Lupte politice pe indemnizatia pentru mamici

Joi, 15 Mai 2008, ora 17:15
4658 citiri
Lupte politice pe indemnizatia pentru mamici

Social democratii vor depune, luni, la Camera Deputatilor, o initiativa legislativa prin care indemnizatia maternala sa reprezinte 85% din venitul lunar brut, a anuntat seful departamentului de educatie al PSD, Ana Birchall, citata de NewsIn.

Ea a precizat ca initiativa legislativa doreste sa repare discriminarile facute mamelor care au salarii mai mari si care, din cauza mijloacelor financiare, erau obligate sa se intoarca cat mai repede la munca.

"Prin OUG 148/2005 se penalizau femeile cu salarii mari. Este nedrept. Trebuie sa incurajam femeile sa aiba si o cariera, dar si o familie ", a declarat sefa departamentului de educatie al PSD.

Totodata, prin modificarile propuse de social-democrati se urmareste si stoparea discriminarii intre mamele salariate si cele nesalariate, sau intre cele care nu primeau niciun leu daca nu plateau impozit pe venit minim 12 luni.

Astfel, atat mamele care au lucrat mai putin de un an, cat si cele care nu au muncit deloc inainte, precum studentele sau casnicele, vor primi o indemnizatie de 600 de RON.

Ana Birchall a mai anuntat ca va discuta si cu celelalte formatiuni politice pentru ca legea sa aiba succes in Parlament.

PD-L si PNL nu sunt de acord

Parlamentarii PD-L si PNL chestionati de NewsIn in legatura cu initiativa legislativa a PSD nu sunt de acord cu acest proiect, sustinand ca incurajeaza doar un mic procent din mame si ca este discriminatoriu.

Senatorul PD-L Paula Ivanescu crede ca initiativa PSD este discriminatorie. "Numai 5% dintre femeile din Romania au salarii mari, deci aceasta lege ar servi doar acestui procent. Acestea sunt femei de cariera, fac de obicei un singur copil si nu stau acasa mai mult de patru-cinci luni", explica senatoarea.

Ivanescu mai spune ca femeile cu venituri mari isi fac asigurari pentru a-si acoperi cheltuielile de maternitate si ca aceste polite ar putea sa reprezinte solutia pentru aceasta categorie de salariate.

"In mod normal, statul ar trebui sa plateasca aceeasi indemnizatie tuturor, pentru a fi echitabil, altfel, prin initiative de acest gen, inclusiv acordarea unei indemnizatii pentru mamele care nu muncesc, incurajam oamenii sa astepte ceva de la stat", conchide ea.

Nici fostul ministru PD al Muncii, Gheorghe Barbu, nu pare prea incantat de initiativa Anei Birchall de la PSD. Barbu spune ca initiativa PSD "nu are nicio legatura" cu social-democratia. Si el a aratat ca o indemnizatie diferentiata le avantajeaza pe mamele cu venituri mari, care sunt considerabil mai putine decat cele cu venituri mici.

"Doamnele cu venituri mari au si alte posibilitati", a mai adaugat el. "In Parlamentul actual al Romaniei orice este posibil, nu mai conteaza decat voturile", a spus democrat-liberalul, intrebat daca initiativa PSD este sustenabila. "Tot Guvernul Nastase a modificat legea, in 2003, cand a instituit plafonul unic. Atunci PNL-PD a facut o adevarata demonstratie", a amintit el.

Deputatul PNL Adrian Miutescu, membru al Comisiei pentru munca si protectie sociala, crede ca initiativa social-democratilor are doar scop electoral si este promovata numai pentru ca este in desfasurare campania pentru alegerile locale. Miutescu a mentionat ca un astfel de proiect are potentialitatea de a aduce voturi, dar trebuie vazut foarte clar care sunt sursele de finantare. Deputatul liberal s-a ferit sa raspunda transant daca PNL va sustine initiativa, pe motiv ca este nevoie ca inainte sa vada exact ce surse a prevazut PSD.

Modul de acordare indemnizatiei maternale in forma actuala, adica o suma egala pentru toate mamele contributoare la stat (la acea vreme reprezenta 85% din salariul mediu pe economie), a fost instituita in timpul guvernarii Nastase, care a inlaturat efectele unei legi din timpul CDR care prevedea ca mamele sa primeasca 85% din salariu, exact ce propune acum PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#copil, #Ana Birchall, #mame, #indemnizatie , #deputati