Optiunile PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 12:50
6736 citiri
Optiunile PSD

Ca nu si-a digerat inca infrangerea la mustata, ca a incercat sa se victimizeze si disculpe pentru ea in fata propriului partid, cert este ca Mircea Geoana a reusit ca sa-si diminueze dramatic sansele la viitorul congres PSD, prin declaratiile despre atacul energetic. L-a pierdut pana si pe fostul sau purtator de cuvant din campanie, Victor Ponta. Iar cand l-a parasit pana si Viorel Hrebenciuc a devenit clar ca are capul pe butuc. Guzganii parasesc intotdeauna corabia pe cale sa se scufunde.

Daca un presedinte infrant putea fi o optiune, la o adica, in lipsa unei alte variante unanim convenabila, un presedinte fara simtul ridicolului, care mai si arunca intregul partid in ridicol, este foarte greu de acceptat. Dar infrangerea foarte probabila a lui Mircea Geoana nu e decat un aspect al problemei pentru ca deocamdata situatia din PSD este foarte fluida.

Cele mai mari pretentii la sefia partidului le au Adrian Nastase si Miron Mitrea (personal sau reprezentat de Cristian Diaconescu). Cei doi au in spate doua tabere: grupul Iliescu - Nastase si, respectiv, grupul unei parti a baronilor. Exista insa si forte importante inca indecise. Liviu Dragnea, de exemplu, cel care controleaza bine votul filialelor, ar putea avea o contributie importanta la inclinarea balantei intr-o directie sau alta. Adrian Severin sau Mircea Pascu sunt intens curtati de Miron Mitrea si ar putea, la randul lor, reprezenta factori puternici de influenta.

Va fi doar o batalie pentru putere in PSD sau ar putea urma un moment de cotitura?

PSD, la fel ca intreaga scena politica romaneasca, ar avea nevoie de o reforma radicala. N-o va avea pentru ca impedimentele sunt la varf, la baza, dar si in lege.

Toti cei care candideaza la sefia PSD sunt figuri vechi ale partidului. Singurul mai proaspat ar fi Cristian Diaconescu, insa fostul ministru de Externe este ezitant (presiunile lui Adrian Nastase sunt mari) si nu are suficienta forta in partid pentru a porni o autentica lupta reformista.

Adrian Nastase si Miron Mitrea sunt oameni cu dosare la DNA, cu mari probleme de imagine si mari vulnerabilitati. Ei nu pot conduce o reforma, ei reprezinta restauratia. Baronii Liviu Dragnea sau Dan Nica nu sunt nici ei cu nimic mai luminosi. De fapt, niciuna dintre personalitatile autentice si cu sanse ale PSD nu este una reformista. Vin cu si dintr-un trecut obscur.

Dar sa zicem ca, miraculos, ar aparea in PSD o personalitate cu adevarat reformista. Puterea sa ar fi limitata, in cel mai bun caz, la sediul din soseaua Kiseleff. In teritoriu PSD are si promoveaza o structura feudala. Baronii locali fac si desfac totul. Ei nu au programe politice, ci strategii de cucerire a puterii si programe de impartire a resurselor. Ei sa vrea reforma, adica principii, clarificari doctrinare si verticalitate?

Nici legea nu favorizeaza reformarea PSD. Acest aspect este valabil pentru absolut toate partidele din Romania si se refera la sistemul de finatare a acestora. Ele depind de banii oamenilor de afaceri si nu-si pot permite sa-i inlature din pozitiile de mare putere pe cei mai bogati dintre liderii lor care, la randul lor, folosesc puterea politica pentru a-si spori averea. Cat timp afacerile nu pot fi separate de politica, reforma este extrem de dificila, daca nu chiar imposibila.

Asadar alegerea PSD nu prea are nimic de-a face cu reforma, dar este una de directie.

In primul rand, partidul tanjeste dupa ceea ce ura in 2004, adica un lider puternic. Apoi, sub Mircea Geoana, partidul a excelat prin jocul la doua capete si lipsa optiunilor ferme. Din 2007 social democratii au fost oficial in opozitie, insa de facto la putere alaturi de PNL. Dupa ultimele alegeri au intrat oficial la putere, dar jumatate din PSD, in frunte cu Mircea Geoana, s-a comportat ca in opozitie din considerente electorale.

Acum PSD este si oficial si de acto in opozitie, dar putini sunt social democratii care vad in aceasta opozitie vreo directie sau vreo urma de vigoare. Partidul pierde parlamentar dupa parlamentar si pare intr-o crunta criza de autoritate.

In aceste conditii, alegerea pentru Adrian Nastase sau Miron Mitrea, inseamna, de fapt, alegerea intre doua optiuni diametral opuse.

Cu Adrian Nastase, PSD ar intra pe mana unui lider puternic, autoritar, cu o certa inteligenta politica, ce i-ar garanta o opozitie puternica si coerenta, cu potential de crestere pana la vitoarele alegeri. Sub conducerea lui Adrian Nastase, pentru PSD calea guvernarii alaturi de PD-L este inchisa, dar poate spera din nou sa ia locul PD-L la viitoarele alegeri, singur sau alaturi de PNL.

Miron Mitrea este solutia pentru prezent. Domnia sa are deschise canalele necesare pentru a negocia si a obtine revenirea la putere, alaturi de PD-L. Sigur, solutia aceasta nu prea da potential de crestere electorala in perspectiva viitoarelor alegeri, caci guvernare erodeaza, dar este cu siguranta bine vazuta de liderii locali pentru care desertul opozitiei fara resurse este greu de dus.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#PSD conducere, #sefia PSD, #Geoana Nastase Diaconescu Mitrea , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ce face acum PSD - nu este "opozitie" . Seful PSD isi plange de mila , inventeaza aiureli , invoca atacuri cu paranormal si clameaza furaciuni .