Comisia Juridica a Senatului a amanat, din cauza lipsei de cvorum, luarea unei decizii in privinta Legii prefectilor. Membrii Comisiei sunt hotarati sa renunte la amendamentul prin care numirea acestora ar fi fost politica.
De asemenea, senatorii juristi asteapta, pana saptamana viitoare, un punct de vedere al Guvernului asupra acestei probleme, informeaza NewsIn.
Presedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul Toni Grebla, a informat ca la nivelul Guvernului, din cauza unei recomandari a CE, s-a renuntat la intentia de a transforma functia de prefect intr-una politica. El a explicat ca, din punctul de vedere al Uniunii Europene, functia de prefect nu trebuie sa fie transformata in una politica.
"Este o initiativa legislativa a doi colegi, unul senator, al doilea deputat (n.r. Mircea Dusa -PSD si Petru Calian -PDL). Asa au gandit ei sa faca proiectul de lege. Intre timp, la nivel politic, cele doua partide, membre ale coalitiei la putere, au hotarat ca nu este bine sa se umble la statutul institutiei prefectului.
Si pentru ca in tara, un prefect depolitizat a fost pana acum foarte bine primit ca initiativa. Semnalele de la Uniunea Europeana sunt ca legea prfectului este buna asa cum a fost reglementata aceasta institutie in legislatura 2000-2004. (...) O sa renuntam la a dezbate aceasta initiativa legislativa in ceea ce priveste prefectul" , a declarat Grebla.
Senatorul PSD a spus ca se va pastra totusi intentia actualei coalitii ca sefii serviciilor publice din teritoriu sa fie numiti pe criterii politice, odata cu schimbarea de putere. "Trebuie sa facem o distinctie clara intre functiile care se schimba odata cu puterea si functiile de specialisti, de profesionisti, care raman indiferent de guvernele care se succed. (...) Ar trebui stabilita o lista pe care sa o batem in cuie si toti oamenii, toate partidele sa stie ca, in momentul in care au pierdut puterea, pleaca", a mai spus Grebla.
Totodata, un alt membru al Comisiei Juridice, Iulian Urban, a explicat ca politizarea prefecturilor ar fi putut duce la decizii discretionare ale consiliilor judetene, fiind stiut ca prefectul putea verifica, sau contesta legalitatea deciziilor CJ."
Pe fondul accederii de presedinte al consiliului judetean prin vot uninominal a celor care au candidat la aceasta functie a intervenit o mica contradictie cu functia de prefect. Exista tendinta ca prefectul, pentru ca are aceasta posibilitate prin lege, sa blocheze anumite decizii pe care le ia consiliul judetean si presedintii consiliului judetean pe plan local", a spus Urban.
El a mai adaugat ca o astfel de schimbare trebuie sa nu se faca doar pentru interese de moment. "Trebuie sa avem foarte mare grija pentru ca astazi esti la putere, maine nu mai esti la putere. Este adevarat ca, la un moment dat, ai tendinta sa faci schimbari pentru ca vrei sa asezi totul pe niste faze noi, de pe care tu sa iti faci politica pentru a reusi sa schimbi ceva intr-o tara. Insa iata ca vine timpul cind, din nou, ajungi in opozitie si atunci poate ca iti pare rau ca te-ai grabit sa iei niste masuri care poate ar fi trebuit sa fie gandite, astfel incat sa reusim si noi in tara asta sa facem niste legi care sa tina 50-100 de ani, nu sa le schimbam la 2-3 ani", a mai spus Urban.
Grebla a mai spus ca aceasta initiativa legislativa, ignorandu-se amendamentul referitor la prefecti, trebuie sa delimiteze clar functiile politice de cele de "specialisti".