Analistii vad o finala Geoana-Ponta pentru sefia PSD

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 09:09
2342 citiri
Analistii vad o finala Geoana-Ponta pentru sefia PSD
Foto: Arhiva

Analistii politici anticipeaza o finala Mircea Geoana-Victor Ponta la sefia PSD si spun ca negocierile de culise de ultim moment, caracteristice formatiunii, vor inclina definitiv balanta.

Bogdan Teodorescu spune ca exista doar doi candidati cu sanse reale la sefia PSD: Mircea Geoana si Victor Ponta. "Este destul de greu sa dau un pronostic pentru ca cel care va castiga va fi decis de negocierile de culise din ultimul moment. Eu as paria mai degraba pe Victor Ponta pentru ca Geoana are destul de putin de oferit, iar palmaresul sau este foarte sarac", a declarat Teodorescu.

Un atu pe care il are Ponta ar fi capacitatea acestuia de a obtine voturile celor care nu vor reusi sa intre in turul II, impotriva actualului presedinte al PSD. "Nu cred ca Miron Mitrea ar putea sa intre in turul II si sunt convins ca voturile sale vor merge spre Ponta pentru ca Mitrea a fost cel mai virulent adversar al echipei Geoana-Vanghelie. Nu are alternativa, pentru ca altfel nu ar mai fi credibil", a spus Teodorescu.

In ceea ce-l priveste pe Cristian Diaconescu, politologul a observat ca acesta are o atitudine mai ambigua. "Diaconescu este un tip mai dubitativ ce joaca foarte diplomatic, iar lasarea multor usi deschise s-ar putea sa nu fie o idee prea buna", a spus Teodorescu, care a adaugat ca Diaconescu va opta tot pentru Ponta.

Adrian Moraru: Zilele lui Vanghelie in partid sunt numarate

Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, considera ca lupta pentru sefia PSD arata ca Mircea Geoana nu mai este dorit la carma partidului. "Pesedistii isi dau seama ca Geoana nu este genul de om care sa-i conduca la castig. Sunt si unii care-si spun ca nu trebuie sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard (...) Chiar daca castiga, el nu va mai avea un mandat intreg si va conduce partidul prin forta", considera Moraru.

De asemenea, nici lui Marian Vanghelie nu i se intrevede un viitor politic mai roz. "Zilele in partid ale lui Vanghelie sunt numarate indiferent cine castiga", sustine directorul adjunct al IPP.

Moraru a apreciat ca cei doi (Geoana si Vanghelie) au incercat un stil autoritarist pentru maniera in care este condus PSD, iar faptul acesta ii va costa in conditiile in care partidele politice tind sa se maturizeze, iar militantii nu mai accepta sa le fie pus pumnul in gura.

Vladimit Pasti: Ponta este un incepator

Si Vladimir Pasti crede ca singurii competitori cu sanse reale sunt Mircea Geoana si Victor Ponta. "Mitrea nu are nicio sansa, iar Diaconescu e simpatic, insa nu are sprijin in teritoriu", a spus Pasti, care a precizat ca negocierile din ultimul moment vor stabili castigatorul.

Pe de alta parte, Pasti crede ca un succes al lui Ponta ar determina o perioada mai lunga de restabilire a linistii in PSD, deoarece Ponta are o experienta relativ redusa in politica. "Geoana are in spate cinci ani de sefie a partidului si a prins radacini, pe cand Ponta este inca un incepator", a declarat Vladimir Pasti.

Sociologul crede ca o adevarata competitie bazata pe viziuni diferite de evolutie a PSD ar avea loc in conditiile in care Adrian Nastase ar reveni in competitie. " Ar fi doua proiecte complet diferite: Nastase ar crea o elita nationala puternica a PSD, fara baza in teritoriu, iar Geoana si-ar exercita un nou mandat pe sprijinul teritoriului", a spus Pasti.

Cristian Pirvulescu: Diaconescu nu are radacini in PSD

Cristian Pirvulescu considera ca, in ceea ce priveste actualul presedinte al PSD, Mircea Geoana, punctele tari sunt, de asemenea, si punctele slabe, spunand ca acesta a dovedit capacitate de compromis, mai ales in ceea ce priveste lupta sa pentru Cotroceni din 2009.

Astfel, un punct tare este ca a reusit, in turul doi, sa stranga 49,9 procente, dar acesta este si un punct slab, deoarece nu a castigat. Amenintarea principala la adresa actualului presedinte al PSD este intarirea puterii "baronilor locali", care, pe de o parte, ii asigura sprijin in lupta interna, dar il pot si destabiliza.

In ceea ce il priveste pe Victor Ponta, analistul Cristian Pirvulescu considera ca tineretea este principalul atu al fostului lider TSD, insa acest lucru se poate intoarce impotriva sa deoarece nu are destula experienta si nu poate controla "baronii". Amenintarea principala in ceea ce priveste candidatura sa este lipsa capacitatii de coalizare in favoarea sa.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu este vazut de Pirvulescu ca fiind candidatul cu cea mai buna imagine publica, insa cel mai important punct slab este acela al "lipsei de radacini" in partid. Oportunitatea principala este faptul ca este singurul candidat cu un discurs ideologic adevarat, insa, la fel ca in cazul lui Victor Ponta, lipsa de control asupra baronilor locali se poate dovedi o mare amenintare pentru candidatura sa.

Miron Mitrea, pe de alta parte, are o candidatura "tactica", spune Pirvulescu, dorind sa creeze suspans la Congres, insa senatorul PSD duce lipsa de sprijin in partid.

Analistul Cristian Pirvulescu nu a dorit sa dea un prognostic fata de sansele fiecarui candidat in lupta pentru sefia PSD, doarece lucrurile se schimba rapid, insa recunoaste ca pozitia lui Mircea Geoana pare "periclitata" de anuntul candidaturii lui Victor Ponta.

#PSD congres presedinte, #PSD lupta presedinte, #PSD alegeri interne, #PSD candidati presedinte , #Mircea Geoana