructura noastra scolara, ca resursele noastre materiale sunt limitate. (...)

Mai degraba, as vedea acesti bani investiti in educatie, in sensul oferirii si facilitarii procesului educational. Cu siguranta, exista profesori cu boli cronice, care trebuie protejati. Ii protejam, asigurandu-ne ca ei pot lucra de la distanta, de exemplu, dar nu trimitandu-i la scoala si oferindu-le un stimulent financiar ", conchide Tunegaru, citata de RFI.

De ce a desfiintat CCR stimulentele pentru profesori in pandemie: "Fara o justificare obiectiva, sunt un beneficiu nejustificat"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#deputati sporuri profesori, #stimulente covid profesori, #parlamentari covid , #deputati