Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 16:43
14172 citiri
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
FOTO Pixabay

Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută.

De asemenea, depozitele în lei ale populaţiei din bănci sunt la un maxim istoric. În februarie 2024 au ajuns la 223,5 miliarde lei, în creştere cu 21,9% faţă de februarie 2023. Iar la Bursă, pe piața fondurilor mutuale, pe cea de criptomonede sau pe cea externă, sumele investite sunt într-o continuă creștere.

Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 7% comparând februarie 2024 și aceeași lună din 2023, efect direct al măsurilor de plafonare a adaosului comercial pentru produsele de bază, și a prețului la energie și gaze.

Maghiarii susțin că România a depășit Ungaria în privința calității vieții

Datele Eurostat în ceea ce privește PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare arată că România a ajuns la 78% din media UE, și a depășit Ungaria, care este la valoarea de 76%.

Momentul a fost semnalat și de Ákos Péter Bod, profesor de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta şi fost guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei, într-o analiză pentru Portfolio.hu, cel mai apreciat portal de ştiri şi analize economice din țara vecină. ”Uitaţi de Austria. Trebuie să ajungem din urmă România! Avantajul semnificativ al Ungariei faţă de România la dezvoltare calitativă nu mai există“, a menționat Ákos Péter Bod.

Creșterea puterii de cumpărare și implicit, a nivelului de trai al cetățenilor rămâne prioritate pentru guvernul PSD, după cum declară guvernanții. Pentru a contribui la acest obiectiv, o componentă importantă este implementarea salariului minim european. Introducerea acestuia este un alt obiectiv asumat în programul de guvernare PSD, în care s-a precizat că până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar, respectiv 50% din salariul mediu net.

Premierul Marcel Ciolacu a stabilit deja cu angajatorii ca de la 1 iulie 2024 salariul minim să crească la 3.700 de lei, ceea ce va reprezenta 49% din salariul mediu pe economie, urmând ca de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să depășească 4.000 de lei, atingând astfel cota de 50% din salariul mediu net.

Quarterly Report - Editia 4

Se schimbă sistemul de impozitare a pensiilor. Cine va plăti din buzunar pentru banii pe care-i ia
Se schimbă sistemul de impozitare a pensiilor. Cine va plăti din buzunar pentru banii pe care-i ia
Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, 27 mai, că de la începutul lunii septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se...
Contre în Coaliție. Ciolacu: „Majorarea salariului minim este o decizie luată anul trecut”. Când se va aplica
Contre în Coaliție. Ciolacu: „Majorarea salariului minim este o decizie luată anul trecut”. Când se va aplica
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că decizia privind majorarea salariului minim, anunţată săptămâna trecută, este o decizie luată pe 15 decembrie, în coaliție. Liberalii au afirmat...
#PSD, #marcel ciolacu, #titluri stat, #fidelis, #investitii , #stiri politice