Imagini cu Ceaușescu, pe un panou montat în centrul orașului Buzău. Primar: „A fost o capcană. Îmi pare rău că ați căzut în ea”

Marti, 12 Aprilie 2022, ora 17:04
6114 citiri
Imagini cu Ceaușescu, pe un panou montat în centrul orașului Buzău. Primar: „A fost o capcană. Îmi pare rău că ați căzut în ea”
Imaginile cu Nicolae Ceaușescu au apărut luni, 11 aprilie FOTO Gabriel Avramescu / Facebook

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD), susține că amplasarea imaginilor cu Nicolae Ceaușescu pe Calea Eroilor în ziua în care s-au împlinit 1.650 de ani de la atestarea documentară a Buzăului ar fi fost o „capcană”.

La vernisajul noii expoziţii de pe Calea Eroilor nu a participat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, iar surse din partid au declarat că motivul ar fi fost tocmai pentru a nu lua parte la scandalul iscat în jurul evenimentului de la Buzău. La eveniment a fost prezent însă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, care a recunoscut că amplasarea imaginilor cu Nicolae Ceauşescu a fost o greşeală care însă s-a remediat.

"Vorbim de poze despre istoria recentă care probabil au fost gândite într-o notă pe care lumea sigur că a înţeles-o în felul în care aş fi înţeles-o şi eu şi felul în care până la urmă a înţeles-o şi domnul primar, aceea că totuşi, chiar dacă face parte din istoria recentă, nu este una pe care să o menţionăm şi pe care să o punem în valoare pe un asemenea tip de expoziţie fotografică. S-a corectat, cel mai important, cel mai important este să nu persişti în greşeală şi lucrul acesta trebuie apreciat pentru domnul primar, mai ales că dânsul a fost criticat pe nişte lucruri despre care, cum să spun, dacă nu ar fi fost dumnealui nu le-am fi avut", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Şi istoricul Marius Nicoară, cel care s-a ocupat în mare parte de realizarea expoziţiei, a recunoscut faptul că apariţia imaginilor cu Nicolae Ceauşescu a fost o scăpare.

"Toate fotografiile au fost gândite pe acelaşi calapod, în acelaşi interval. În momentul în care au apărut controverse în legătură cu acele fotografii a fost bine că au fost eliminate. Faptul că la un moment dat acele fotografii au intrat în portofoliul de fotografii a fost, fără îndoială, o scăpare care a fost între timp remediată. Nu pot să spun că a fost o eroare, dar cu siguranţă au fost fotografiil care nu au fost bine analizate. Cu siguranţă trebuiau mai bine gândite, mai bine analizate”, a declarat istoricul Marius Nicoară.

De cealaltă parte, primarul Constantin Toma, a refuzat să îşi asume responsabilitate şi a spus că, de fapt, la mijloc ar fi fost vorba de o strategie de comunicare pentru a determina oamenii să vină în număr mare să vadă galeria de pe Calea Eroilor.

"Eu mulţumesc oamenilor care i-au făcut reclamă şi cu siguranţă buzoienii vor veni în număr mare să o viziteze pentru că este o istorie sinceră a judeţului Buzău de peste 1600 de ani. Sunt o mulţime de imagini, este cea mai mare galerie foto istorică la nivel mondial. Istoria are şi umbre şi lumini şi nu ne puteam lipsi de perioada de 45 de ani între 1945-1989 că şi atunci au fost oameni şi s-au făcut lucruri importante la Buzău. A fost o capcană pentru voi, îmi pare rău că aţi căzut în ea, ca să atragem atenţia s-au pus şi două imagini cu Ceauşescu, dar nu ca să îi facem reclamă. Faptul că nişte oameni s-au simţit lezaţi nu este treaba mea. E o sărbătoare importantă pentru Buzău sunt 1650 de ani. Suntem practic cel mai vechi oraş din România în care avem documentat că exista creştinism aici”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Întrebat de ce a fost scoasă şi imaginea în care se afla, alături de IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi Titus Corlăţean, primarul Buzăului a refuzat să dea un răspuns şi a spus că varianta oficială a galeriei este cea vernisată marţi.

Reprezentanţii societăţii desemnate de Primăria Buzău să se ocupe de reamenajarea expoziţiei outdoor de pe Calea Eroilor au înlăturat, în noaptea de luni spre marţi, panourile cu imagini care îl înfăţişau pe Nicolae Ceauşescu, dar şi cele în care apărea primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Eveniment Quarterly Report

Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
#PSD, #primar PSD, #Nicolae Ceausescu, #primar buzau, #marcel ciolacu, #Presedinte PSD , #stiri PSD