Presa de azi: Geoana si Nastase vor sa-si dea mat cu Diaconescu

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 07:24
3135 citiri
Presa de azi: Geoana si Nastase vor sa-si dea mat cu Diaconescu
Foto: Jurnalul National

PSD, trei candidati la presedintia partidului: Geoana, Nastase, Mitrea. Arbitru: Ion Iliescu.

Febra congreselor de culise, titreaza Jurnalul National. La PSD, soarta lui Mircea Geoana pare in acest moment sa fie pecetluita. Gruparile din jurul sau, concentrate in jurul lui Adrian Nastase, Miron Mitrea si a Grupului de la Cluj, poarta negocieri incrucisate cu vicepresedintii PSD, cu sefii de filiale al caror vot conteaza cel mai mult la Congres, cu cei mai influenti lideri ai partidului, in special cu Ion Iliescu, de a carui binecuvantare considera cu totii ca au nevoie.

In urma cu trei saptamani, Ion Iliescu a avut o discutie in trei, cu Mircea Geoana si Adrian Nastase, la solicitarea acestora. Geoana dorea, conform unor surse de la varful partidului, sa se cada de acord asupra unei formule de conducere cu patru presedinti: Ion Iliescu, presedinte de onoare, Geoana, presedinte, Nastase, presedinte executiv (aceasta fiind o functie care va fi reinfiintata prin noul statut), si Cristian Diaconescu, presedinte al Consiliului National.

Discutia nu s-a soldat insa cu parafarea unei intelegeri, el a inclinat balanta in favoarea lui Adrian Nastase, spunand ca l-ar sprijini pe acesta pentru sefia partidului.

A fost momentul in care Adrian Nastase, legitimat de sustinerea presedintelui de onoare, a inceput sa poarte negocieri pentru a-si atrage sprijinul filialelor si pentru a-si forma o echipa de conducere pe care sa o propuna la Congres. Formula la care se gandeste Nastase il are pe Victor Ponta in pozitia de presedinte executiv si pe Cristian Diaconescu presedinte al Consiliului National.

Geoana i-a propus si el lui Cristian Diaconescu sa faca parte din echipa sa, tot din pozitia de presedinte al Consiliului National, care in viitoarea ierarhie ar fi un fel de "numar trei" in conducere.

Geoana mizeaza pe atragerea lui Liviu Dragnea de partea sa, acesta avand cea mai mare influenta asupra liderilor de filiala, deci poate sa aduca un mare numar de voturi la alegerile interne. Pozitia oferita lui Dragnea este aceea de secretar general.

Geoana si Nastase vor sa-si dea mat cu Diaconescu, scrie Gandul. Nastase umbla la Hrebenciuc. Geoana ataca la Ponta. Si unul, si celalalt incearca sa-l atraga de partea lui pe Diaconescu.

Dupa ce Nastase, sprijinit de Ponta si de mai multi parlamentari fideli, a facut prima mutare, urmarind sa-l inlocuiasca pe Viorel Hrebenciuc cu Ioan Munteanu la sefia grupului parlamentar al deputatilor PSD, Geoana a atacat joi la Ponta.

Liderul social-democrat i-a trimis acestuia un mail prin care il informa ca, potrivit deciziei BPN, secretarul general Liviu Dragnea se ocupa de strangerea propunerilor de modificare a Statutului, in cadrul comisiei speciale, in locul lui Victor Ponta.

"Am aflat miercuri seara de la Mircea Geoana, printr-un e-mail, ca nu mai conduc aceasta comisie", a declarat Ponta pentru Mediafax.

Geoana a negat, sustinand ca nu a schimbat nimic. "Asta e decizia BPN. Si domnul Ponta, si domnul Dragnea si alti colegi fac parte din aceasta comisie. Nu l-am schimbat pe Ponta cu Dragnea. Secretarul general se ocupa de aceste probleme", a afirmat presedintele PSD.

Victor Ponta a sustinut insa ca e-mailul de la Geoana il informa ca BPN a decis schimbarea componentei comisiei, extinderea la 40 a numarului de membri si schimbarea coordonatorului, Liviu Dragnea ocupand, mai nou, aceasta functie. Acelasi mail ii mai aducea la cunostinta ca propunerile venite de la filiale sau membri de partid pentru modificarea Statutului PSD vor fi centralizate de secretarul general adjunct, Valeriu Zgonea, si ca noua comisie este formata din majoritatea liderilor - Adrian Nastase, Ion Iliescu, Mircea Geoana -, precum si de unii lideri din teritoriu.

Geoana si Nastase isi disputa regulile Congresului PSD, aflam din Romania Libera. Sustinator la scena deschisa al lui Adrian Nastase, Victor Ponta a fost inlocuit de Liviu Dragnea, cel care a devenit o figura proeminenta a partidului in timpul mandatului lui Mircea Geoana.

Victor Ponta declara marti ca variantele de modificare vor fi prezentate Comitetului Executiv Central, care se va aduna la inceputul saptamanii viitoare ca prim pas pentru organizarea Congresului. Juristul Victor Ponta n-a apucat insa sa-si termine sarcina "de a strange toate propunerile".

Intrebat ieri de ce l-a numit pe Liviu Dragnea in locul lui Victor Ponta, Mircea Geoana a negat ca hotararea sa ar fi la originea schimbarii: "Nu am schimbat nimic. Asta e decizia BPN. si domnul Ponta, si domnul Dragnea, si alti colegi fac parte din aceasta comisie. Nu l-am schimbat pe Victor Ponta cu Dragnea. Secretarul general se ocupa de aceste probleme".

Cu toate acestea, cei prezenti la sedinta Biroului Permanent de luni isi amintesc cat se poate de bine ca sef al comisiei a fost desemnat Victor Ponta datorita formatiei sale de jurist.

"S-a hotarat ca cei care fac parte din aceasta comisie restransa sa fie juristi precum Dan sova sau Florin Iordache, ca sa adune toate propunerile din judete", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ea a accentuat ca rolul comisiei este unul strict consultativ, iar cei care vor hotari cum trebuie sa arate statutul sunt forurile statutare ale partidului. Fostul ministru Andronescu spune ca partidul a mai avut o intrunire si marti, dar ca discutiile au fost acolo mai degraba doctrinare.

"Onoarea" lui Iliescu, contestata in PSD, informeaza Evenimentul Zilei. Presedintelui de onoare i se sugereaza sa se retraga de la conducere in postura de "patriarh" national al stangii.

Prezenta lui Ion Iliescu in structurile de conducere ale PSD este pusa sub semnul intrebarii de unii lideri ai partidului. Vicepresedintele PSD Marian Sarbu considera ca este "un lucru rau" ca Iliescu sa ramana presedintele de onoare.

"Cred ca s-a gresit cu ideea de presedinte de onoare. (...) Cred ca o functie executiva in PSD in acest moment pentru domnul Iliescu este un lucru rau si pentru el, si pentru partid. Dansul a influentat anumite decizii chiar daca nu am crezut in ele", a declarat vicepresedintele PSD Marian Sarbu, miercuri, la emisiunea "Evenimentele zilei" de la B1 TV.

Acesta sustine ca au existat momente cand Ion Iliescu a in fluentat deciziile partidului si asta s-a intamplat pentru ca liderii social-democrati, dintr-o "anumita curtoazie", nu au indraznit sa-l contrazica.

Intrebat de EVZ daca ii sugereaza lui Ion Iliescu sa se retraga din functia de presedinte de onoare, Marian Sarbu a spus ca aceasta este "decizia sa personala".

In opinia sa, Ion Iliescu ar fi trebuit sa ramana "inteleptul partidului", "un simplu membru", dar fara functii executive. "Din clipa in care nu a mai fost ales si a castigat domnul Geoana, eu cred ca avea si isi are si acum rolul de patriarh al stangii pentru toata tara, nu neaparat pentru PSD", a afirmat Marian Sarbu.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...