Geoana, proaspat reprimit in PSD: Saracia, o plaga care sufoca Romania

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 15:56
3715 citiri
Geoana, proaspat reprimit in PSD: Saracia, o plaga care sufoca Romania

Senatorul PSD Mircea Geoana sustine ca reducerea saraciei trebuie sa fie o prioritate a oricarei guvernari din Romania.

"Avem cifre peste cifre si rapoarte peste rapoarte care ne arata fara ambiguitati ca saracia este o problema grava in Romania. De cate alte confirmari ale gravitatii situatiei mai avem nevoie inainte de a decide sa luam masuri?", se intreaba Mircea Geoana pe blogul personal.

"Saracia nu vine niciodata singura. Ea este acompaniata de violenta, boala, criminalitate, excluziune si inegalitate. Chiar daca nu se discuta suficient de deschis si de public, stim acest lucru in mod cert. Indicatorii care masoara gradul de inegalitate in distributia veniturilor nationale, adica diferenta intre cat de mult castiga cei bogati si cat de putin cei saraci, ne arata clar ca in Romania, inegalitatea este o boala grava. Iar inegalitatea inseamna economisire redusa, forta de munca slab pregatita, initiativa antreprenioriala redusa, mobilitate sociala diminuata, consumatori saraci, abandon scolar, printre alte maladii", adauga senatorul, proaspat reprimit in PSD.

In contextul saraciei, adauga el, "politicul este expus unor forme persistente si periculoase de populism electoral si extremis ideologic".

Geoana adauga ca saracia cauzeaza ineficienta si slabiciune economica, dar si vulnerabilitate a administratiei si, nu in ultimul rand, tarile sarace pierd influenta externa si sunt adesea marginalizate chiar in decizii importante care le privesc direct pentru ca sunt lipsite de dinamismul si capacitatea economica cerute de marile decizii internationale.

"Statul este pur si simplu obligat sa se implice. Acum, aflandu-ne in plina furtuna, a devenit evident faptul ca singure, fortele pietei nu genereaza echilibre perfecte. Statul trebuie sa actioneze cu masuri concrete: incurajarea intreprinderilor de a angaja, stimularea parteneriatelor publice-private pentru generarea de locuri de munca decente si sigure, ajutoare sociale tintite pe mai multe obiective, care sa echilibreze deficientele acute si sa faciliteze accesul pe piata muncii", mai noteaza pesedistul.

In finalul postarii, senatorul scrie ca "actiunile statului pentru a reduce saracia nu pot fi vazute ca pomeni sau ca si costuri pe care nu si le permite".

"Este nepermis sa nu constientizam odata pentru totdeauna ca saracia nu este niciodata o alegere, ci o situatie disperata in care ajung tot mai multi oameni ramasi fara optiuni. Acestor oameni statul roman trebuie sa le ofere o solutie. A face o prioritate de guvernare din scoaterea oamenilor din saracie aduce un castig societal real, intarind bazele productive ale economiei, sporind o clasa de mijloc si asigurand bunastare si dezvoltare sociala sustenabila, in locul esuatului model de crestere economica bazata de datorii si consum", conchide Geoana.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Geoaa lectii guvernare, #Geoana saracie Romania , #Mircea Geoana