Primarul Baluta obliga scolile sa incheie contracte doar cu anumite firme si cu aprobarea lui. Miza: 21 de milioane de euro

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 13:10
15502 citiri
Primarul Baluta obliga scolile sa incheie contracte doar cu anumite firme si cu aprobarea lui. Miza: 21 de milioane de euro

Directorii unitatilor de invatamant din Sectorul 4 pot realiza achizitii publice "doar cu aprobarea prealabila a primarului Sectorului 4". Modificarea contractului de management administrativ-financiar dintre scoli si primarie a fost facuta de edilul Daniel Baluta.

Contractul standard este reglementat printr-un ordin al Ministerului Educatiei, insa Baluta ar fi adaugat clauze care ii pun pe directori la cheremul sau. Miza este reprezentata de contracte de peste 21 de milioane de euro, potrivit unei anchete Recorder.ro.

Cei mai multi directori s-au conformat, iar cei care au refuzat sa semneze au fost chemati la inspectorat, unde li s-a transmis ca ar face bine sa accepte conditiile impuse de primar. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti este condus de Ioana Neacsu, colega de partid a lui Daniel Baluta (PSD).

Singura care a refuzat sa semneze este Silvia Musatoiu, director la Colegiul National Gheorghe Sincai, unul dintre cele mai importante licee din Capitala.

"Este peste prevederile legale"

Dupa ce primaria i-a transmis in repetate randuri sa semneze contractul, la mijlocul acestei luni, Silvia Musatoiu a fost convocata si la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

"Inspectoarea generala mi-a dat o hartie prin care imi pune in vedere sa aplic legea si sa semnez contractul impus de primarie. I-am transmis ca eu n-am refuzat niciun moment contractul impus de lege, ci clauzele impuse de primar.

Prin acele clauze, primaria indica niste operatori economici pentru lucrari sau achizitii, iar scoala trebuie sa incheie contractul numai cu acei operatori economici.

Nu este in regula. In mod normal, scoala are toate atributiile pentru a alege furnizorii, pentru a face achizitii, cu toata raspunderea care deriva din aceste operatiuni. Sa indici de sus un furnizor este peste prevederile legale", spune Silvia Musatoiu,.

Contracte de 21 de milioane de euro

Contractele impuse de primarul Baluta au fost semnate de directorii din Sectorul 4 inca din ianuarie 2017.

In vara aceluiasi an, primaria a incheiat trei acorduri cadru in valoare totala de peste 100 de milioane de lei (21 de milioane de euro), prin care a stabilit firmele de la care scolile din sector vor face toate achizitiile.

In caietele de sarcini, se mentioneaza ca primaria este imputernicita de toate unitatile scolare subordonate sa semneze acordurile cadru in numele lor, fiind prezentata si o lista cu toate scolile din sector.

Lista cu firmele care au luat aceste contracte pe site-ul Recorder.ro.

Daniel Baluta nu a raspuns nici la apelurile, nici la mesajele Recorder.ro. Ioana Neacsu, inspectorul general al Capitalei, a refuzat sa comenteze, motivand ca jurnalistii au sunat-o in afara orelor sale de program si ca e "nemancata de azi dimineata".

Citeste si:
Iohannis și PSD, marii pierzători după înțelegerea pentru susținerea lui Nicolae Ciucă. Analist: „Nu mai avem actori politici raționali. E politică de găinari”
Iohannis și PSD, marii pierzători după înțelegerea pentru susținerea lui Nicolae Ciucă. Analist: „Nu mai avem actori politici raționali. E politică de găinari”
Înțelegerea dintre Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu pentru susținerea în Parlament a lui Nicolae Ciucă, cu PNL-ul privind de pe margini, demonstrează că „nu mai avem, dacă am avut...
Show pe patru roți în weekend, în Capitală
Show pe patru roți în weekend, în Capitală
Ultima etapă a sezonului 2021 din Campionatul Național de Super Rally va avea loc sâmbătă în București, între Arcul de Triumf și Casa Presei Libere, un total de 37 de concurenți din 5...
Sursa: Ziare.com