Presa de azi: PSD, PC si PRM au rapus Legea lustratiei

Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 07:37
2541 citiri
Presa de azi: PSD, PC si PRM au rapus Legea lustratiei

Sedinta Camerei Deputatilor de marti, in care era programata dezbaterea si supunerea la vot a Legii lustratiei, a fost suspendata de catre Bogdan Olteanu la cererea grupului PSD care a reclamat absenta unui al doilea secretar de sedinta, necesar pentru votarea legilor.

Pe final de mandat, lustratia a fost din nou amanata pentru ca alesii au chiulit, titreaza Romania libera. Desi zace de patru ani in Parlament, proiectul Legii lustratiei a fost din nou amanat, cu efort sustinut al grupurilor PSD, PC si PRM din Camera Deputatilor, motivul invocat fiind lipsa secretarului de serviciu si a cvorumului de lucru.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a anuntat marti dimineata ca proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei de plen si va fi supus votului final exact in sedinta de marti, in ciuda opozitiei membrilor PSD din Biroul Permanent.

Olteanu a luat decizia dezbaterii proiectului, in ciuda faptului ca nu avea raport si aviz din partea Comisiei juridice. La doar cateva minute de la debut, sedinta a fost intrerupta de grupul PSD, care a solicitat o pauza de consultari in privinta legilor adaugate pe ordinea de zi.

"Hai sa facem o pauza de odihna!", a indemnat social-democrata Aura Vasile, desi deputatii tocmai se intorsesera dintr-o vacanta de doua saptamani.

Dupa reluarea dezbaterilor, plenul a fost din nou intrerupt, de data aceasta la cererea grupului PRM, surse parlamentare precizand ca s-a incercat astfel amanarea dezbaterii Legii lustratiei.

Gandul scrie ca PSD, PC si PRM au rapus Legea lustratiei cu pauze de masa si de consultari. Legea lustratiei nu a mai ajuns sa fie discutata de deputati nici marti, desi liberalul Bogdan Olteanu a reusit sa o introduca pe ordinea de zi fara raport din partea Comisiei juridice.

Cum era insa la ultimul punct, actul normativ despre care se vorbeste in Romania de 19 ani a fost din nou invins de efortul conjugat al PSD-PC-PRM. Astfel, inca de la debutul sedintei, fiecare dintre cele trei partide a cerut, in repetate randuri, pauze de consultari sau de masa, ca si suspendarea sedintei din lipsa de cvorum.

Reprezentantul PRM, Ioan Aurel Rus, a solicitat chiar un ragaz de o ora pentru a se duce la restaurant, invocand faptul ca este obosit, dupa ce nu a dormit toata noaptea pentru ca a venit cu trenul de la Bistrita.

"Haideti sa facem o pauza de 60 de minute! Mancam si noi, ca oameni suntem, dupa care ne intoarcem si stam pana diseara", a pledat Rus, dupa ce grupului PRM i se acordase deja o pauza.

Tot Rus a mai solicitat o pauza pentru a afla daca fostul sau coleg de partid, Mircea Ifrim, trecut recent la liberali, mai este sau nu presedinte al Comisiei de sanatate, dat fiind ca postul apartine PRM.

Dupa o pauza de consultari ceruta de pesedista Aura Vasile si alta solicitata de PC, sedinta a fost suspendata din cauza absentei unuia dintre secretari - chiar liderul PC, Daniela Popa, despre care liberalii comentau ca a fost trimisa de PSD acasa.

"Nu am vorbit cu doamna Daniela Popa la telefon. A fost azi dimineata la Biroul Permanent. Cred ca si dansa stie programul de lucru al Camerei Deputatilor", a precizat Bogdan Olteanu, intrebat daca a chemat-o pe Popa la Parlament.

Lustratia ramane sechestrata in Camera, anunta Cotidianul. Deputatii PSD, PRM si PC au reusit, marti, sa blocheze dezbaterea si votul pe articole la Legea lustratiei. Pentru asta au fost necesare multe artificii parlamentare.

Primii au lovit cei de la PSD, fiind si principalii vizati de efectele unei astfel de legi, care i-ar elimina pe fostii nomenclaturisti de pe scena politica. Astfel, Aura Vasile (PSD) a cerut suspendarea discutiilor din lipsa de cvorum.

Dupa ce a fost respinsa cererea, pentru ca cvorumul nu era necesar, aceeasi deputata PSD a cerut 30 de minute de consultari, "pentru documentare" privind proiectele de pe ordinea de zi.

Legea lustratiei are un istoric zbuciumat. Adoptata pe 10 aprilie 2006 de Senat, ea a fost blocata de Comisia juridica a Camerei, sub diferite pretexte, pana in 2007. In aprilie 2007, Bogdan Olteanu (PNL) si Ioan Oltean (PD-L) au cerut dezbaterea in procedura de urgenta la Comisie, dar degeaba.

In octombrie 2008, la solicitarea lui Crin Antonescu (PNL), legea este adusa in plenul Camerei, dar Aura Vasile (PSD) si Costica Canacheu (PD-L) au reclamat nerespectarea procedurilor (nu a existat un vot clar in Biroul Permanent al Camerei - n.a.) si blocajul a continuat.

Curatenie amanata 19 ani. "Premierul" Stolojan a scapat de lustratia Parlamentului, este titlul din Gardianul. Nici dupa 19 ani de la Revolutia Romana, Legea lustratiei nu a fost adoptata de Parlamentul Romaniei.

Desi intrase, marti, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor (for decizional), actul normativ a fost blocat dupa ore intregi de discutii. Interesant este faptul ca unele dintre persoanele care intra sub incidenta legii isi doresc, acum, functii de conducere in statul roman. Printre acestea se afla si democrat-liberalul Theodor Stolojan, care vizeaza la scaunul de prim-ministru.

Legea lustratiei blocata, marti, de Parlament prevede, printre altele, ca "persoanele cu responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare (n.r. - in perioada 6 martie 1945- 22 decembrie 1989) nu pot fi numite pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ" intr-o serie de functii, printre care si cea de "membru al Guvernului".

Candidatul PD-L la functia de premier, Theodor Stolojan, a fost, inainte de Revolutie, director adjunct al Directiei de operatiuni valutare in Ministerul Finantelor pana in 1986, dupa care, pana in 1989, a ocupat postul de director general al institutiei.

Conform atributiilor de serviciu, Stolojan avea sarcina sa avizeze toate operatiunile efectuate prin doua conturi: OV (operatiuni speciale valutare) si GP (operatiuni valutare ale fostei gospodarii de partid).

Printre persoanele cunoscute si care se afla sub incidenta Legii lustratiei se gasesc Dan Voiculescu, Mona Musca si Rodica Stanoiu (toti trei gasiti de CNSAS colaboratori ai Securitatii).

Daca legea ar intra in vigoare, persoanele care au fost gasite de CNSAS ca fiind colaboratoare sau lucratoare ale Securitatii nu pot candida, tot pentru 10 ani, pentru o functie in stat.

Legea lustratiei, amanata de oamenii lui Felix, anunta Evenimentul Zilei. Sedinta Camerei Deputatilor de marti, in care era programata dezbaterea legii lustratiei, a fost suspendata la cererea grupului PSD care a reclamat absenta unui al doilea secretar de sedinta, necesar pentru votarea legilor.

Persoana absenta a fost Daniela Popa, liderul oficial al PC, partidul lui Dan Voiculescu, declarat de CNSAS colaborator al Securitatii.

Dupa dezbaterea si adoptarea mai multor legi, deputatul PSD Florin Iordache a invocat motivul absentei celui de-al doilea secretar, pentru a-i cere presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa declare inchise lucrarile.

Sedinta de plen de marti a fost fragmentata de trei pauze pentru consultari cerute de catre liderii grupurilor PSD, PRM si PC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#lege, #lustratie, #amanare, #PSD, #PRM, #deputati , #deputati