Discriminarea celor care combat discriminarea

Joi, 08 Februarie 2018, ora 09:27
5599 citiri
Discriminarea celor care combat discriminarea

A aparut in presa explicatia oferita de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la diferenta dintre sanctiunea aplicata de aceasta institutie fostului premier Mihai Tudose (PSD) si senatorului Serban Nicolae (tot PSD) pe de o parte si sanctiunea aplicata jurnalistului C.T.Popescu pe de alta parte, pentru atitudini discriminatorii.

De ce a fost amendat pentru discriminare C.T. Popescu, iar pesedistii Mihai Tudose si Serban Nicolae au scapat doar cu avertisment

Culpele sunt diferite si nu ma voi opri prea mult asupra lor, ca sa nu induc ideea ca ma erijez in judecator al judecatorilor. Ma voi opri indeosebi asupra persoanelor si asupra faptelor propriu-zise.

Primii doi sunt demnitari ai statului roman si membri al partidului de guvernamant, iar cel de al treilea nu este membru nicaieri si nici nu se poate lauda cu altceva decat cu profesia sa, plus pretuirea publicului. Pe scurt, nu poarta in spate voturi, dar poarta cititori.

Dl Mihai Tudose, fost prim ministru, a intrat in atentia CNCD pentru amenintarea exprimata la adresa celor care flutura steagul secuiesc, ca vor flutura si dansii langa steag. Mi se par vorbe prea grele, ca sa fie o simpla scapare. Suna ca o izbucnire.

Nu-mi permit sa merg mai departe, dar cred ca n-as fi fost capabil sa rostesc asemenea vorbe nici daca as avea un dusman de moarte. Din fericire, n-am. Dar stiu ca marea conflagratie de la mijlocul secolului trecut a pornit de la instigare la ura etnica si intoleranta.

Consecintele au fost atat de grele, incat intregul continent si-a pus in minte sa previna resentimentele nationaliste, cu orice chip. Fiecare tara si-a facut un fel de CNCD al ei, care sa curme intoleranta din fasa si sa impuna respectul reciproc al oamenilor in societate.

Domnului Tudose i s-a aplicat sanctiunea cea mai usoara cu putinta: avertisment. Adica un pic mai mult decat nimic. Justificarea? Si-a cerut scuze in public de la cei vizati. A zis pardon si gata.

Senatorul Serban Nicolae a jignit incalificabil o deputata USR, in plenul Parlamentului. Si-a permis sa o faca "proasta", "nesimtita" si sa declare din senin urmatoarele: "Eu am o poza in care dvs faceti sex anal".

Nu stiu daca a aratat cuiva poza, dar nici nu s-a sesizat cineva pentru detinerea de materiale pornografice. A zis si el un fel de pardon, cam in doi peri ce e drept, dar a zis. A urmat un mic avertisment, ca si la Tudose, desi fapta mi se pare mai mult o marlanie, daca vreti mai mult o mojicie, decat o discriminare.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, neinregimentat politic, nesustinut de potentati, dar simpatizat de cei care fac audienta televiziunilor, a fost amendat cu 1.000 lei, pentru faptul ca s-a legat de coafura dnei Viorica-Vasilica Dancila, la acea vreme nominalizata pentru functia de premier.

Spunea atunci ca respectiva coafura ii aminteste "de pavianul cu mantie (babuin), o specie pe cale de disparitie". Cred ca niciodata n-a fost atat de accesat ca in acea zi butonul "imagini" de pe Internet, pagina "babuin".

Am privit si eu. Corect, coafura, aranjata poate chiar la Bruxelles, semana in mod ciudat cu parul respectivei vietati, aranjata desigur de insusi Dumnezeu cand a creat-o si a trimis-o in jungla. Ca sa fiu sincer, mi se pare ca este una dintre cele mai frumoase paruri din cate se afla in padurile africane. Atata doar ca nu se potriveste la mediul urban.

Am convingerea ca dna Dancila, persoana desigur cu bun simt, i-a dat dreptate dlui C.T.Popescu, a apreciat stilul sau metaforic de a se exprima si si-a schimbat imediat look-ul. Cred ca a procedat cu incomparabil mai mult bun simt decat institutia creata anume ca sa ne fereasca de discriminari si care a amendat jurnalistul.

Ca dl C.T.P. se va apara in instanta nu ma indoiesc si chiar cred ca are toate sansele sa castige, tinand seama de argumentele pe care le-a si oferit presei: nu s-a legat in niciun fel de persoana in cauza, ci numai de coafura.

Putea sa nu-i placa rochia, poseta, pantofii, pardesiul. Ar fi fost motiv de discriminare? In opinia dlui C.T.P, nu. Si nici a mea. Discriminare observ insa chiar la institutia in cauza, ingaduitoare atunci cand cineva se pregateste sa falfaie concetateni langa steag, cand altcineva converseaza birjareste cu colegele, insa devine al naibii de exigenta cand simte ca preoponentul nu este aparat politic.

Se vede de la o posta ca CNCD a ajuns la mana PSD. Tot ce mai poate face CTP este sa actioneze in justitie. Poate castiga acolo, daca intre timp nu cade si ea pe aceeasi mana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Cristian Tudor Popescu coafura Dancila, #Cristian Tudor Popescu pavianul cu mantie, #Viorica Dancila babuin , #senatori