Legea ANI se blocheaza in comisia Juridica din Senat

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 16:14
2094 citiri
Legea ANI se blocheaza in comisia Juridica din Senat

Cu toate ca Biroul Permanent al Senatului a decis ca Legea ANI sa intre in dezbatere la comisii si sa fie votata in plen, marti, 11 mai, senatorii din comisia juridica au hotarat miercuri sa nu inceapa dezbaterile pe noul proiect cat timp decizia CCR privind neconstitutionalitatea Legii 144 nu este publicata in Monitorul Oficial.

Decizia a fost luata in comisia Juridica la propunerea senatorului PSD Dan Sova, cu scorul de 8-7.

Contactat de Ziare.com, senatorul Dan Sova a explicat ce anume l-a determinat sa faca aceasta propunere.

"Modificarea propusa de Guvernul Romaniei la Legea 144 a Agentiei Nationale de Integritate este o modificare propusa in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionale mai multe articole. Conform Constitutiei, deciziile CCR nu sunt valabile decat de la publicarea in Monitorul Oficial. Ori aceasta decizie nu a fost publicata. Nefiind publicata, nu te poti intemeia pe ea ca sa propui modificarea legii.

Legea propusa de Ministerul de Justitie este o lege care ia foarte mult din atributiile Agentiei Nationale de Integritate. Aceste puteri care ii sunt luate, sunt luate in temeiul deciziei Curtii, iar daca decizia Curtii nu exista, nu inteleg de ce trebuie sa slabim agentia? Agentia trebuie lasata in forma in care este. De abia dupa ce publicam decizia CCR ar putea fi cineva sa vina si sa faca aceasta agentie mai slaba", ne-a declarat Dan Sova.

Senatorul a mai tinut sa precizeze ca isi doreste ca ANI sa ramana la fel de puternica. "Daca Guvernul o vrea mai slaba, atunci intai sa se publice decizia Curtii. Cu decizia nepublicata, ANI functioneaza in temeiul Legii 144, in forma in care exista, inainte de aceasta decizie", a spus el.

Legea ANI a trecut de Camera Deputatilor, la al doilea vot

Intrebat cum de colegii din Camera Deputatilor au trecut peste aceste argumente si au votat totusi noul proiect de lege care reglementeaza functionarea ANI, Dan Sova a raspuns ca nu el este cel in masura sa explice acest lucru.

Eu am facut o sustinere exclusiv juridica

"Nu stiu sa va spun, trebuie sa ii intrebati pe ei. Eu am facut o sustinere exclusiv juridica. Pe mine nu ma intereseaza in niciun fel aspectul politic al acestei probleme, pentru ca am si spus in comisie ca daca se va merge pe aceasta procedura, singurul lucru care se va intampla este ca primul om care va ridica din nou exceptia de neconstitutionalitate va castiga. Noi vrem sa avem o agentie care sa functioneze sau care sa fie declarata neconstitutionala o data la doua saptamani", a explicat Sova.

Pe de alta parte, senatorul nu a putut preciza cum de nu a fost pana in prezent publicata in Monitorul Oficial decizia CCR care declara doua capitole din Legea 144 neconstitutionale.

"Nu e nici atributia celor de la PD-L, e atributia celor de la Parlament si a Monitorului Oficial. Am pus si eu intrebarea in comisie, dar nu stia nimeni sa raspunda de ce nu e publicata. Nu mai stiu sa va spun cine se ocupa, probabil secretariatul general al unei camere, habar nu am, nu cunosc chestiunea aceasta tehnica. Dar daca nu avem decizia, nu ne putem intemeia pe ea", a tinut sa sublinieze senatorul PSD.

Acesta ne-a mai precizat ca scorul in comisie a fost strans, dar nu s-a tinut cont de apartenenta politica. "Au votat din toate partidele, si asa si asa. Si de la noi de la PSD, de exemplu, presedintele comisiei juridice, domnul Toni Grebla, a votat impotriva. Chiar daca cineva o sa incerce sa o traga pe linie politica, discutia a fost una pur juridica, nimic altceva", a concluzionat Dan Sova.

Basescu: Sunt optimist dupa discutiile cu partidele

Biroul Permanent al Senatului a hotarat luni ca noua Lege ANI sa fie dezbatuta in comisii pana lunea viitoare, urmand sa intre in plenul Senatului intr-o sedinta speciala, marti, 11 mai.

De asemenea, se decisese ca amendamentele senatorilor la Legea ANI sa fie depuse pana miercuri, la ora 12.00, iar ulterior legea sa intre in comisia Juridica si cea pentru Drepturile Omului.

Noua Lege ANI a fost adoptata saptamana trecuta de catre Camera Deputatilor, noul proiect propus de Guvern venind pe fondul deciziei CCR care a declarat drept neconstitutional mare parte din vechiul act normativ, practic reducand principalele atributii pe care Agentia le-a avut pana in prezent.

Presedintele Traian Basescu a invitat pe 26 aprilie la Cotroceni reprezentantii partidelor parlamentare si le-a solicitat acestora modificarea Legii ANI in maximum zece zile, pentru ca activitatea Agentiei Nationale de Integritate sa nu aiba de suferit, iar Romania sa demonstreze in fata institutiilor europene ca isi respecta angajamentele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Dan Sova, #lege ANI Senat, #Agentia Nationala Integritate , #senatori
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Poza Iogica
Iogica
rank 5
Mânaria pleaca de la Senat, Gionel nu e prost degeaba si nici sustinut acolo fara susta. ANI va invinge, va trece, cu toate sforile trase de impostorii politruci din toate partidele.