Geoana vrea democratie in PSD - presedintele sa fie ales de toti membrii

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 17:36
2147 citiri
Geoana vrea democratie in PSD - presedintele sa fie ales de toti membrii

Mircea Geoana propune modificarea statutului PSD, iar una dintre prevederi ar fi ca presedintele partidului sa fie ales in mod direct de catre toti membrii de partid, dupa modelul Partidului Socialist Francez.

Precizand ca nu face aceste propuneri pentru vreun interes personal, fostul presedinte al social-democratilor subliniaza ca este multumit "in acest moment" cu functia de senator de Dolj si nu vizeaza alta la congresul de peste cateva zile.

"Am propus, in forurile de partid, in mod statutar, ca sa nu fiu acuzat ca subminez din interior puterea de partid si unitatea de monolit a deciziilor, cateva teze pentru modificarea statului. Aceste teze nu contin nicio miza personala", scrie Mircea Geoana, pe pagina sa de Internet.

Titlul postului este "se teme cineva de un PSD deschis?", iar in cadrul sau Geoana afirma ca, in cazul in care nu va fi o reforma in PSD, partidul nu se va mai deosebi de PD-L.

"Daca nu luam masuri pentru continuarea democratizarii in interiorul PSD si daca nu deschidem partidul si daca nu marim puterea de care se bucura membrii simpli de partid, nu o sa putem sa facem o diferenta reala si concreta fata de PD-L, exponent a tot ce este astazi mai viciat in sistemul nostru partinic", scrie Geoana.

Printre modificarile propuse de actualul presedinte al Senatului se mai numara alegerea candidatului la presedintie prin votul tuturor membrilor partidului, dupa modelul alegerilor primare din SUA. In plus, in viziunea lui Geoana, candidatii PSD la functiile de demnitate publica trebuie sa "treaca prin filtrul votului membrilor de partid din zona pe care doresc sa o reprezinte".

Pentru cei care considera ca alegerea presedintelui PSD prin vot direct, exercitat de toti membrii partidului, ar fi o procedura greoaie, Geoana ofera cateva "repere tehnice": alegerile se pot organiza in aceeasi zi in toate organizatiile PSD, in sediile de partid, candidatii sa fie selectati dupa anumite criterii, cum ar fi vechimea. Pana si alegatorii, adica acei "toti membrii de partid", ar putea fi selectati in functie de vechime sau daca si-au platit cotizatia la timp.

"Un ultim cuvant pentru cei care sunt speriati de Geoana: luati o gura de aer. Sunt multumit in acest moment cu functia mea de senator de Dolj. Nu am o miza personala la acest Congres. Vreau doar ca partidul sa iasa cu un statut care sa-i permita sa se intareasca", isi incheie Geoana pledoaria pentru schimbarea statutului partidului.

Citeste si:
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Prefectul USR al judeţului Galaţi, Gabriel-Aurelian Panaitescu, care a obţinut în instanţă suspendarea Hotărârii de Guvern prin care a fost eliberat din funcţie după ce USR a ieşit de la...
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....