Eșecul candidaților PSD și PNL la alegerile prezidențiale din 2024 subliniază tendința care se manifestă și în România: partidele „tradiționale”/„mainstream” pierd din tracțiune. Cu timpul, riscă să devină irelevante.
Radu Enache, specialist în comunicare politică, susține că PSD și PNL nu mai reprezintă aproape pe nimeni, în afară de membrii de partid.
„Avem o destrămare a partidelor de tip clasic și a liderilor de unică folosință. Partidele clasice reuneau în primul rând interese. Un partid liberal, cel puțin, din prima jumătate a sec. XX și ultimele decenii din sec XIX. De exemplu, PNL reprezenta interesele unor industriași, bancheri, oameni cu capital, capital românesc. Nu prea mai avem nici capital, nici industrie românească.
România a fost prea mică în ultimii 40-50 de ani pentru a deveni un jucător mondial. A vrut Ceaușescu, dar nu a putut, a încercat pe spinarea oamenilor, care au suferit privațiuni”, a declarat analistul, pentru Ziare.com.
În contextul alegerilor europarlamentare din primăvara acestui an, politologul Andrei Țăranu avertiza pentru Ziare.com că pentru PSD și PNL, sfârșitul se apropie cu pași repezi.
„Dacă facem o analiză pe termen lung ne putem uita la exemple precum Italia, Spania și Franța. Istoricește, rolul partidelor vechi, ideologice, ține să se termine. Acum guvernează partide care acum ceva timp nu existau. Vedem și-n Germania cum se schimbă, cu o viteză incredibilă, raportul și apariția partidelor noi. În Franța, în urmă cu 7-8 ani, partidul Renaissance, care se numea En Marche, nu exista. Partidele mainstream au dispărut.
Dacă vă uitați pe termen un termen rezonabil, aceste partide nu vor mai exista. Vor fi înlocuite, cel mai probabil, de un alt tip de partide. Dinamica partidelor politice într-un context contemporan, în care au apărut noile media, noi formate între cetățeni și politicieni, vor schimba complet raporturile de forțe, e o lege istorică, pur și simplu”, a declarat cadrul universitar.
Radu Enache atrage atenția atât asupra căderii în irelevanță a unor partide și totodată, a dispariției unor lideri politici, care la un moment dat au condus partidele „tradiționale".
„Niciun lider de partid nu a supraviețuit momentului în care a fost debarcat de la putere. Nici în PSD, nici în PD, nicăieri. Până la urmă, eșecul lui Mircea Geoană a fost un eșec de acest tip. Mircea Geoană și susținătorii său au crezut că vine în România pe un cal alb, ies toți PSD-iștii și-l aclamă. Surpriza și prăbușirea lui în scrutinul de duminică s-a datorat faptului că membrii de partid l-au respins", a precizat Enache, pentru Ziare.com.
Mircea Geoană a încheiat pe locul 6 la alegerile prezidențiale, cu doar 6%, după Georgescu, Lasconi, Ciolacu, Simion și Ciucă.