Proiect de lege propus de un senator PSD de Olt: noi conditii pentru intrarea intr-un imobil fara mandat si pedepse mai mari pentru infractiuni intalnite in cazul Caracal

Vineri, 16 August 2019, ora 22:23
5352 citiri
Proiect de lege propus de un senator PSD de Olt: noi conditii pentru intrarea intr-un imobil fara mandat si pedepse mai mari pentru infractiuni intalnite in cazul Caracal
Foto: Facebook/ Mirea Siminica - Senatul Romaniei

Senatorul PSD de Olt Siminica Mirea a depus, in Parlament, un proiect legislativ care vizeaza permisiunea oricarei persoane de a patrunde intr-o locuinta, fara mandat de perchezitie domiciliara, atunci cand exista suspiciuni ca viata unei persoane este in pericol sau ca aceasta a fost rapita.

Conform proiectului de lege depus la Senat, la articolul 157 din Codul de Procedura Penala, se adauga un al treilea alineat care prevede: "Prin exceptie, este permisa patrunderea oricarei pesoane in domiciliu, fara emiterea unui mandat de perchezitie domiciliara, atunci cand exista indicii temeinice privind existenta unei primejdii privind viata sau integritatea fizica a unei persoane si este necesara patrunderea pentru inlaturarea acesteia".

Ce spune Codul

Articolul 157 din Codul de Procedura Penala stabileste "Cazurile si conditiile in care se poate dispune perchezitia domiciliara."

" (1) Perchezitia domiciliara ori a bunurilor aflate in domiciliu poate fi dispusa daca exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana ori la detinerea unor obiecte sau inscrisuri ce au legatura cu o infractiune si se presupune ca perchezitia poate conduce la descoperirea si strangerea probelor cu privire la aceasta infractiune, la conservarea urmelor savarsirii infractiunii sau la prinderea suspectului ori inculpatului.

(2) Prin domiciliu se intelege o locuinta sau orice spatiu delimitat in orice mod ce apartine ori este folosit de o persoana fizica sau juridica".

Daca ar fi votat si promulgat, articolul parlamentarului PSD de Olt ar fi al treilea alineat in acest articol.

Cine este Siminica Mirea

Siminica Mirea a fost aleasa in Senat in 2016, in calitate de lider local al PNL. Absolventa a Facultatii de management agroturistic a Universitatii Bioterra din Bucuresti, Siminica Mirea a fost, incepand din 2008, consilier local si judetean din partea PDL, dupa care a trecut la PNL, partid din care a demisionat pentru a trece la PSD, in iunie 2018.

Propunerea legislativa inaintata de senatorul PSD de Olt vine in contextul evenimentelor intamplate in iulie la Caracal, in contextul interventiilor oamenilor legii, in timpul noptii, in locuinta unei persoane fara mandat. Mass-media a scris despre faptul ca parlamentarii din Olt nu au iesit public o lunga perioada dupa aceasta tragedie.

Propune inasprirea pedepselor

Potrivit Mediafax, proiectul mai prevede inasprirea termenilor de eliberare conditionata in cazul detentiei pe viata, cel condamnat trebuind sa execute 20 de ani din pedeapsa, sa aiba o buna conduita, sa nu fie considerat un pericol pentru societate si sa nu fi savarsit infractiunea de omor calificat.

Proiectul de lege mai prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 8 ani pentru lipsirea de libertare in mod ilegal a unei persoane si pedeapsa cu inchisoarea, de la 6 luni la 2 ani pentru supravegherea nelegitima si fara drept a unei persoane sau a locuintei acesteia.

Propunerea Senatoarei de Olt mai prevede pedepse de la o luna la 2 ani pentru transmiterea de amenintari prin telefon sau alte mijloace de comunicare, pedeapsa putand varia in functie de gravitatea faptei.

In continuare, proiectul mai propune pedepse cu inchisoarea de la 2 la 5 ani, pentru supunerea unei persoane la munca fortata, iar articolul 222 din Codul Penal, cu privire la racolarea de minori in scopuri sexuale, va prevedea pedeapsa cu inchisoarea de la 1 an la 5 ani, in loc de maxim un an, cum era prevazut in legea initiala.

Proiectul legislativ mai urmareste modificarea Articolului 223 din Codul Penal, care va avea urmatorul cuprins: "Pretinderea in mod repetat de favoruri de natura sexuala in cadrul unei relatii de munca sau al unei relatii similare, daca prin aceasta victima a fost intimidata sau pusa intr-o situatie umilitoare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda".

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#parlamentar PSD Olt modifca codul, #caracal lege psd, #PSD lege caracal , #senatori