PSD pune gând rău multinaționalelor. Senatorul Daniel Zamfir: ”Impozit de 1% pe cifra de afaceri de la 1 ianuarie 2024”

Autor: N.G.
Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 21:12
2712 citiri
PSD pune gând rău multinaționalelor. Senatorul Daniel Zamfir: ”Impozit de 1% pe cifra de afaceri de la 1 ianuarie 2024”
Senatorul Daniel Zamfir FOTO Hepta

Senatorul PSD Daniel Zamfir a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că formaţiunea sa susţine impozitarea pe cifra de afaceri, măsură care ar urma să se regăsească în programul de guvernare pe care preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, îl va prezenta după preluarea funcţiei de premier.

"Vreau să anunţ aici, în premieră, (...), că la nivelul Partidului Social Democrat această decizie (impozit de 1% din cifra de afaceri - n.r.) va fi una care se va regăsi în programul de guvernare pe care preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, îl va prezenta imediat după preluarea funcţiei de prim ministru. PSD, repet, susţine impozitarea pe cifra de afaceri. Este, până la urmă, un mecanism care aduce o echitate în materie de impozitare, întrucât 1% pe cifra de afaceri, această cotă de impozit, o plătesc IMM-urile, cele care desfăşoară activităţi de producţie şi nu numai, se încadrează în cifră de afaceri de 500.000 de euro", a declarat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senatul României.

Potrivit acestuia, impozitarea cu 1% va aduce un echilibru în mecanismul de impozitare, întrucât, a spus el, marile corporaţii multinaţionale, prin "mecanismul de optimizare fiscală, transferă o mare parte a profitului în paradisuri fiscale", iar "aici, unde fac profitul, rămâne o foarte mică sumă de impozitat, ceea ce este absolut incorect".

Senatorul PSD a opinat că a plăti impozit acolo unde faci profitul este şi fundamentul care a stat la bază atunci când Uniunea Europeană a emis Directiva 1164, prin care companiile multinaţionale să plătească impozitul acolo unde fac profit.

„A nu se înţelege că acest mecanism de impozitare este un mod de a supraimpozita sau de a pedepsi în vreun fel companiile multinaţionale. În niciun caz. Este, până la urmă, în spiritul Directivei europene care spune exact acest lucru: companiile trebuie să-şi plătească impozitele acolo unde fac profitul. Dar, înainte de orice, este un mod de a aduce echitate în mecanismul de impozitare. Asta este dorinţa PSD, cu care, evident, vom merge în coaliţie. Decizia va fi luată împreună cu PNL, sper din suflet ca, aici, PNL să nu mai şovăie", a declarat Daniel Zamfir.

Potrivit acestuia, măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Sorana Cîrstea a câștigat o avere la Dubai și nu va plăti impozit. Care e motivul
Sorana Cîrstea a câștigat o avere la Dubai și nu va plăti impozit. Care e motivul
Sorana Cîrstea, locul 22 WTA, a fost eliminată, vineri, în semifinalele turneului de categorie WTA 1000 de la Dubai, ea fiind învinsă în două seturi de italianca Jasmine Paolini, numărul 26...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#PSD, #impozit, #cifra afaceri, #multinationale , #PSD