Presa de azi: Care sunt candidatii la Primaria Capitalei?

Marti, 25 Martie 2008, ora 06:48
2194 citiri
Presa de azi: Care sunt candidatii la Primaria Capitalei?

Social democratii si democrat liberalii nu si-au desemnat inca un candidat la Primaria Capitalei, o decizie in acest sens fiind asteptata pentru 16, respectiv 11 aprilie. In schimb, PNL, PNTCD si PNG au hotarat cine le va fi varf de lance in cursa pentru primaria Capitalei.

[E]vanghelia dupa Iliescu: Vanghelie, prea bogat pentru un om de stanga, titreaza marti Gardianul. Numirea candidatului social-democrat pentru Primaria Capitalei a incins spiritele la sedinta Biroului Permanent National (BPN) al PSD.

Motivul: stanga politica. Actori: Marian Vanghelie si Ion Iliescu. Dupa replici agresive si taioase, apele au fost linistite de liderul Mircea Geoana. Candidatul se mai lasa asteptat intrucat mai-marii pesedisti vor ca un alt for decizional, respectiv Comitetul Executiv (CEx), sa decida care va fi alesul.

Si tot Gardianul ne anunta ca Orban candideaza la Capitala, iar campania i-o face Olteanu. Delegatia Permanenta a PNL l-a validat, luni, pe vicepresedintele Ludovic Orban drept candidatul partidului la Primaria Capitalei, decizia fiind o formalitate in conditiile in care era deja cunoscut faptul ca liderul PNL Bucuresti va reprezenta formatiunea in cursa electorala. S-a mai stabilit si ca staff-ul de campanie sa fie coordonat politic de Bogdan Olteanu, iar la nivel organizatoric de secretarul general al PNL, Dan Motreanu.

PSD amana decizia privind candidatul la Primaria Capitalei, aflam si din Ziua. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la finalul sedintei Biroului Politic National, ca desemnarea candidatilor pentru primariile municipiilor si pentru Consiliile Judetene se va face in cadrul Comitetului Executiv al PSD, care se va intruni, cel mai probabil, dupa summitul NATO.

"Cel care va avea cea mai buna priza la public va fi candidat" a declarat Iliescu, precizand ca propunerile facute pentru primaria Capitalei sunt controversate. Ion Iliescu exclude o eventuala alianta, inaintea alegerilor, cu PNL. Prezentarea candidatilor va avea loc pe 16 aprilie.

PD-L se lanseaza in campanie pe 11 aprilie, informeaza Adevarul. PD-L a amanat cu doua saptamani anuntarea candidatului la Primaria Generala. Decizia privind stabilirea candidaturii va fi luata de Biroul Permanent National pe 7 aprilie, sedinta in care vor fi avizate toate candidaturile nationale pentru primarii si presedintiile consiliilor judetene.

Pe 11 aprilie, partidul va lansa intrega sa garnitura de candidati pentru alegerile locale, intr-un miting electoral, la Sala Palatului, dupa cum a precizat Emil Boc. Presedintele PD-L a refuzat luni sa faca orice comentariu in privinta candidatului pentru Bucuresti, adaugand doar ca acesta va fi insotit de o echipa completa de consilieri si de candidati pentru toate primariile de sector.

Dupa cum se stie, favoritul PD-L pentru nominalizarea la Bucuresti este Vasile Blaga, secretar general al partidului, iar pentru primariile de sector sunt posibile urmatoarele candidaturi: Razvan Murgeanu - sector 1, Liviu Negoita - sector 3, Cristian Poteras - sector 6.

Si Jurnalul National anunta ca PSD nu a luat luni nici o decizie cu privire la candidatul partidului pentru Primaria Capitalei, lupta ramanand in continuare deschisa intre Marian Vanghelie si Sorin Oprescu. Prin amanarea de ieri, Ion Iliescu a castigat un nou meci in fata lui Mircea Geoana.

Nici PD-L nu si-a facut luni public candidatul pentru Primaria Capitalei, asa cum anuntau neoficial surse din partid, asteptand sa se decida PSD daca merge pe mana lui Vanghelie sau a lui Oprescu. Informatiile pe care le dau liderii partidului sunt in continuare confuze, chiar luni Emil Boc intorcandu-se la declaratii mai vechi, cum ca PD-L are "cel putin trei propuneri cu care va castiga primaria din primul tur".

Cu toate acestea, decizia pare sa se fi conturat, Vasile Blaga urmand sa candideze in tandem cu actualul viceprimar Razvan Murgeanu. Blaga nu este cel mai bine cotat in sondaje, aceasta pozitie revenindu-i lui Liviu Negoita, in legatura cu care multi lideri PD-L inca mai trag sperante ca se va razgandi si va accepta sa candideze.

In schimb, delegatia Permanenta a PNL a stabilit luni majoritatea candidatilor pentru primarii si sefiile consiliilor judetene, la Capitala fiind validat Ludovic Orban. Coordonarea politica a campaniei PNL la locale va fi facuta de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. De asemenea, Delegatia Permanenta a decis ca liberalii vor merge in alegerile locale pe liste proprii, ceea ce inseamna ca nu vor incheia aliante preelectorale cu nici un partid.

Candidatul PNTCD - sustinut de partidul lui Becali, ne spune Gandul. Presedintele PNG-D, Gigi Becali, a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca il sustine, inclusiv financiar, pe candidatul PNTCD la Primaria Capitalei, Aurelian Pavelescu.

"Consider ca Aurelian Pavelescu este cel mai demn si cel mai bun pentru Primaria Capitalei. Ramane sa negociem si la sectoare, sa vedem daca putem face o alianta", a spus Becali, intr-o conferinta de presa organizata la sediul sau si la care au participat presedintele PNTCD, Marian Milut, si candidatul Aurelian Pavelescu.

Becali a mai spus ca ideea i-a venit in timpul unei "discutii instantanee" cu Aurelian Pavelescu. La randul sau, presedintele PNTCD, Marian Milut, a precizat ca taranistii au un candidat propriu pentru Primaria generala a Capitalei, deoarece liberalii bucuresteni sunt convinsi ca pot obtine singuri acest post. Milut anuntase saptamana trecuta ca o alianta electorala intre PNL si PNTCD are 99% sanse de reusita.

Evenimentul Zilei prezinta in editia de marti un Top Capitala. Cu doua luni inainte de alegerile locale, Sorin Oprescu (PSD), Silviu Prigoana (independent) si Liviu Negoita (PDL) conduc in topul increderii bucurestenilor in personalitati, arata un sondaj INSOMAR intrat in posesia EVZ.

Chiar daca nu masoara intentia de vot, ci doar cota de incredere pe care bucurestenii o acorda potentialilor candidati la Primaria Generala, studiul ii plaseaza la diferente notabile pe cei aflati in carti si dezbatuti intens in interiorul partidelor pentru a intra in cursa de la locale din partea PSD si PDL.

Astfel, Sorin Oprescu (46,9%) il surclaseaza pe Marian Vanghelie (20,8%), iar Liviu Negoita (43%) are un avans de aproape 19% fata de Vasile Blaga (24,7%), dar si de actualul edil al Capitalei, Adriean Videanu (24,5%).

Spre deosebire de potentialii candidati ai PSD insa, cei ai PDL trec drept necunoscuti de mai bine de 10% dintre bucurestenii chestionati. Daca 12,6% dintre respondenti declara ca nu au auzit de Negoita, primarul sectorului 3 nefiind preocupat de mediatizarea proiectelor sale, un procent mai mare, 16%, arata ca nu stiu cine este Blaga, fost ministru de interne si favorit sa fie desemnat candidatul PDL la Bucuresti.

Omul de afaceri Silviu Prigoana in schimb, curtat de PDL pentru o eventuala candidatura la o primarie de sector, e investit cu 44,8% incredere, in conditiile in care este deocamdata neimplicat politic. Locul 7 in topul increderii, deasupra lui Vanghelie, Blaga si Videanu, il ocupa liderul PIN Cozmin Gusa, primul care sia anuntat oficial candidatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#primarie, #Orban, #candidati, #PSD , #primari