Geoana, Blaga, Manescu si Kelemen sefi de campanie la europarlamentare

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 22:17
1739 citiri
Geoana, Blaga, Manescu si Kelemen sefi de campanie la europarlamentare

Sefii de campanie pentru PE ai PSD si PNL sunt altii decat cei care au condus campania precedenta.

Miron Mitrea si Bogdan Olteanu au fost inlocuiti de Mircea Geoana si Rares Manescu, din cauza schimbarii raportului de forte din partide, in timp ce PD-L mizeaza pe aceiasi strategi, Flutur si Blaga.

Inainte de a-si desemna candidatii, partidele au stabilit componenta echipelor care vor coordona campania electorala pentru alegerile din 7 iunie.

In conditiile in care prezenta la vot a fost in continua scadere, echipele de campanie vor trebui sa raspunda provocarii de a-si mobiliza electoratele si de a castiga noi votanti, mai ales ca europarlamentarele sunt vazute de liderii partidelor ca un test in vederea alegerilor prezidentiale.

Daca la parlamentarele de la finalul anului trecut social-democratii au mizat pe Miron Mitrea, iar liberalii pe Bogdan Olteanu si Dan Motreanu, europarlamentarele din acest an vor fi coordonate de Mircea Geoana, respectiv Rares Manescu si Ludovic Orban.

Schimbarile nu survin in urma unor evaluari facute de partide vizavi de performantele fostilor sefi de campanie, ci in urma consolidarii puterii presedintelui PSD si, in cazul PNL, in urma venirii lui Crin Antonescu la carma partidului.

Echipa PSD, in frunte cu Mircea Geoana

Astfel, PSD va avea pentru alegerile europarlamentare un grup strategic de campanie condus de presedintele Mircea Geoana si o echipa tehnica de campanie condusa de Valeriu Zgonea, secretarul general interimar.

La alegerile parlamentare din toamna, sef de campanie a fost Miron Mitrea, aflat acum in conflict cu conducerea partidului. Conflictul intre Mitrea si Geoana a debutat in timpul negocierilor de dupa parlamentare, cand presa a relatat ca social-democratul a afirmat, in cadrul unei conversatii telefonice, ca ii va "rupe beregata" presedintelui partidului. Ulterior, Mitrea a avut un schimb de replici dure si cu Viorel Hrebenciuc.

Din echipa strategica vor mai face parte lideri marcanti ai PSD, mai mult din garda veche: presedintele de onoare Ion Iliescu, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, dar si Dan Nica si Liviu Dragnea.

In schimb, Valeriu Zgonea a atras alaturi de el, in echipa tehnica, mai multi tineri, pe langa Bogdan Niculescu Duvaz, care se va ocupa de comunicare, fiind prezenti presedintele tinerilor PSD, Nicolae Banicioiu, Andrei Dolineaschi, Florentin Gust, Mircea Draghici - recomandat de presedintele organizatiei Arges, Cosmin Nicula, Catalin Nichifor si Sorin Bota. Zgonea a aratat ca serban Mihailescu, unul dintre vechii membri ai echipei tehnice, nu se mai poate ocupa de campania electorala din lipsa de timp, dupa ce a preluat secretariatul general al Departamentelor PSD.

Gheorghe Flutur si Vasile Blaga indruma echipa PD-L

Echipa care va coordona campania PD-L pentru europarlamentare va fi condusa de Gheorghe Flutur si Vasile Blaga, aceeasi lideri ai partidului care s-au implicat si in campaniile partidului in 2008. in cazul alegerilor pentru Parlamentul national, desfasurate toamna trecuta, Emil Boc a preluat sefia campaniei, lasandu-i posibilitatea lui Vasile Blaga sa se ocupe de propria campanie, pentru Senat.

Flutur, care coordoneaza impreuna cu Vasile Blaga campania PD-L pentru alegerile din 7 iunie, a spus ca isi doreste ca PD-L sa depaseasca procentajul obtinut la parlamentarele din 2008 si sa obtina 15 locuri in Parlamentul European.

Rares Manescu face campanie pentru sotie si colegi

Seful de campanie al PNL va fi Rares Manescu, a carui sotie, Ramona Manescu, ocupa locul patru pe lista de candidati pentru Parlamentul European, iar Departamentul de Comunicare va fi coordonat de Adriana Saftoiu.

De asemenea, si prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, in calitate de coordonator al strategiei politice, se va implica semnificativ in campania pentru Parlamentul European. Ultimele doua campanii ale liberalilor au fost coordonate de Bogdan Olteanu, in calitate de coordonator politic, si de Dan Motreanu, secretar general al PNL.

Schimbarea coordonatorilor echipelor de campanie, precum si schimbarea ordinii candidatilor pe lista PNL au intrevenit dupa instalarea noii conduceri a partidului, Olteanu si Motreanu fiind perceputi ca apropiati ai fostului presedinte liberal Calin Popescu Tariceanu.

UDMR si CNMT

In ceea ce priveste lista maghiarilor, pe care reprezentantii UDMR si CNMT se regasesc in raport de 75%-25%, Szilagyi Zsolt, unul dintre apropiatii episcopului Laszlo Tokes, va coordona campania din partea CNMT.

Szilagyi este el insusi candidat, dar pe locul patru, care este semieligibil, pe lista comuna UDMR-CNMT. Din partea UDMR, seful campaniei este presedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, care a condus campaniile electorale ale Uniunii din ultimii ani. La alegerile parlamentare, in campanie a fost implicat si fostul presedinte executiv al UDMR, Takacs Csaba.

Ana Zivrid are grija de Elena Basescu

Campania candidatului independent Elena Basescu va fi coordonata de Ana Zvirid, presedintele OT PDL Sector 1.

Campania pentru europarlamentare implica o provocare noua pentru PSD si PD-L, parteneri la guvernare. Fiecare dintre cele doua partide sustine o lista proprie de candidati si priveste scrutinul din 7 iunie ca pe un barometru pentru prezidentialele de la sfarsitul anului.

Atat PSD, cat si PD-L au afirmat ca cele doua partide vor lua in serios batalia electorala, chiar in conditiile in care ambele partide fac parte din Guvern.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 7 iunie, Romania urmand sa trimita in Parlamentul European 33 de reprezentanti.

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...