Foarte bine ca s-au votat majorarile pesediste

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 08:36
21513 citiri
Foarte bine ca s-au votat majorarile pesediste

Stiti ceva? Foarte bine ca s-au votat majorarile salariale cu 15% pentru Educatie si Sanatate! Foarte bine!

Ideea fusese lansata, PSD apasase pe ea la maximum si, daca PNL reusea sa le blocheze cumva, esecul ar fi fost pentru social-democrati un argument electoral forte: noi am vrut, noi am luptat ca la Rovine, dar dusmanii vostri ne-au impiedicat, dati-ne voturi ca sa reusim pe viitor.

Asa, iata ca legea e pe masa! PSD si-o pune la rever ca pe o mare victorie electorala. Sa vedem daca ea va produce efectele electorale scontate si, daca da, cum o va aplica guvernul PSD.

Urmeaza un dublu test. Electoratul urmeaza sa dovedeasca daca poate fi in continuare pacalit cu tot felul de nade electorale. Sa vedem daca episodul majorarii cu 50% a lefurilor profesorilor in 2008, lege neaplicata apoi, a fost o lectie de responsabilitate si evaluare corecta.

Sa vedem daca stim sa fim realisti sau ne ducem dupa fenta.

Eu nu cred ca aceste majorari sunt pomeni. Ca sa fie asa ceva, ar trebui sa fie nemeritate, oferite din simpla bunavointa fara o contraprestatie anume. Iar profesorii si cadrele medicale nu sunt in aceasta situatie. Ei chiar merita bani mai multi pentru munca depusa. Cu mult mai multi decat aceasta majorare.

Dar pentru ca o majorare sa fie o reala corectare a unei nedreptati devenita deja istorica, e nevoie ca ea sa fie sustenabila, sa existe garantia ca va fi un autentic plus, unul real, nu numai unul nominal, care sa fie luat inapoi in tot felul de moduri perverse, precum noi taxe sau de-a dreptul taieri, ca in 2010.

Nu sunt pomeni, dar ca sa nu fie pacaleli toxice, trebuie sa se bazeze pe cu totul altceva decat un interes electoral punctual.

Si daca intelegem asta, eu cred ca munitia electorala a PSD se transforma intr-o pocnitoare obosita. Daca nu, imi pare rau, ne vom cam merita tot raul care ar putea urma. Daca nu ne vindecam noi, politicienii nu vor avea niciun interes sa o faca. Daca votam margele colorate, cu ele ramanem.

Dar daca electoratul pica testul, urmeaza cel al guvernuului PSD. Sa aplice tot ce a promis, fara sa duca la fund corabia. Nu numai aceste majorari, ci intreg programul lor precum sacul lui Mos Craciun, inclusiv investitiile publice pe care le promit. Tot, tot. Si-au ridicat singuri stacheta la cer.

Daca reuseste, in pofida parerilor mai tuturor analistilor, inseamna ca PSD e genial si atunci merita sa guverneze, nu? Daca nu poate, va plati pretul pentru ca si sacrificarea investitiilor, si dezechilibrarea deficitului, pana la urma isi arata coltii, isi produc efectele in timp, acel timp de 4 ani de zile pe care l-ar avea PSD de guvernat cu tot cu alegerile prezidentiale in el.

Deci, baieti, aveti legea pe masa, sa va vad ce faceti cu ea! Sa va vad din ianuarie cum va gestionati propria victorie electorala.

In ceea ce ii priveste pe liberali sau pe Guvernul Ciolos, eu, una, nu am nicio compasiune. Pentru ca nu uit cum liberalii s-au inghesuit sa-si voteze propriile populisme tot impotriva oricaror avertismente, si darea in plata, si conversia creditelor in franci elvetieni, si, mai tineti mine?, dublarea de azi pe maine a alocatiilor pentru copii.

Populismele lor nu sunt mai bune decat ale PSD. A fraudat PSD votul? Foarte probabil. Dar liberalii puteau spune asta cu adevarat doar daca Roberta Anastase nu era candidat anul acesta. Dar este.

Iar Guvernul Ciolos si-a inceput mandatul prin aplicarea majorarii in bloc a salariilor tuturor bugetarilor cu 10%, oferita de Parlament ca un cadou de impacare post-Colectiv. La fel de nefundamentata, la fel de lipsita de surse de finantare, la fel de populista.

Spunea atunci premierul ca vointa suverana a Parlamentului trebuie aplicata. Da? Bine! Pai, aplicati-o si pe asta, ca tot vointa suverana a Parlamentului este. Principiul e acelasi si in luna de miere, si in luna de fiere, nu?

Pana la urma, suntem cu totii, electorat si clasa politica, in fata unui test. Vedem cum iese si ne masuram nivelul de responsabiliate si maturitate. Traiul nostru nu va fi mai sus decat acest nivel.

#majorari salarile PSD, #salarii Sanatate Educatie , #PNL