Presa de azi: PSD se intoarce in epoca dinozaurilor

Joi, 14 Februarie 2008, ora 06:42
1606 citiri
Presa de azi: PSD se intoarce in epoca dinozaurilor

Mitrea ia PSD in locatie de gestiune, Nastase va fi "umbra" lui Basescu, scrie Gandul in editia de joi. Revenire fara convulsii a lui Miron Mitrea in prima linie a partidului, la mai bine de un an de la Congresul in care a pierdut functia de secretar general. Sefii organizatiilor locale PSD l-au ales miercuri pe Mitrea "coordonator al campaniilor electorale" ale partidului.

De la plecarea acestuia din functie, de campanii s-au ocupat Titus Corlatean (campania de la referendumul pentru demiterea presedintelui) si Liviu Dragnea (campania de la europarlamentare). Performanta lor nu a fost insa apreciata de baronii locali, care au spus ca au nevoie de o mana forte la centru. Gandul mai scrie ca oferta facuta lui Mitrea este si o incercare a lui Geoana de a sparge un tandem Mitrea-Nastase, care ar fi putut fi o "problema" in cazul unor alegeri interne.

Geoana a impartit roluri pentru Mitrea si Nastase titreaza si Evenimentul Zilei. Mircea Geoana a mai facut un pas in recuperarea lui Miron Mitrea, numindu-l coordonator al campaniei electorale.

"Mi s-a propus sa coordonez campania si am acceptat. A fost o oferta facuta, se pare ca toata lumea a fost de acord, deci nu cred ca este o problema aici", a spus Mitrea. El a relatat ca, in privinta campaniilor, colegii sai au apreciat ca "se pricepe un pic" si l-au rugat sa-i "ajute".

Geoana l-a distribuit si pe Adrian Nastase intr-un rol de campanie. Fostul premier va avea doua sarcini. Prima: sa monitorizeze actiunile lui Traian Basescu. A doua: sa scrie impreuna cu Dan Mircea Popescu, presedintele Consiliului National, oferta electorala si programul de guvernare. Presedintele PSD i-a informat pe liderii de filiale ca Nastase a acceptat propunerile, dar i-a dat de inteles ca nu e multumit si ca va candida. De altfel, insusi Nastase, dupa discutia cu Geoana, a precizat ca "probabil va candida".

Cotidianul noteaza ca PSD se intoarce in epoca dinozaurilor. Vremea reformelor din Partidul Social-Democrat s-a incheiat. Mircea Geoana ii readuce la butoanele de comanda pe fostii lideri ai partidului Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Comitetul Executiv al PSD, desfasurat miercuri la Palatul Parlamentului, a marcat cateva momente penibile pentru Mircea Geoana si pentru secretarul general Titus Corlatean si o destul de importanta victorie pentru Miron Mitrea si pentru Adrian Nastase.

Trecind in revista noul esec inregistrat in nenumaratele sale tentative de a darama Guvernul, Geoana a recurs la expunerea unei infrangeri in bataliile interne de partid. Astfel, Mircea Geoana insusi l-a propus pe Miron Mitrea pentru ocuparea functiei de sef al campaniei electorale a PSD, in conditiile in care fostul sef de campanie de la europarlamentare Liviu Dragnea este plecat in vacanta in Brazilia.

Tot in categoria infringerilor personale ale lui Mircea Geoana s-a inscris si decizia CEx de a se organiza alegeri pentru presedintia Consiliului National al PSD, saptamana viitoare, candidatii anuntati ieri oficial fiind Adrian Nastase si Dan Mircea Popescu. Inainte de sedinta Comitetului Executiv, Mircea Geoana a avut o intrevedere cu Nastase, propunandu-i acestuia sa faca parte din echipa care va elabora strategia electorala a partidului si sa conduca o viitoare comisie a PSD care va monitoriza activitatea presedintelui Traian Basescu, un fel de presedinte din umbra al Romaniei.

Greii PSD, Adrian Nastase si Miron Mitrea, revin in forta, ne anunta si Gardianul. Comitetul Executiv (CEx) al PSD a decis sa-l mandateze pe Miron Mitrea ca sef de campanie pentru locale, din postura de sef al lui Liviu Dragnea, pus sa-si testeze fortele la locale. Potrivit unor surse, revenirea lui Mitrea in prim-plan a fost sustinuta chiar de liderul PSD Mircea Geoana, tot mai criticat in ultimul timp de fostii sai acoliti.

Pe de alta parte, Ion Iliescu a reusit si el sa-l impuna pe Adrian Nastase ca si coordonator al ofertei electorale si al programului de guvernare, postura care ii va da posibilitatea sa mearga in teritoriu si sa-si recastige organizatiile candva pierdute. Geoana nu a mai avut acum nimic impotriva ca Nastase sa-si depuna candidatura ca presedinte de Consiliu National, adoptand pozitia avuta initial de Ion Iliescu, de a nu-i limita dreptul de a se inscrie in competitie.

Fostul premier va mai avea si atributii de a monitoriza Administratia Prezidentiala. Potrivit unor surse, impotriva revenirii lui Nastase s-au pronuntat Marian Vanghelie si Aura Vasile, in timp ce pentru Mitrea a fost unanimitate de voturi.

Din Romania Libera aflam ca PSD se intareste cu cadre penale. Elanul lui Mircea Geoana care cerea luni cu mult sarg demisia Guvernului Tariceanu II s-a topit miercuri in marea sedinta a Comitetului Executiv la care liderul spera sa-si impuna solutia de iesire din criza totala pe care o identificase intre institutiile statului. Sositi cu mesaj comun, Iliescu si Nastase au invins: ei au cerut identificarea ca principali adversari ai PSD in Traian Basescu si PD-L. In consecinta, la finalul intrunirii nimeni n-a mai vorbit despre demisia lui Tariceanu.

Mai mult, au fost reactivati greii Nastase si Mitrea. Miron Mitrea, fostul secretar general al PSD, va coordona campania electorala de la alegerile locale si parlamentare, iar lui Adrian Nastase i s-a propus sa scrie oferta electorala a partidului si sa monitorizeze Administratia Prezidentiala. Nastase a anuntat ca nu renunta la sefia Consiliului National convocat pe 22 februarie. Ca sa nu fie banuit ca e prea moale, Mircea Geoana a tinut sa precizeze ca el a fost cel care le-a propus ieri membrilor Comitetului Executiv ca Nastase si Mitrea sa fie cooptati la nivel organizatoric.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Geoana, #Mirea, #Nastase , #Miron Mitrea