Marele plan dejucat de amputare a Justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:37
7381 citiri
Marele plan dejucat de amputare a Justitiei (Opinii)

Dosarul Hrebenciuc - Sova ridica inca o brazda de pe ogorul infectat al clasei politice sub care colcaie coruptia, clientelismul si mizeria. Dar dincolo de aspectul penal, care se adauga dezvaluirilor socante din ultimele zile, cred ca de aceasta data exista si implicatii politice majore.

In primul rand, cred ca acest nou dosar dezamorseaza una dintre cele mai periculoase bombe antijustitie - legea amnistiei si gratierii. Interceptarile din acest dosar arata clar ce menire avea aceasta lege, in spatele vorbelor miloase ale celor care incercau sa o vanda drept masura sociala destinata necajitilor care stau dupa gratii pentru mici gainarii si care, nu-i asa, merita o noua sansa.

Nu pentru ei era gandita aceasta lege, ci pentru penalii din politica, dupa cum arata destul de clar conversatia dintre Viorel Hrebenciuc si Dan Sova.

Potrivit procurorilor DNA, Viorel Hrebenciuc si Dan Sova au discutat pe data de 17 octombrie 2014 despre initierea unei "propuneri legislative privind amnistia si gratierea unor pedepse".

Asta se intampla exact dupa ce Viorel Hrebenciuc fusese pus sub acuzare in dosarul mafia retrocedarilor.

Cei doi au analizat de altfel "in detaliu" acuzatiile aduse lui Viorel Hebenciuc care i-a cerut lui Dan Sova sa fie adoptata o lege de amnistie si gratiere, ceea ce dl Sova a acceptat.

Din acest moment, ar trebui sa consideram ingropat acest proiect care planeaza de multa vreme asupra societatii romanesti. Va aduceti aminte incercarea de a forta adoptarea legii in martea neagra, pregatita intr-o sedinta de noapte a Comisiei juridice, la pachet cu amputarea Codului Penal, si abandonata in extremis in urma scandalului mamut care a urmat.

De atunci, proiectul a ramas cumva suspendat, nici adoptat, nici respins, toate incercarile Opozitiei de a-l pune pe ordinea de zi pentru respingere au esuat. Era asteptata pasamite o dezbatere publica si precizari ale ministrului Justitiei sau poate doar momentul prielnic pentru o adoptare fulger.

Iata ca dl Hrebenciuc voia un proiect nou-nout, emis de Ninisterul Justitiei. Nu stiu cine ar mai putea sustine ca un asemenea demers nu ar fi destinat, in primul rand, salvarii unor politicieni corupti.

Totodata, potrivit procurorilor, Dan Sova ar fi promis sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege pentru abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000, adica "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Negocierile lui Viorel Hrebenciuc arata, cred, si soliditatea dosarului "mafia retrocedarilor". Daca acolo nu erau probe zdrobitoare, de ce ar actiona acesta ca un om convins ca va fi condamnat care se straduieste sa isi scape totusi cumva pielea?

Si care era pretul acestor interventii? Aici ajungem la al doilea aspect esential. Viorel Hrebenciuc i-a promis in schimb lui Dan Sova nici mai mult nici mai putin decat sefia PSD. Discutia dintre cei doi este spectaculoasa.

Dan Sova: Partidul merge. In legatura cu epoca post Victor, toata lumea cu care am vorbit, toata lumea merge cu mine. Nu il vor pe Liviu (Dragnea - n.red.), in primul rand.

Viorel Hrebenciuc: Asta este problema.

Dan Sova: Este negativ.

Viorel Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum sa-ti spun tie, sa nu fie Liviu. In rest, nu am o problema. Practic si normal ca ma focusez pe tine. E si Vali Zgonea...

Dan Sova: Da, ce facem cu Vali?

Viorel Hrebenciuc: Hai sa-ti spun o chestiune. O sa fii presedinte. O sa ai - pe astia pe care sunt nu te poti baza pe toti. Ca nu poti lucra cu Vanghelie sa intrebi: Ba, pe cine pun la Guvern? Ca el vine cu nu stiu cine. Deci aici tu ai o problema. Dar cat de cat trebuie stiut un lucru. Sunt ministere in care chiar trebuie sa mergi cu tehnocrati. Nu ai ce sa faci, boss.

Dan Sova: O sa ma duc si pana la Focsani, la Marian acasa.

Viorel Hrebenciuc: Da, ca e de asta, la care trebuie sa ai grija sa ii hranesti orgoliul. Hraneste-i orgoliul. Aia e cheia succesului la Marian.

Conversatia asta contine tot mecanismul intern mizerabil al PSD: pretul ascensiunii politice, conditiile impuse de baroni, criteriile lor, miza aliantelor. Totul e acolo. Nu poti ajunge presedinte PSD fara sa fii omul baronilor, carora nu numai ca trebuie sa le hranesti orgoliul, ci trebuie sa le garantezi si imunitatea.

Asa a ajuns presedinte PSD, intr-un mod socotit la vremea lui aproape miraculos, si Victor Ponta? Ma intreb cum altfel?

Nu stiu daca Dan Sova avea in mod real o sansa sa ajunga presedintele PSD. Nu stiu daca Viorel Hrebenciuc l-a ametit sau il sustinea in mod real, dar nu vad de ce nu si-ar fi dorit o marioneta la sefia partidului.

In plus, daca Dan Sova a crezut promisiunea, ma gandesc ca mecanismul se potrivea, ca dl Hrebenciuc nu ii prezenta exact un scenariu SF.

Da, banuiala acestui mecanism mizerabil exista si pana acum, dar acum avem dovada. Asta-i jocul de putere cel putin in PSD. Ca a fost atins un punct nevralgic o demonstreaza si reactia lui Victor Ponta, indiferent daca este vorba de furie reala sau de joc de scena pentru partid: "nici pe vremea comunistilor nu te arestau procurorii daca voiai sa fii sef la partid. Deci ce se intampla intr-un partid, intr-o democratie, este de a se alege de catre acei membri. Sa-ti faca cineva dosar penal..? Pai ce? O sa numeasca DNA sef la partide? Asta este culmea!"

Cred ca partidul, in metastazele coruptiei, mai incaseza o lovitura la fundatie. Cosmelia a intrat probabil in trepidatii majore si este posibil ca ele sa reseteze tot jocul de putere intern.

Se sparg niste placi tectonice si, cum spuneam deja, sunt dezactivati niste centri de putere care nu vor mai avea nici pe departe aceeasi putere in viitoarea configuratie de putere postelectorala, indiferent de rezultatul alegerilor.

Dincolo de aspectul penal de maxima gravitate, avem asadar si o alta poza: planul postelectroal de a instala conducerea celui mai mare partid din Romania in scopul declarat al aplicarii unor lovituri mortale la adresa Justitiei, de care urmau sa beneficieze multi penali din politica, nu doar pesedisti.

A fost, se pare, dejucat.

Dar nu cred ca pericolul a trecut. Este de asteptat ca sistemul ticalosit de-abia zilele acestea lovit in plin sa se apere din toate puterile si cu toate mijloacele. Dar in mod cert degringolada e mare, cu atat mai mult cu cat, iata, nu mai vorbim doar despre interceptari telefonice, ci si despre inregistrari ambientale.

Ceea ce vedem este un camp de lupta plin de cadavre politice. Ramane sa facem la un moment dat numaratoarea finala si sa vedem cine va lua locul cazutilor. Daca ma uit cine a cerut suspendarea lui Sova si Hrebeciuc din PSD, nu stiu daca avem prea mari motive de optimism.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Sova Hrebenciuc dosar penal, #Hrebenciuc mafia retrocedarilor , #DNA