Legea achizitiilor publice, modificata de un deputat cu 500 de contracte cu statul

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 21:26
4010 citiri
Legea achizitiilor publice, modificata de un deputat cu 500 de contracte cu statul
Foto: Ziua de Constanta

Legea achizitiilor publice a fost modificata astfel incat se da unda verde pentru contracte grase fara nicio forma de control. Unul dintre initiatorii legii este un deputat PSD care are aproape 500 de contracte cu statul.

Legea 193/2013, puternic contestata, a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 iunie 2013. Din momentul intrarii ei in vigoare, companiile de stat nu mai sunt obligate sa organizeze licitatii pana la un anumit prag valoric, care a fost dublat. Mai exact, legea ridica plafonul de achizitii de bunuri si servicii fara licitatie de la 15.000 la 30.000 de lei, iar la lucrari de la 30.000 la 100.000 de lei.

In plus, rolul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) este redus la zero, institutia putand da cel mult o amenda, fara insa a avea posibilitatea intreruperii unui contract ilegal. De asemenea, dispare rolul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), un alt arbitru al pietei achizitiilor publice.

"S-a considerat oportun ca anumite regii autonome si companii nationale sa nu mai fie obligate sa atribuie contracte prin licitatii, intrucat activitatea lor poate fi blocata", a explicat Eduard Martin, unul dintre initiatorii legii, vicepresedinte al Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor, scrie Evenimentul Zilei.

Deputatul PSD Eduard Martin, fiul fostului prefect PSD de Constanta Gheorghe Martin, este actionar la opt societati comerciale grupate in holdingul Polaris din Constanta. In total, el are aproape 500 de contracte cu statul. Cu trei dintre firmele sale, care au ca principal obiect de activitate servicii de salubrizare, a incheiat cateva sute de contracte cu diverse institutii din intreaga tara.

Cele mai multe dintre ele se afla in derulare de mai multi ani si sunt incheiate pe o perioada nedeterminata, ceea ce intareste ideea ca deputatul PSD a promovat si votat o lege in interes personal, scriu jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Cosea: O incalcare inadmisibila a regulilor de concurenta

"Prin acesta lege se va oficializa clientelismul politic la scara nationala. Este o incalcare inadmisibila a regulilor de concurenta libera pe piata. Am ramas absolut uimit, nu poti sa elimini licitatia dintr-un joc de piata. Nu poate fi acceptata o astfel de situatie. Este o incercare de a transforma un caz, adica Taromul, in posibilitatea de a da liber unor noi furturi din banii publici", a declarat analistul economic Mircea Cosea la Realitatea TV.

Aflat in China, premierul Victor Ponta a sustinut ca nu stie care sunt modificarile introduse in Parlament, prin amendamente ale PSD si PNL, la sistemul achizitiilor publice si a dat asigurari ca se va "informa" imediat ce ajunge la Bucuresti.

In replica, Vasile Blaga, presedintele PDL, a sustinut ca legea le permite acum celor care se ocupa de lucrai publice sa faca tot felul de smecherii si ca "domnul Ponta stia de toate lucrurile acestea si cred ca el este principalul vinovat".

"Primarii vor putea sa imparta lucrarile in mai multe lucrari mai mici. Intr-o comuna medie din Romania, o lucrare de 100.000 euro este una serioasa. Daca ai o lucrare de 300.000 si o imparti in trei, iata ca nu mai faci licitatie. Situatii similare pot sa apara la toate ministerele", a explicat Blaga.

PDL a decis miercuri sa sesizeze Comisia Europeana si toate institutiile specializate cu privire la modificarile aduse in ultimele sase luni de Parlament si Guvern legislatiei din domeniul achizitiilor publice.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Eduard Martid contracte stat, #lege achizitii modificata, #ridicare prag licitatii , #deputati