În ultimele două luni PSD dă semne că stă cu ochii lipiți de sondaje și pare că nu ratează niciun moment să puncteze electoral asupra unor teme cu iz populist. De la măsurătorile pe Bîstroe și casele de marcat self-pay la făina din greieri și cerealele ucrainene, social-democrații au fost foarte vocali în promisiuni, pentru ca mai apoi să uite de subiect odată ce aceasta s-a răcit.
Sunt tot mai multe semne care demonstrează cum PSD încearcă să preia tot mai mult din electoratul AUR, abordând cu o retorică agresivă diverse teme de interes. Primele semne s-au văzut de la finalul anului trecut, după ce România a ratat aderarea la Spațiul Schengen. Atunci, social-democrații, prin vocea ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu au sugerat asupra unui boicot au austriecilor. Mai exact, acesta anunța la finalul anului trecut că CNAIR ar urma să-și mute conturile de la BCR la CEC și că acest lucru va fi făcut de toate companiile din subordinea ministerului pe care îl conduce.
Tot Sorin Grindeanu a pornit și controversa măsurătorilor de pe Bîstroe după ce, la mijlocul lunii februarie a organizat o întâlnire cu reprezentanți din Mediu și MAE după ce Garda de Coastă a sesizat lucrări de dragare în apele ucrainene, în zona canalului Bîstroe (informație respinsă ulterior de ambasadorul Ucrainei la București Ihor Prokopchuk). În condițiile în care această dispută amenință să afecteze legăturile bilaterale, ambasada Ucrainei a făcut apoi apel la români să „nu facă jocul propagandei rusești” care urmărește să submineze sprijinul lor pentru Kiev.
Cu toate astea, pe val s-au urcat și alți social-democrați, inclusiv președintele de partid Marcel Ciolacu, care au amintit de ajutorul oferit de țara noastră către Ucraina, în timp ce alții au cerut ca România să oprească orice sprijin, ba chiar arătându-se împotriva aderării Ucrainei la UE.
Conform unor informații Ziare.com, ministerul știa încă din octombrie despre existența unor lucrări pe Bîstroe. În cele din urmă, Ucraina a acceptat ca un echipaj românesc să facă măsurători pe Brațul Chilia și pentru Canalul Bâstroe, primele acțiuni având loc la jumătatea lunii trecute. Tot de atunci a fost și ultimul mesaj al social-democraților pe această temă.
În luna martie, social-democrații au mai punctat electoral după ce polițistul Marian Godină a avut o reacție negativă la anunțul Auchan privind renunțarea la casieri în favoarea caselor self-pay. După ce mesajul lui Godină s-a viralizat, în joc a intrat și PSD, iar câteva zile mai târziu a anunțat că vrea să depună un proiect de lege prin care să taxeze casele de marcat self-pay fără casieri, din supermarketuri.
Dovadă că postarea lui Godină a fost cea care le-a schimbat opinia social-democraților este faptul că Auchan a anunțat cu două săptămâni înainte de mesajul polițistului pe Facebook că din 2025 intenționează să treacă la un sistem 100% self check-out, AUR fiind singurul partid care a reacționat imediat, și a îndemnat la boicot asupra Auchan.
O altă temă care a avut succes un segment din electorat a reprezentat-o frica de produsele pe bază de insecte, ca de exemplu făina. În septembrie 2022, UE aproba trei noi insecte pentru consum. Subiectul a fost imediat exploatat de AUR, care a depus la Parlament un proiect de lege privind interzicerea utilizării insectelor în producția de hrană pentru populația umană.
În ianuarie 2023, România începea deja să comercializeze făina de greiere, adusă în țară de către o firmă specializată în vânzarea de produse BIO. PSD avea însă să mai aștepte până în aprilie pentru a anunța prin vocea lui Marcel Ciolacu că a depus un proiect de lege care prevede interzicerea folosirii făinii de insecte în produsele tradiționale.
„Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, a transmitea liderul PSD pe 13 aprilie. Proiectul de lege le interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/producerea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT), iar cei care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.
După ce Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor interzice importul de cereale venite din Ucraina, o decizie similară a fost luată recent și de către Bulgaria, spre nemulțumirea oficialilor de la Bruxelles. În România tema a fost însă politizată atât de către PSD, cât și de AUR.
În februarie anul trecut, pentru a ajuta Ucraina ca urmare a războiului pornit de către Rusia, Uniunea Europeană a creat așa-numitele linii de Solidaritate pentru a facilita procesarea și controlul mărfurilor agricole ucrainene la granițe. Pe lângă asta, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.
Rezultatul s-a văzut imediat asupra exporturilor ucrainene, însă tot mai mulți est-europeni au transmis oficialilor de la Bruxelles că au nevoie de sprijin pentru fermierii lor și condiția ca cerealele importate pe liniile de solidaritate să fie revândute de UE pe piața mondială, adică să nu rămână în Uniune. De cealaltă parte, Comisia Europeană a oferit un fond inițial care s-a dovedit insuficient față de nevoile agricultorilor, fapt care a dus mai multe țări să anunțe că interzic importurile de cereale ucrainene.
Efectele cerealelor ucrainene s-a resimțit și în România, acolo unde, mii de fermieri au protestat în urmă cu o săptămână în toată țara inclusiv în fața reprezentanței Comisiei Europene din România. Fermierii s-au arătat nemulțumiți de situația generată, care a condus la „o concurență neloială cruntă” generată de fluxurile de cereale și produse agricole din țara vecină.
Preşedintele AUR George Simion a solicitat la începutul săptămânii trecute Guvernului să interzică importul de cereale, lapte şi alte produse din Ucraina, menţionând că partidul depune un proiect privind sigilarea oricărui transport care vine din această ţară.
„Alianţa pentru Unirea Românilor face trei apeluri de urgenţă către Guvernul României. Primul este să interzică importul de cereale, lapte şi alte produse care ţin de agricultură pe teritoriul României din Ucraina. Pot tranzita, dar nu trebuie să aibă prioritate faţă de agricultorii şi transportatorii români, dar aceste importuri trebuie interzise. Ori că o face domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, ori că o face premierul Ciucă, ori că o facem noi prin legea pe care o depunem astăzi pentru a sigila orice transport care vine din Ucraina şi a-i pedepsi penal pe cei care intervin asupra sigiliului, lucru acesta trebuie făcut de urgenţă, pentru că, după cum am văzut, nu ne ajută nimeni să despăgubim agricultorii", a afirmat Simion, la o conferinţă de presă la Parlament.
PSD a intervenit și el într-o notă similară, însă aceștia i-au cerut ministrului de Externe PNL Bogdan Aurescu să facă demersuri pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața din România, cu toate că tema nu ține neapărat de MAE.
Social-democrații au revenit câteva zile mai târziu asupra temei, într-o notă mai agresivă și au anunțat că vor solicita în următoarea întâlnire a coaliției de guvernare să suspende în regim de urgență importurile de produse agro-alimentare, luând exemplul statelor care au graniță comună cu Ucraina.
„O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia", explică PSD, într-un comunicat.
„PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”, mai subliniază sursa citată.