PSD sustine revenirea la sistemul de pensii ocupationale in sistemul militar

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 17:51
2157 citiri
PSD sustine revenirea la sistemul de pensii ocupationale in sistemul militar
Foto: Antena 3

Partidul Social Democrat sustine revenirea la sistemul de pensii ocupationale in sistemul militar, au declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, senatorul Olguta Vasilescu si fostul sef al Statului Major General al Armatei, generalul Mihail Popescu, membru al Departamentului de Aparare si Ordine Publica al PSD.

"PSD sustine revenirea la sistemul de pensii ocupationale in cazul militarilor", a afirmat senatorul PSD, care a adaugat ca sistemul de pensii ocupationale pentru militari a reprezentat o conditie pentru aderarea Romaniei la NATO.

Senatorul PSD, Olguta Vasilescu, a reiterat faptul ca Legea pensiilor pentru militari, 164/2001 a fost initiata de Guvernul Isarescu, din care facea parte si PD-ul la acea vreme, "aducandu-si aportul la definitivarea ei si domnul Emil Boc, dupa cum se poate vedea in stenogramele sedintei Camerei Deputatilor".

"Vedem acum la domnul Boc ca are grave probleme de memorie vizavi de acest lucru", a spus Olguta Vasilescu.

In ceea ce priveste declaratiile facute miercuri de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, potrivit carora opozitia face "jocuri politicianiste" pe acest subiect, senatorul PSD i-a reamintit demnitarului ca de la tribuna Senatului a sustinut ca este impotriva recalcularii pensiilor.

"Eu imi amintesc ca a rostit la vremea respectiva si un discurs in care a rostit si un juramant militar (...), dar, pana la urma, colegii domniei sale de partid au votat pentru aceasta legea a domnului Boc. (...) Domnul Oprea ar trebui sa stie mai bine ca ursul a fost impuscat deja, carnea transata de politicienii din PDL, iar blana a ajuns la doamna Udrea, care, sigur, ca intotdeauna are partea cea mai importanta din prada. Nu noua ar trebui sa ni se vorbeasca acum despre respectul pentru militari, ci domnilor Boc si Basescu pe care domnul Oprea i-a laudat ieri (miercuri- n.r.) cu foarte mult patos", a spus Olguta Vasilescu.

La randul sau, fostul sef al SMG, generalul Mihail Popescu a solicitat Guvernului revenirea cat mai curand la pensiile ocupationale, "care sunt prevazute in pilonul II al directivei europene".

Generalul Mihail Popescu i-a transmis, "comandantului Armatei romane, Traian Basescu, ca potrivit Constitutiei, sa dea ordin la armata" ca pensiile sa ramana asa cum au fost calculate.

"L-as ruga pe domnul presedinte sa asculte sfatul sau propunerea unui soldat batran - pensiile in plata sa fie platite la cuantumul actual, sa se continue daca se vrea recalcularea pensiilor, iar cei care castiga ceva sa li se plateasca ceea ce castiga dupa hotararea Curtii Constitutionale", a afirmat generalul Mihail Popescu.

Generalul a mai spus ca pensionarii militari, "care n-au jignit niciodata armata", nu-l mai cred pe ministrul Apararii, Gabriel Oprea, din doua motive: "odata ca a mintit prea mult si in al doilea rand ca nu are argumente prin care sa convinga militarii ca el are dreptate".

Potrivit acestuia, toti militarii din toate tarile civilizate raman "in solda statului, platiti de stat tot timpul".

"Ori acum s-au transformat practic in asistati sociali si le da Guvernul Boc cat vrea el legat de punctul de pensie. Ori acest lucru noi nu putem sa-l acceptam, este vorba de statutul nostru de militar, de juramantul nostru de militar", a afirmat Mihail Popescu.

El a explicat ca Legea 164/2001, pe care a sustinut-o in Parlament impreuna cu ministrul Apararii din acel an, Ioan Mircea Pascu, prevedea ca la vechime, grade si functii egale pensiile vor fi egale, pensiile corelandu-se cu cresterea salariilor cadrelor militare active, in timp ce noua lege a Guvernului Boc "ingheata pensiile la nivelul actual, iar de corelare nu mai spune nimeni nimic".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PSD pensii ocupationale militari, #Olguta Vasilescu pensii militari , #senatori