Presa de azi: Alesii se bat pe pomeni, iar pensionarii ameninta ca vor asalta Guvernul

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 08:25
2079 citiri
Presa de azi: Alesii se bat pe pomeni, iar pensionarii ameninta ca vor asalta Guvernul
Foto: Gardianul

In timp ce romanii se inghesuie sa isi faca vaccinul impotriva gripei porcine, iar PD-L si UDMR isi impart Transilvania, PSD si PNL nu se inteleg la banii pentru primarii.

Evenimentul Zilei anunta in editia de miercuri ca aliati in comisii cu PSD-istii, liberalii "au dezertat" in plen, renuntand la propunerea privind modul de impartire a fondurilor de catre sefii CJ.

Liberalii si UDMR-istii au lasat marti PSD-ul singur in brate cu amendamentul care punea in pixul sefilor de consilii judetene (CJ) mai multi bani de impartit primariilor.

Daca in urma cu cateva zile sustineau, in dezbaterile din comisii, majorarea plafonului financiar la dispozitia presedintilor de CJ de la 20% la 30%, cu conditia ca deciziile sa se ia cu cu votul a doua treimi din consilieri, liberalii au facut un pas inapoi, sustinand ca vor mai multi bani, dar impartirea sa se faca cu votul majoritatii.

Jurnalul National: Alesii s-au batut pe pomeni

Si Jurnalul National subliniaza in editia de miercuri ca parlamentarii PSD au incercat marti din rasputeri, in a doua zi de dezbatere a Legii bugetului de stat pe 2010, sa-i smulga lui Emil Boc o parte din banii pe care ii poate imparti primariilor comunale pentru cheltuieli punctuale.

Parlamentarii PSD au luptat insa o zi intreaga sa le fie adoptat amendamentul, in ciuda impotrivirii pedelistilor, dar n-au reusit sa obtina decat rediscutarea lui in comisiile de buget-finante. Deputatul PSD Petre Petrescu s-a plans ca unele primarii nu au bani nici pentru plata salariilor, iar colegul lui, Anghel Stanciu, a acuzat in mod direct "criteriile" lui Emil Boc.

"Premierul d-aia e premier, ca sa premieze pe cine trebuie. Celor care nu trebuie le da corectii, ca sa-i aduca pe calea cea buna", a declarat Stanciu de la tribuna Parlamentului.

Comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor rediscuta miercuri articolul referitor la bugetele locale.

Gandul: Gheorghe Gherghina, "tatal bugetului"

In timp ce partidele din Opozitie fac tot posibilul sa primeasca si ai lor ceva bani, Gandul anunta in editia de miercuri ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spune ca-l va recompensa cu salariul sau pe luna ianuarie pe Gheorghe Gherghina, functionarul care face bugetele Romaniei din 1990 incoace.

Gheorghe Gherghina este unul dintre cei mai longevivi specialisti din Finante, unde a lucrat intre din 1987 pana in 2005. Intre 2005 si 2008 a plecat la BNR, de unde ulterior a fost detasat pentru a ocupa functia de secretar de stat in cel mai greu minister.

Imediat dupa Revolutie, in 1990, a facut primul lui buget, pe domeniul "actiunilor social-culturale". Vechimea sa in munca n-a fost, marti, trecuta cu vederea de cunoscatori.

Pesedistul Anghel Stanciu s-a enervat ca-i tot sunt respinse amendamentele si a rugat Finantele sa trimita pe cineva mai maleabil: "Dl. Gherghina e etern la Ministerul de Finante, poate gasim pe altcineva, care sa nu vina cu formule prafuite".

Despre actualul buget, Gheorghe Gherghina recunoaste ca este cel mai greu de pana acum. Erori in realizarea bugetului? "Mai apar, sunt inerente". Potrivit declaratiei de avere, Gheorghe Gherghina are doua depozite la CEC, unul de 12.908 euro si altul de 12.108 lei, precum si un cont curent la aceeasi banca, de 1.707 lei.

Omul "cu cifrele" are si datorii, un credit luat in 2008 si scadent in 2033, in valoare de 855.891 lei. Mai are un Peugeot si doua case in Bucuresti si 5 terenuri.

Adevarul: Pensia de stat, in pragul colapsului

In ciuda specialistilor care s-au straduit sa incropeasca un buget pentru 2010, Adevarul scrie ca pensia de stat este in pragul colapsului.

La fiecare contributie de cate un leu, viitorul pensionar va primi inapoi numai 25 de bani, potrivit unui calcul al sindicatelor. Numarul salariatilor a scazut dramatic dupa 1990, dar a crescut rapid cel al pensionarilor, ca urmare atat a reducerii varstei medii de pensionare (52-53 de ani), cat si a politicilor populiste care au incurajat retragerea din activitate inainte de vreme.

"Guvernele vor trebui sa-si accelereze reformele, pentru ca altfel veniturile obtinute dupa data pensionarii se afla in pericol", este de parere Robert Holzmann, directorul departamentului pentru protectie sociala din cadrul Bancii Mondiale.

Concret, toate statele se confrunta cu probleme de finantare a pensiilor si risca in viitor sa nu-si mai poata plati pensionarii. Totusi, multe guverne au inceput demersuri de reformare ale sistemelor publice fiind constiente de pericolul ce le asteapta.

Gardianul: Pensionarii vor asalta Guvernul

Si Gardianul scrie ca inghetarea punctului de pensie ii baga pe varstnici direct in spitale.

Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania a cerut Parlamentului si Guvernului respectarea Legii 250/2007 care prevede ca punctul de pensie sa fie 45% din salariu mediu brut, in cazul unui refuz amenintand cu actiuni radicale in acest an.

Pensionarii sunt nemultumiti de decizia Executivului privind inghetarea punctului de pensie in 2010 si sustin ca nu accepta argumentul potrivit caruia nu ar exista fonduri.

"Daca exista vointa politica se gasesc resursele financiare pentru a se aproba legea in forma aprobata de Parlament. E treaba Ministerului de Finante si a Ministerului Muncii sa gaseasca resurse", a declarat presedintele federatiei, Preda Nedelcu.

Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor a mai cerut majorarea ajutorului de deces pentru pensionari la doua salarii medii brute pe economie si pentru membrii de familie la 75% din acesta, precum si asigurarea fondurilor necesare compensarii medicamentelor pentru pensionari care au pensii de pana la 700 de lei.

Romania Libera: Guvernul nu-i mai ajuta decat pe taranii inscrisi la Registrul Comertului

Pe langa colapsul pensiilor de stat, Romania Libera anunta in editia de miercuri un alt colaps, cel al taranilor.

Micii producatori agricoli trebuie sa se inscrie la Registrul Comertului ca persoane fizice autorizate ori sa-si faca intreprinderi individuale sau familiale, daca vor sa mai beneficieze de ajutoare de la stat.

Ministerul Agriculturii spune ca si din 2010 micii producatori agricoli vor fi sprijiniti, fie prin despagubiri pentru pierderile cauzate de intemperii, fie pentru dezvoltarea gospodariei proprii.

Organizatiile sindicale din agricultura sustin ca autoritatile incearca, prin aceasta masura, sa-i incurajeze pe tarani sa se asocieze. Altii spun ca aceasta decizie urmareste in primul rand impozitarea veniturilor obtinute de micii producatori agricoli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#PSD lupta amendamente buget, #majora bugete consiliu judetean, #pensii stat colaps, #pensionarii ameninta greva , #primari