PSD propune amenzi de zeci de milioane de euro pentru magazinele care scot produsele românești de la raft

Publicitate electorala
Joi, 30 Mai 2024, ora 13:02
4608 citiri
PSD propune amenzi de zeci de milioane de euro pentru magazinele care scot produsele românești de la raft
Alimente în coș FOTO / Pixabay

PSD propune sancțiuni de până la 5% din cifra de afaceri pentru magazinele care delistează produse românești la un preț mai mic decât cel achiziționat ulterior din import. Decizia vine după ce în ultima perioadă au fost mai multe scandaluri legate de produsele românești scoase din marile lanțuri de magazine și în contextul în care Guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea extinderea măsurii privind plafonarea adaosului comercial la produsele românești.

„Dacă un producător român este refuzat de retail deși oferă un preț mai mic decât prețul importat pentru același produs, amenda va fi de 5% pe cifra de afaceri. Este o amendă foarte mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul dezbaterilor din privind practicile incorecte din cadrul Comisie Economice din Senat.

Proiectul urmează să fie finalizat în perioada următoare, nu înainte e a fi discutat cu producătorii români și cu retailerii. „În această ordonanță sau proiect de lege, care va fi dezbătut în Parlamentul României, listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare. În cazul în care se constată că un produs este delistat la un preț mai mic decât cel achiziționat, amenda va fi de 5% din cifra de afaceri. Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat”, a mai spus Florin Barbu.

La discuții au participat și reprezentați ai retailerilor, dar și producători sau reprezentați ai autorităților. Printre cei prezenți a fost și reprezentați ai companiei care produce Magiunul de Topoloveni și care susține că problemele cu retailerii nu sunt noi."Cunosc şi alţi producători români pe care eu i-am avertizat din 2022, de când a apărut legea. Am spus: atenţie că nu ne vor delista pe toţi în acelaşi timp. Vor începe pas cu pas şi vor vedea, ţipăm sau nu ţipăm. Haideţi să ţipăm toţi odată că dacă vom ţipa toţi odată suntem o forţă. Trebuie să recunosc un lucru foarte trist pentru noi, pentru români: suntem laşi. Dacă nu eram laşi şi dacă producătorii se ridicau mai mulţi, uitaţi şi acum aici câţi au venit! Dacă tot timpul taci, şuşoteşti şi aştepţi să iasă alţii în faţă, unul, doi, trei, şi pe urmă stai şi vezi, dacă au câştigat, câştigăm şi noi, dacă nu au câştigat, bine că nu ne-am dus.... E tristă situaţia producătorului român pentru că eu mă confrunt pe piaţă cu mult mai multă concurenţă decât aceasta strictă a retailerilor", a avertizat Bibiana Stanciulov, director general al companiei care produce magiunul de Topoloveni, conform Agerpres.

PSD vrea plafonarea adaosului comercial la toate produsele românești

PSD vrea extinderea măsurii privind plafonarea adaosul comercial și pentru produsele românești după ce analiza Consiliului Concurenței făcută pe cele 21 de produse supuse acestei măsuri indică prețuri mai mici și cu 30%.

Spre exemplu prețul mălaiului a scăzut cu 22,32% în aprilie 2024 comparativ cu septembrie 2023 și cu 33,74% față de iunie 2023, iar zahărul este cu 20,33% mai ieftin față de septembrie 2023 și cu 23,18% față de iunie 2023. Scăderi importante de prețuri sunt și la făină care este cu 36,50% mai ieftină decât în luna iunie 2023.

Scăderile semnificative ale prețurilor alimentelor de bază sunt un semnal pozitiv pentru consumatori, demonstrând eficiența măsurii de plafonare a adaosului comercial implementată de Guvern. Reducerea prețurilor contribuie la creșterea accesibilității alimentelor esențiale pentru populația cu venituri mici și medii, obiectiv declarat al măsurii.

Cu toate acestea, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, marii retaileri au înregistrat în 2023 creșteri, în unele cazuri, și de peste 10% față de 2022, la nivelul cifrei de afaceri.

Măsura plafonării adaosului comercial la produsele de bază a fost introdusă de Guvernul Ciolacu din august 2023 ca o măsură menită să protejeze românii în contextul inflației crescute și a prețurilor mari, în special la alimente.

Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Liderii Coaliției au revenit asupra deciziei privind datele celor două tururi ale alegerilor prezidențiale, ca urmare a unor nemulțumiri din PNL. Potrivit analiștilor, modificările au...
Variantele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Coaliția va lua decizia finală marți SURSE
Variantele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Coaliția va lua decizia finală marți SURSE
Liderii Coaliției de guvernare nu au reușit încă să ajungă la un consens privind datele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Potrivit unor surse din conducerea Coaliției au rămas...
#PSD, #produse romanesti, #Amenzi , #stiri politice
  1. USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
  2. Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
  3. Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
  4. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  5. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  6. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  7. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  8. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
  9. Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
  10. Rezultatele alegerilor au declanșat haosul într-un oraș din vestul țării. Conducătorii primăriei și-au dat demisia, iar câștigătorii nu se grăbesc să preia puterea