Patru pentru PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Februarie 2010, ora 12:40
7181 citiri
Patru pentru PSD

Cei patru candidati grei pentru sefia PSD s-au asezat pe linia de start. Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea au la dispozitie doua saptamani pentru a-si asigura victoria.

Potrivit unui sondaj intern al PSD, realizat de Operations Research si postat pe blogul lui Dan Andronic, 41% dintre social democrati l-ar dori presedinte pe Mircea Geoana, 40% pe Cristian Diaconescu, iar 14% pe Adrian Nastase.

Miron Mitrea pare a fi indezirabil. De altfel, este foarte putin probabil ca el sa isi mentina candidatura pana la alegeri, refacerea tandemului cu Cristian Diaconescu fiind mai mult decat probabila. Pe de alta parte, sondajul pare sa fi fost facut inainte de Consiliul National de joi din care fostul premier a iesit intarit.

Sondaje ca acesta nu fac insa decat sa masoare "pulsul" unor oameni care nu prea vor avea legatura cu decizia finala. Aceasta va fi luata de delegatii alesi in conferintele judetene dominate de baronii locali. Ei trebuie convinsi si cuceriti, nu activul PSD. Asadar ce poate oferi fiecare dintre candidati in schimbul sustinerii?

PSD are in acest moment o imensa nevoie de reforma, exact ceea ce niciunul dintre candidati nu poate si nici nu vrea sa ofere. Figuri fie uzate si compromise, unele chiar cu potential penal, fie slabe nu pot fi reformatoare. Baronii nu vor insa reforma, ci vor putere. Iar putere inseamna revenirea la guvernare, dar si influenta personala in partid si in plan local.

Nu era nevoie de vreo fina analiza a celor intamplate la Consiliul National pentru a vedea ca, cu exceptia lui Ion Iliescu poate, niciun social-democrat nu avea in cap altceva decat revenirea la guvernare. Sigur, orice partid doreste sa revina la putere, insa niciunde acesta nu este un scop in sine.

In mod normal, doresti sa ajungi la putere pentru a pune in aplicare o serie de proiecte care deriva din doctrina si buna cunoastere a realitatilor tarii. PSD insa, la fel ca toate partidele romanesti de altfel, vrea sa ajunga la putere pentru a pune mana la resurse. Atat.

Din acest punct de vedere, drumul cel mai scurt spre resurse il ofera Miron Mitrea, adeptul revenirii la guvernare alaturi de PD-L. Adrian Nastase inchide o astfel de cale, in schimb promite o revenire in conditii mult mai avantajoase, dar mai indepartata, dupa o opozitie radicala, ca urmare a castigarii viitoarelor alegeri.

Mircea Geoana nu prea are nicio oferta de revenire la putere. Nu pare nici apt sa castige vreun scrutin dupa ce le-a pierdut pe ultimele sapte, dar nici vreo cale deschisa catre PD-L si, mai ales, catre Traian Basescu nu prea mai are.

Cristian Diaconescu ar putea fi o cale de mijloc, incerta cam ca tot ce e legat de fostul ministru de Externe. Are o relatie destul de buna cu Traian Basescu si cu PD-L, dar pretinde ca PSD nu mai trebuie sa fie o solutie de rezerva. La viitoarele alegeri Cristian Diaconescu, cel fara dosare la DNA sau ANI, ar putea fi capital de imagine valoros pentru partid, dar nu prea are vana de locomotiva, dupa cum am vazut si la ultimele locale din Bucuresti.

In ceea ce priveste puterea individuala a liderilor, lucrurile stau cu totul altfel. Adrian Nastase este indezirabil dupa felul in care a condus partidul pana in 2005. Este un lider puternic si inteligent, insa cu mult prea autoritar pentru a fi chiar pe placul celor dezamagiti de experimentul cand trist, cand ridicol numit Geoana. Fostul premier se jura acum ca nu vrea razbunare si isi iubeste adversarii ca pe frati, insa ma indoiesc ca vor fi totusi multi cei dispusi sa-si asume riscul.

Cristian Diaconescu este deocamdata o necunoscuta si din acest punct de vedere. Nu are sprijin in teritoriu, dar isi poate crea echipa sa, pe scheletul oferit de Miron Mitrea. Un lider slab, aflat sub controlul unui Mitrea deloc agreat in partid, in acest moment, adica un nou experiment Geoana cu date concrete schimbate ar putea sa nu fie exact ceea ce-si doresc baronii.

Puterea pe care le-a dat-o "greilor" locali si cea sporita pe care le-o promite acum reprezinta marele atu al lui Mircea Geoana. Niciodata n-au fost ei pe cai mai mari si e greu de renuntat la asa ceva. Dar ce sa faci cu puterea mare in feuda ta si in partid, daca nu poti ajunge la borcanul cel mare de miere de pe masa Guvernului si daca nu poti sa-ti numesti oamenii in deconcentrate?

Iata dilema care l-ar putea ingropa pana la urma pe Mircea Geoana, mai ales daca strategia "19 vicepresedinti votati in bloc" nu ii va iesi.

Dar PSD va ramane la fel de departe de puterea cea mare pe care si-o doreste daca nu va reusi sa rupa cercul vicios. Baronii nu vor reforma pentru a-si conserva puterea personala, dar fara reforma, macar aparenta, PSD va continua sa ofere figuri perimate de care oamenii s-au saturat, deci nu va mai reusi sa castige alegerile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Congres PSD, #alegeri presedinte PSD, #Nastase Geoana Mitrea Diaconescu , #Mircea Geoana