Cine este Mihai Chirica: De la tehnocratul din Primaria Iasi la disidentul din varful PSD

Marti, 14 Februarie 2017, ora 09:07
13724 citiri
Cine este Mihai Chirica: De la tehnocratul din Primaria Iasi la disidentul din varful PSD
Foto: Facebook/Mihai Chirica

Relativ necunoscut pana in urma cu o luna, Mihai Chirica, primarul Iasului si presedintele interimar al PSD Iasi, a devenit vocea "contra" din partidul aflat la putere.

Mihai Chirica a stat intr-un con de umbra ani de zile, desi se spune despre el ca a condus Primaria Iasi ca "mana dreapta" a fostului primar si lider PSD, Gheorghe Nichita. Chirica a devenit cunoscut in viata politica abia dupa ce izbucnit dosarul "Amanta", cel care i-a distrus cariera lui Nichita.

De atunci, actualul primar al Iasului a preluat incetul cu incetul fraiele Primariei si ale filialei PSD Iasi, acum ajungand unul dintre cei mai vocali membri de partid.

Tehnocratul din Primaria Iasi

Mihai Chirica a intrat prima data in Primaria Iasi in 2002, ca inspector la Directia Tehnica, in vremea in care orasul era condus de Constantin Simirad. In doar cinci luni a ajuns sa conduca acest birou.

Timp de aproape 10 ani a fost omul din umbra de la Primaria Iasi, cel care stia oricand in ce stadiu se afla orice lucrare in desfasurare la nivelul orasului, omul care, de fapt, era mana dreapta a primarului Gheorghe Nichita (edil al Iasului din 2003).

Declaratiile sale in presa din acea perioada erau legate doar de proiectele care vizau infrastructura din Iasi. A fost, am putea spune, tehnocratul din Primaria Iasi, inainte de a fi "la moda" sa fii tehnocrat.

Intrarea in PSD si scandalul teilor

Situatia nu s-a schimbat mult nici din 2012, de cand a devenit membru al PSD Iasi, consilier local si viceprimar.

In acea perioada, numele sau a fost deseori amintit in scandalul taierii teilor de pe bulevadul Stefan cel Mare din Iasi. Mihai Chirica a fost cel care ar fi semnat proiectul prin care se regandea intreaga amenjare a bulevardului din centrul orasului, cel care ar fi decis taierea copacilor simbol si inlocuirea loc cu salcami japonezi.

"Din punctul de vedere al institutiei, spunem ca am luat decizia buna, spre binele iesenilor. Despre care specie e mai importanta pentru orasul Iasi, eu spun ca si teiul isi gaseste locul, si salcamul. Noi credem ca a fost o decizie corecta care a venit in sprijinul Iasiului pentru ca l-am transformat din radacini", declara atunci presei Mihai Chirica.

A incercat sa isi repare greseala in vara anului 2015, cand era primar interimar, cand a propus iesenilor un referendum ce a dus la replantarea teilor.

"Replantarea teilor nu este o problema. Scoatem salcamii, punem teii. Sunt foarte multi tineri care vor sa participe la aceasta actiune si intelegem sa colaboram oricand se poate cu iesenii dornici de implicare. Avem si cereri pentru salcami, asa ca nu vor fi aruncati, ci replantati la randul lor", explica Chirica in august 2015.

Scandalul Amanta l-a dus pe culmi

Chirca a inceput sa devina din ce in ce mai vizibil dupa ziua de 30 aprilie 2015, zi in care DNA a descins la Primaria Iasi, la Politia Locala si acasa la primarul Gheorghe Nichita, intr-un dosar de abuz in serviciu. De fapt, dosarul care i-a adus sfarsitul carierei politice fostului edil.

Procurorii DNA il acuzau atunci ca si-a urmarit amanta, Adina Samson, cu ajutorul Politiei Locale. Dosarul este acum pe rolul Tribunalului Iasi.

Pe 30 aprilie 2015, Mihai Chirica a dat doua declaratii presei. In prima sustinea ca nu stie ce se intampla in primarie si in ce birouri fac procurorii perechezitii. Acesta a revenit cu o declaratie pe larg, vorbind chiar si despre situatia lui Gheorghe Nichita din punct de vedere politic.

"E prematur sa vorbim despre decizii, sa dam comunictate de presa, in conditiile in care nici noi nu stim mare lucru. La nivelul organizatiei nu se pot lua decizii, deciziile avand in vedere statutul domnului primar pot fi luate doar la nivelul central al PSD. In rest, lucrurile merg inainte", spunea Chirica pe 30 aprilie 2015.

Iar lucrurile pentru el au mers inainte, pentru Nichita, insa, nu, la inceputul lunii mai Nichita anuntand si ca se suspenda din functiile pe care le detinea in PSD, cea de lider al organizatiei judetene si cea de vicepresedinte la nivel national.

Chirica prelua atunci si functia de viceprimar cu atributii de primar si astfel incepea si lupta interna din PSD Iasi dintre taberele Nichita si Chirica, mai ales ca tanarul edil era, din 2013, presedinte al filialei municipale.

La congresul PSD Iasi din septembrie 2015, Chirica s-a dezis de mentorul sau, cel a carui mana dreapta fusese atatia ani, declarand: "Tot ceea ce s-a intamplat in organziatia municipala Iasi, in organizatia judeteana Iasi si in Primaria Iasi a fost rezultatul propriilor sale actiuni. N-a fost nimeni in masura sa se opuna acestui lucru. Prin urmare, nu putem sa ne invinuim cu nimic".

Chirica ajunge numarul 1 in Iasi

La scurt timp dupa aceasta declaratie, in octombrie 2015, Mihai Chirica devenea presedinte executiv al Organizatiei Judetene PSD Iasi si vicepresedinte PSD la nivel national. Era viceprimar cu atributii de primar, practic conducea primaria fara sa mai stea in umbra lui Gheorghe Nichita.

Chiar din perioada pre-campaniei pentru alegerile locale, Chirica era peste tot in oras, la orice eveniment, fie ca era vorba despre unul cultural sau sportiv. In campanie, Chirica a evitat sa se foloseasca de sigla PSD si a incercat sa transmita mesajul sau mai mult in nume propriu si a echipei alaturi de care candida.

Chirica a castigat alegerile cu peste 46% dintre voturile iesenilor prezenti la urne. Chiar si dupa "inscaunarea" oficiala la Primaria Iasi, Chirica a continuat sa fie o prezenta evidenta printre ieseni, insa nu inca la nivel national.

Chirica ajunge la Bucuresti

A urmat campania pentru alegerile parlamentare, cand Chirica a iesit mai mult in public decat cei pe care ii propusese pentru a reprezenta Iasul in Parlament.

Pe 11 decembrie 2016, la afisarea rezultatelor de la exit poll, Mihai Chirica declara presei: "A contat foarte mult echipa, lumea nu mai crede in povesti. Vor sa vada oameni, programe, fapte. Echipa noastra inseamna proiectele Iasului, inseamna un parlament demn, motiv pentru care iesenii au iesit la vot si si-au exprimat acest drept. Le multumesc

celor care ne-au acordat increderea, munca de abia acum incepe, nu s-a terminat nimic, nu este niciun fel de concediu prelungit pe patru ani.

Acesti parlamentari nu reprezinta doar PSD, reprezinta toata comunitatea ieseana si toti romanii. Le multumesc pentru felul in care s-au implicat. Nu a fost o munca usoara, dar a meritat".

PSD Iasi a castigat, la alegerile din 11 decembrie, 8 fotolii de parlamentar: sase deputati si doi senatori. Negocierile si discutiile privind premierul si Guvernul Romaniei l-au adus pe Mihai Chirica in prim-plan la nivel national.

Pe 21 decembrie, liderul PSD Iasi comenta nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru functia de premier al Romaniei, spunand ca este o propunere venita "din sanul partidului".

"Nu sunt foarte multe de comentat. Este o propunere venita din sanul partidului, vorbeste foarte bine despre egalitatea de sanse, cred ca tempereaza bine avantul unor declaratii premature care s-au petrecut imediat dupa rezultatul alegerilor din partea unor alti lideri PSD. De regula o femeie se apleaca cu seriozitate atunci cand este pusa sa faca o treaba importanta, eu personal totdeauna am avut succes in proiectele in care am colaborat cu doamne", declara Mihai Chirica.

Prima declaratie contra partidului

La scurt timp insa acesta a revenit cu o alta declaratie publica, spunand are doua pareri, una ca cetatean, si alta ca primar, "crescut langa statuia lui Stefan cel Mare", niciuna dintre ele nefiind favorabile desemnarii lui Sevil Shhaideh pentru functia de premier al Romaniei.

"Ca vicepresedinte PSD, atat timp cat am imputernicit presedintele la nivel national sa ia o decizie si asta a considerat-o necesara, ma gandesc ca a avut mai multe necunoscute in studiu decat am avut eu cu mintea mea, cu sufletul meu, si a luat aceasta decizie. Daca ma intrebati ca cetatean, nu cred ca este cea mai potrivita. Daca ma intrebati ca primar, crescut langa statuia lui Stefan cel Mare, este nepotrivita", spunea Chirica intr-o conferinta de presa, aceasta fiind prima declaratie contra partidului venita din capitala Moldovei.

Afirmatiile sale au devenit din ce in ce mai vehemente in ceea ce priveste deciziile social-democratilor din momentul in care a izbuncit scandalul ordonantei 13.

Citeste si cateva opinii exprimate zilele acestea de primarul disident din PSD:

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#biografie Mihai Chirica , #primari