Editorial: D-aia n-are PSD coada

Autor:
Luni, 30 Iunie 2008, ora 08:49
2106 citiri
Editorial: D-aia n-are PSD coada

Nu va trece foarte multa vreme si va fi evident ca isprava PSD-istilor stransi la finele saptamanii la Mamaia nu reprezinta altceva decat inceputul unei sinucideri lente - imagini ale funiei asteptande au mai fost, dar ca niciodata, spectrul pulverizarii e acum foarte bine conturat.

Cine vrea sa creada ca organizatiile de Cluj, Brasov si Bihor au fost dizolvate din cauza scorului slab obtinut la alegerile locale n-are decat sa o faca.

Eu ma indoiesc de faptul ca cineva cat de cat interesat de politica poate sa inghita cu naivitate raraielile lui Geoana, declaratiile cu multe intelesuri ale lui Mitrea (zici ca, in ultima vreme, s-a transformat in replica cu mustata a lui Phytia) sau snoavele lui Iliescu - cum ca n-ar avea nimic cu sefii organizatiilor respective, si ca ei trebuie sa paraseasca fotoliile deoarece nu au performat.

Sa zabovim un pic la presedintele de onoare al PSD si sa rememoram intamplari care l-au facut pe Ion Iliescu sa-i judece cu multa patima pe cativa dintre reprezentantii grupului de la Cluj care au indraznit sa il critice la televizor - Ioan Rus, fostul presedinte al filialei Cluj a PSD, care a plecat de buna voie de la conducere, dar si cel care i-a succedat la butoane, Vasile Dancu.

Primul si-a permis in ianuarie 2005 sa afirme public faptul ca nu este indicat ca fostul sef de stat sa fie reformatorul partidului, deoarece nu ar avea viteza necesara, si ca decizia in PSD trebuie descentralizata.

"Cine esti dumneata sa ma arunci pe mine la lada de gunoi a istoriei?", a explodat Iliescu. Nici Dancu n-a fost mai diplomat. "Cangrena ce a cuprins stanga romaneasca are nevoie de bisturiu", a spus Dancu, apoi l-a asemuit pe Iliescu cu o conserva expirata, a afirmat ca trebuie terminat urgent "cu resturile bolsevice si cu sinecurile pentru scursorile vechiului regim" si l-a numit indirect pe fostul sef al statului "javra batrana" si "sulfa bolsevica".

Cu astfel de lucruri, "batranul edec" nu se va putea obisnui niciodata si nu-si va controla iesirile nervoase. Este genul de om care are o atat de buna parere despre sine incat considera ca la valoarea si pregatirea lui competitionala se situeaza deasupra oricarei critici.

Un gen de atitudine care seamana mai mult cu cea a unui bulibasa, nu a unui lider de partid. Drept pentru care, oricat s-ar stradui oricine sa ma convinga ca Iliescu nu are nici o legatura cu acest montaj, asa cum a incercat chiar Vasile Dancu sa o faca intr-una dintre primele declaratii de dupa decapitare, si-ar pierde timpul de pomana.

Mai mult decat atat, ceea ce se intampla acum nu este altceva decat o etapa dintr-un vechi razboi care isi are radacinile prin 2001, cand Ioan Rus a fost ales in fruntea PSD Cluj si cand s-a facut prima data referire la descentralizarea deciziei in partid, iar latraii ieftini au sarit in stil funariot si au acuzat ca se doreste sfasierea trupului sfant al patriei.

Exista si ceva nou in aceasta batalie? Normal! Blana ursului din padure. Guvernul imaginat de PSD in cazul in care, impreuna cu PC, ar face un scor asa de bun la parlamentare incat l-ar putea determina pe Traian Basescu sa exclame: "Ha, ha, ha! Geoana, te fac premier!".

Si pentru ca baronasii din PSD s-au mai fript odata cu baietii de la Cluj, in toamna lui 2000, cand acestia au prins ceva portofolii ministeriale, desi nici atunci nu au fost votati la nivelul Vasluiului, acum s-au gandit sa isi astearna din timp, ca sa poata dormi linistiti mai tarziu.

Si in visul asta frumos s-au catarat cu ochii mintii in fotolii care mai de care mai pufoase, numai pe principiul ca daca sunt campioni la ei in judet pot ajunge si campioni nationali.

Le doresc succes! Cu o mica observatie pentru cei care fac si desfac in momentul de fata in PSD. Guvernul Romaniei, odata format, nu mai este guvernul partidului sau al viitoarei aliante, ci este al tuturor romanilor.

Asa ca daca se gandeste cineva ca lumea e proasta si uituca, si ca nu isi doreste in Cabinet altceva decat o scroafa urcata in jeep, pe care o apuca somnul la stop, si care cand se da jos, ajutata de bodiguarzi, seamana mai degraba cu un butoi de borhot pe doua picioare, se insala.

... Ma bazez, fireste, pe memoria colectiva, si am impresia ca poporul roman s-ar fi desteptat. Astept insa ziua cand voi putea paria pe asta...

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Ion Iliescu, #Vasile Dancu, #PSD , #Ion Iliescu