Mafia retrocedarilor - Ioan Adam, despre ancheta DNA: Vreau sa elimin un mit

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 14:41
3450 citiri
Mafia retrocedarilor - Ioan Adam, despre ancheta DNA: Vreau sa elimin un mit

Deputatul PSD Ioan Adam a declarat marti ca justitia este cea care va stabili vinovatia sa in privinta acuzatiilor procurorilor anticoruptie din dosarul retrocedarilor ilegale, in care este cercetat alaturi de social-democratul Viorel Hrebenciuc si alte persoane.

El a adaugat ca "niciodata" nu s-au facut presiuni asupra directorilor de la Romsilva pentru a grabi procesul de retrocedare si ca sotia sa nu are niciun fel de implicare in acest dosar.

"Vreau sa fac o singura precizare de natura civila, pentru a elimina un mit. Hotararea data in instanta civila la Tribunalul Covasna a avut ca fundament o decizie data de Inalta Curte", a spus Ioan Adam.

DNA cere arestarea deputatului Ioan Adam. Comisia juridica a amanat o decizie

"Cu caracter obligatoriu, s-a stabilit ca acel client al meu, Sturza, este mostenitor legal, ca mostenirea se defera prin lege, si nu in baza partajului de ascendent, acela de care se vorbeste. Asa ca, fiind vorba de o decizie a Inaltei Curti, nicio instanta din Romania nu poate sa o ignore, inca vad ca nimeni nu a vorbit de ea", a precizat Adam.

El a adaugat ca in 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis cu caracter obligatoriu pentru instantele inferioare ca acea mosie Comanesti se defera, adica se transmite in baza Codului civil, si nu a unui partaj ascendent.

"Ne aflam in doua situatii delicate. Avem o decizie irevocabila data in legatura cu un bun din aceeasi masa succesorala de Tribunalul Bacau si Curtea de Apel Bacau, in care s-a retinut calitatea de mostenitor, irevocabila, nu o ataca nimeni. Si avem acum in discutie un dosar la Covasna in care judecatorul de la fond a ignorat decizia obligatorie a Inaltei Curti, a spus ca este eronata", a aratat deputatul PSD.

Initial, procesul deschis de Paltin Sturza, urmasul printului Nicolae D. Ghica, a fost castigat de Directia Silvica Bacau la instanta din Onesti, in anul 2007. Insa decizia a fost atacata in justitie cinci ani mai tarziu, Tribunalul Covasna dand o sentinta prin care peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau au fost atribuite mostenitorilor care au cerut revizuirea hotararii judecatorilor din Onesti.

Terenul forestier este amplasat in zona oraselor Comanesti si Moinesti, precum si a comunelor de munte Dofteana, Palanca, Agas si Asau.

Mafia retrocedarilor: De ce ii vrea DNA arestati pe Hrebenciuc si Adam

Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna din care au facut parte Lorand Ordog si Gabriel Uta a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Mafia retrocedarilor: E oficial - Ilie Sarbu si Ioan Adam, urmariti penal alaturi de Hrebenciuc

Procurorii sustin ca decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945.

DNA subliniaza ca a fost creat un prejudiciu in sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier.

In acelasi dosar sunt cercetati judecatorii Lorand Andras Ordog si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, senatorul PSD Ilie Sarbu, precum si seful Romsilva, Adam Craciunescu.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...