PSD vrea ca militarii cu studii "civile" sa devina ofiteri pana la varsta de 40 de ani

Sambata, 19 Mai 2018, ora 16:54
11137 citiri
PSD vrea ca militarii cu studii "civile" sa devina ofiteri pana la varsta de 40 de ani
Foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania

Mai multi parlamentari PSD, printre care se numara si ministrul Apararii, Mihai Fifor, au depus la Camera Deputatilor un proiect prin care propun ca militarii sa poata avansa din functia de maistri militari sau subofiteri la functia de ofiteri pana la varsta de 40 de ani, in loc de 35 de ani.

Potrivit Statutului cadrelor militare in vigoare, ofiterii in activitate provin din randul absolventilor cu diploma de licenta ai institutiilor militare de invatamant, al maistrilor militari si subofiteri in activitate, absolventi cu diploma de licenta ai institutiilor civile de invatamant superior, cu profil corespunzator specialitatilor militare, care au varsta de cel mult 35 de ani. Initiatorii propun majorarea acestei varste la 40 de ani.

Propunerea legislativa, aflata in prezent la Camera Deputatilor pentru dezbatere, prevede modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. In expunerea de motive se arata necesitatea posibilitatii cadrelor didactice de urcare a cadrelor militare in ierarhia gradelor si functiilor, dar si adaptarea legii la situatia actuala din domeniul salarizarii si pensiilor militare.

"Prezenta initiativa legislativa urmareste pe de o parte clarificarea unor situatii juridice punctuale care se impun a fi corelate odata cu aparitia unor acte normative noi in domeniul salarizarii, pensiilor militare, reformei in domeniul sanatatii iar, pe de alta parte isi propune reasezarea piramidei de grade si functii si posibilitatea de evolutie in cariera militara a diferitelor categorii de personal prin masuri proactive de motivare si fidelizare, in contextul in care institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala se confrunta cu un puternic deficit de personal, generat de iesirile masive din sistem din perioada 2016-2017", se arata in expunerea de motive.

O alta modificare ceruta in proiectul legislativ este legat de crearea dreptului cadrelor militare femei in activitate din Ministerul Apararii Nationale, care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului in varsta de doi ani sa li se ia in considerare la stabilirea stagiului in grad perioada in care au fost in acest timp de concediu.

De asemenea, initiatorii cer modificarea articolului care priveste posibilitatea de a refuza, motivat participarea la actiunile militare desfasurate in afara Romaniei, astfel incat elevii sau studentii care au unul sau ambii parinti invalizi de gradul I si II, sa poata refuza participarea, indiferent de Institutia la care studiaza.

In prezent, articolul prevede exceptia de la activitatile internationale a elevilor sau studentilor cu parinti invalizi de gradul I si II, numai daca acestia studiaza la institutii militare de invatamant.

"Cadrele militare in activitate au obligatia sa particpe la misiuni in afara teritoriului statului roman, in functie de cerintele Ministerului pararii Nationale, pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania prin conventii si tratate internationale. Se face exceptie atunci cand: unul dintre ambii parinti sunt invalizi de gradul 1 sau 2, indiferent de varsta si nu mai are alti frati sau surori majori, apti de munca ori mai are frati sau surori, dar acestia nu pot contribui la intretinerea parintilor deoarece sunt elevi si studenti la institutiile militare de invatamant ori sunt invalizi de gradul 1 sau 2 ori acestia executa o pedeapsa privativa de libertate", se arata in forma actuala a legii.

Initiativa legislativa a social-democratilor a fost depusa la Camera Deputatilor, prin for sesizat, Senatul fiind decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#modificare statut cadre militare , #deputati