Presa de azi: Greii PSD dau cu Oprescu in Vanghelie

Luni, 24 Martie 2008, ora 07:38
1942 citiri
Presa de azi: Greii PSD dau cu Oprescu in Vanghelie

Geoana vrea sa-l impuna pe Vanghelie pentru Capitala fara sa si-l asume, scrie Gardianul in editia de luni. Din proprie experienta, liderul PSD, Mircea Geoana, sustine ca mai importanta, pentru candidatura la Primaria Capitalei, este parerea organizatiei.

Liderul social-democrat a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca situatia de la Bucuresti a fost intotdeauna "una mai sensibila", el invocand si propria experienta din 2004, cand a fost candidat la Primaria Capitalei. Intrebat pe cine ar vota dintre Sorin Oprescu si Marian Vanghelie, Geoana a raspuns: "E foarte greu, inclinatia mea este sa ascult de organizatie", a precizat Geoana.

Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca, personal, il sustine pe Sorin Oprescu pentru a fi desemnat candidat la Primaria Capitalei si a afirmat ca, daca Mircea Geoana il va prefera pe Marian Vanghelie, atunci va trebui sa isi asume raspunderea si sa demisioneze in cazul in care acesta nu va castiga alegerile in Bucuresti. In replica, Geoana a apreciat ca Ponta se pripeste cerandu-i sa isi asume raspunderea in cazul in care Vanghelie va fi desemnat candidat la Capitala si va pierde.

Geoana a mai spus ca, daca PSD va castiga alegerile, atunci toata lumea va fi laudata, iar daca le va pierde, toata lumea va cauta tapi ispasitori. Decizia finala asupra desemnarii lui Marian Vanghelie drept candidat al PSD la Primaria Capitalei va fi luata luni, in cadrul Biroului Permanent National al formatiunii si va fi validata de membrii Comitetului Executiv.

Ziua titreaza: Geoana il scapa din brate pe Vanghelie, precizand ca presedintele PSD Mircea Geoana da inapoi in privinta nominalizarii lui Marian Vanghelie drept candidat al partidului la fotoliul de primar al Capitalei, subliniind, de dragul raspunderii colective, ca decizia finala va fi luata abia in forurile de conducere ale formatiunii.

La numai doua zile dupa ce anuntase ca varianta pe care va merge conducerea social-democratilor este de a valida decizia PSD Bucuresti privind candidatura lui Vanghelie la Primaria Generala, Geoana a afirmat, sambata, ca o decizie finala nu a fost luata inca de sefii partidului.

Presedintele pesedist a admis ca ultimul cuvant in privinta reprezentantului PSD inscris in cursa va apartine Biroului Permanent, care se reuneste luni, si Comitetului Executiv. "Stiu si eu, ca am trecut prin aceste furci caudine, ca este foarte greu sa castigi o campanie daca nu ai sprijinul organizatiei. Imi doresc foarte mult sa ajungem la o solutie echilibrata, in care sa beneficiem si de sprijinul organizatiei, dar sa aducem cat mai multe voturi. Organizatia il sprijina unanim pe Marian Vanghelie", a adaugat Geoana.

PSD cauta sa-l Oprescu pe Vanghelie, este titlul din Evenimentul Zilei. Sorin Oprescu a fost invitat luni la sedinta Biroului Permanent al PSD pentru a-si prezenta intentiile privind candidatura la Primaria Capitalei.

Doctorul, care isi manifestase intentia de a intra in cursa pentru Bucuresti, s-a aratat nemultumit de nominalizarea lui Marian Vanghelie si a anuntat ca ia in considerare ideea de a candida independent.

Sedinta conducerii PSD se anunta destul de tensionata, deoarece o parte dintre liderii PSD vor sa puna in discutie candidatura lui Vanghelie. Vicepresedintii PSD Nicolae Vacaroiu si Victor Ponta si-au declarat sustinerea pentru Oprescu si au anuntat ca vor cere Biroului Permanent sa se pronunte prin vot fata de varianta Vanghelie. Rezerve fata de candidatura acestuia si-au manifestat si Ion Iliescu si Adrian Nastase.

O parte dintre liderii PSD sunt neutri fata de aceasta chestiune. Altii, precum vicepresedintele Liviu Dragnea, considera ca Biroul Permanent nu are dreptul sa decida candidatii. Decizia oficiala privind candidatul Bucuresti nu ar putea fi luata de BPN. Conform Statutului PSD, validarea candidaturilor este o atributie a Comitetului Executiv, for compus din presedintii de filiale.

Totusi, scrie Evenimentul Zilei, decizia Biroului Permanent al PSD, oricare va fi, va conduce la complicatii. Daca-l va mentine pe Vanghelie, risca sa se trezeasca cu candidatura independenta a lui Sorin Oprescu. Daca va renunta la Vanghelie, risca sa-si puna in cap organizatia de Bucuresti.

Gandul ne spune ca Vanghelie l-a trezit pe Oprescu din somn. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Victor Ponta, Nicolae Vacaroiu, Vasile Dancu, Cristian Diaconescu sau Ioan Rus. O "aripa" inedita in partid, coagulata conjunctural de adversitatea fata de candidatura lui Marian Vanghelie la Primarie, o "aripa" cu bataie mai lunga: indepartarea lui Mircea Geoana din fruntea partidului.

Vicepresedintele Victor Ponta a spus ca, in cazul in care persista in sustinerea acestei candidaturi, Geoana trebuie sa moara cu Vanghelie de gat. Ponta a precizat ca presedintele partidului ar trebui sa-si dea demisia daca Vanghelie nu castiga Primaria.

"Victor se pripeste, o decizie finala (cu privire la candidatul pentru Bucuresti- n.r.) nu a fost luata de conducerea partidului. Daca in conducerea partidului se decide peste vointa unei organizatii, atunci raspunderea va fi colectiva. Victor s-a obisnuit sa se singularizeze prin declaratii mai colorate, pentru ca asa isi face reclama in politica", a raspuns Mircea Geoana, intr-o declaratie de presa data sambata.

Greii PSD dau cu Oprescu in Vanghelie, aflam din Romania libera. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Victor Ponta, Ilie Sarbu, Vasile Dancu vor face front comun luni, in cadrul Biroului Permanent National, pentru a bloca desemnarea lui Marian Vanghelie drept candidat la Primaria Capitalei. Ei sunt decisi sa-l desemneze pe Sorin Oprescu.

Greii din PSD au reactionat dur fata de nominalizarea lui Vanghelie. Chiar Mircea Geoana pare sa bata in retragere, sambata declarand ca "decizia finala nu a fost luata". Presedintele PSD va fi din nou pus intr-o pozitie ridicola in partid.

Geoana a cedat in fata lui Vanghelie si a Organizatiei Bucuresti a partidului, numindu-l pe primarul "care este" fara o decizie a conducerii partidului. In timp ce, in fata ofensivei anti-Vanghelie, Geoana este obligat sa bata in retragere si sa anunte ca numai BPN are ultimul cuvant in nominalizarea candidatului la Bucuresti.

Si Jurnalul National ne spune ca Sorin Oprescu este aparat de greii din partid. Nominalizarea lui Marian Vanghelie la Primaria Capitalei, facuta de Mircea Geoana, este contestata de mai multi lideri ai partidului, acestia dezaproband gestul presedintelui PSD si pronuntandu-se in favoarea candidaturii lui Sorin Oprescu.

Unul dintre contestatari este vicepresedintele Ilie Sarbu, altfel cunoscut ca sustinator al lui Geoana, dar care, de aceasta data, il critica pe liderul PSD pentru faptul ca nu si-a respectat cuvantul ca in cursa pentru Primaria Generala sa intre candidatul cel mai bine cotat.

Vicepresedintele PSD a aratat ca el personal va sustine candidatura lui Oprescu, desi respecta decizia Organizatiei Bucuresti si a precizat ca o decizie cu privire la candidatul PSD la functia de primar general nu va fi luata luni la Biroul Permanent National (BPN), pentru ca, potrivit Statutului partidului, forul care decide intr-o astfel de situatie este Comitetul Executiv National.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Oprescu, #Vanghelie, #PSD , #Mircea Geoana