Victor Ponta, prins intre DNA si PSD (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 17:14
9814 citiri
Victor Ponta, prins intre DNA si PSD (Opinii)
Foto: stirileprotv.ro

Daca stenogramele dintre Dan Sova si Viorel Hrebenciuc despre cine va urma la conducerea PSD in "epoca post-Ponta" sunt adevarate, atunci starea de spirit care-i anima pe fruntasii social democrati seamana perfect cu topaiala lui Mircea Geoana din 2009, in primele minute de dupa aflarea rezultatelor exit-poll-urilor la ora 21.00.

In acest context, pozitionarea lui Victor Ponta fata de descinderea procurorilor printre liderii PSD cred ca va reprezenta alegerea care il va cruta sau il va pierde pe premier.

Nu mai exista niciun dubiu cine va castiga alegerile, se intelege din discutia dintre cei doi "grei" PSD, important este ce si cum vor face imediat dupa ce vor avea toata puterea in maini, de la presedinte la premier si pana la majoritatea din Parlament.

Din cauza ca in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri sunt implicate nume grele de la varful partidului - Ilie Sarbu, Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc - "eternul sforar" al pesedistilor, cel care spunea ca nu-i trebuie nicio functie pentru ca el insusi este o functie, a fost surprins de procurori in timp ce negocia functia de presedinte PSD in schimbul implementarii unui pachet de legi care sa ofere o cvasi-imunitate pe viitor pentru marii maestri ai traficului de influenta din pozitii politice inalte in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

Imaginandu-se probabil instalat deja la Cotroceni, Victor Ponta a raspuns intrebarilor jurnalistilor despre stenogramele discutiilor dintre Viorel Hrebenciuc si Dan Sova si audierea acestora de catre procurori ca actiunile justitiei nu ii afecteaza campania electorala. Dimpotriva. Nimeni nu e mai presus de lege - spune premierul in fata camerelor de filmat.

Textul clasic al acelui Victor Ponta care este prietenul Justitiei, al statului de drept si care voteaza DNA pentru ca face curatenia pe care el nu a reusit s-o inceapa in partid nici dupa patru ani de cand se afla la conducerea lui.

Prin lepadarea spontana de cei mai influenti membri PSD si dupa ce s-a spalat pe maini si de responsabilitatea de conducator al celui mai mare partid din Romania, in opinia mea, Victor Ponta impusca mai multi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte, vrea sa transforme o lovitura puternica primita in plex intr-un ghiont care il propulseaza si mai bine in campania electorala.

Vorbeste ca si cum ar fi un candidat independent, nu produsul unei masinarii uriase de partid care a investit si a pariat pe Ponta, vedem astazi, cam tot ceea ce are mai de valoare.

De cealalta parte, Victor Ponta traieste groaza de a-si vedea partidul pulverizat si destramat inainte de a se alege presedinte.

Oricat de sigur ar fi de victorie deja, exista riscul ca astfel de "bomba" sa-i defecteze masinaria de vot chiar in timpul razboiului. Deputatul pesedist Sebastian Ghita, prieten apropiat si colaborator al premierului, a iesit public si a cerut suspendarea lui Sova si Hrebenciuc din PSD. O pozitie care credibilizeaza si mai mult, din fericire pentru Ponta, actiunile procurorilor DNA.

Dar radicalizarea lui Sebastian Ghita blocheaza mai ales portita pe care Victor Ponta si-o lasase deschisa catre electoratul traditional anti-Basescu, atunci cand afirmase ca in acest moment "sunt doua entitati: eu care spun ce fac si ce vreau sa fac ca presedinte si DNA-ul".

Acest sir de contradictii spune multe despre lupta care se duce la varful PSD intre pastrarea unitatii partidului si lepadarea de reprezentantii vechii generatii de combinatori.

Oricum ar da-o acum Victor Ponta si amicul sau Ghita, imaginea candidatului PSD nu are cum sa iasa bine din acest scandal. El erodeaza stabilitatea partidului si unitatea pesedistilor inainte de organizarea votului, dar si profilul lui Ponta.

Ironic, pentru cei din partid, Ponta ar putea sa para un tradator, in timp ce votantii ar putea sa-l perceapa drept protejatul si protectorul baronilor si greilor din PSD.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #PSD dosare DNA coruptie, #Hrebenciuc Sova stenograme , #DNA