Alocatia ipocriziei generalizate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Februarie 2010, ora 18:47
6095 citiri
Alocatia ipocriziei generalizate
Fotomontaj Ziare.com

Valuri de populism ieftin au acoperit pana si scandalul din PSD, dupa ce ministrul Muncii a invocat posibilitatea sistarii alocatiei pentru copiii ai caror parinti au venituri mari. "Guvern criminal", "furt", "atac la copii" au strigat din toti plamanii si liberalii, si social democratii, si sindicatele, si asociatiile de parinti, si ziaristii ipocriti.

Este foarte adevarat ca primul anunt al lui Mihai Seitan a fost nefericit formulat, cat timp eliminarea alocatiei pentru copii ar putea fi neconstitutionala. Formula corecta a venit ceva mai tarziu de la premier: alocatia e un drept garantat constitutional, insa cuantumul ei nu este. Asadar nu este nimic neconstitutional in a da alocatii mai mici copiilor din familii bogate si alocatii mai mari copiilor din familii sarace.

"Discriminare si raca intre copii", "descurajarea famiilor instarite sa aiba copii", au tipat aceleasi voci. Sa fim seriosi! Nicun om cu mintea intreaga nu-si poate imagina ca la gradinita sau la scoala copiii discuta intre ei despre alocatie si pot face din ea un motiv de raca, daca nu sunt instigati sa o faca. Fetita mea nici nu stie ce e aia alocatie.

Dupa cum nu cred ca un om cat de cat realist isi imagineaza ca o familie cu venituri consistente ia o decizie in privinta numarului de copii in functie de alocatia de 42 de lei pe luna. Acestea sunt populisme de doi bani. In plus, cum pot liberalii sa acuze Guvernul cat timp ei insisi au depus o intiativa legislativa care prevede tocmai diferentierea acestor alocatii in functie de veniturile parintilor? Si cum poate PSD, sustinatorul impozitului progresiv, sa atace o intiativa care, pana la urma, este in favoarea saracilor?

Ipocrizia contestatarilor nu inseamna insa ca intentia Ministerului Muncii este lipsita de capacane. Dimpotriva, sunt multe lucruri care trebuie analizate.

Pe fond, pare o initiativa corecta: daca pentru oamenii cu venituri mari alocatia este derizorie si chiar nu conteaza, pentru cei saraci, ea este un ajutor, uneori, vital. Si atunci este firesc sa o majorezi in cazul celor care depind de ea si sa o acorzi la un nivel strict simbolic celorlalti. Ce inseamna insa venituri mari? De la ce nivel al veniturilor se va trage linia? Iata o prima capcana.

In plus, ar trebui oare luate in considerare doar veniturile oficiale sau averea familiei in ansamblu, avand in vedere cat de consistente sunt veniturile nefiscalizate in Romania? Exista o multime de familii care oficial traiesc din cateva sute de lei pe luna, dar in fapt au terenuri, vile si masini de lux, valorand cat veniturile lor declarate pe cateva sute de ani.

Trebuie vazut, apoi, daca micsorarea unor alocatii va fi contrabalansata prin cresterea altora. Daca familiile sarace vor ramane cu 42 de lei/copil, iar cele bogate vor primi mai putin, nu ajungem la o mai buna distribuire a sumei totale destinata alocatiilor, ci doar la o economie derizorie la buget. Si avem toate motivele sa suspectam Guvernul ca doar la asta se gandeste.

Trebuie vazut apoi cat de facila va fi trecerea din categoria privilegiata in cea defavorizata, pentru ca pe piata muncii de astazi oricand poti trece dintr-o categorie in alta. Sunt manageri de top care astazi castiga mii de euro pe luna, iar maine pot fi disponibilizati si ajung in somaj. Asa ca azi pot sa nu aiba nevoie de alocatie, maine ea le poate deveni necesara.

Si mai trebuie bine gandit la ceva. Exista chiar si acum, cand alocatia este mica, familii care toarna copil dupa copil pentru a beneficia de acesti bani. Acesti copii sunt crescuti apoi in conditii mizere, fara educatie, pusi sa cerseasca sau dresati de mici sa devina infractori. Aceasta nu este o evolutie demografica care trebuie incurajata. Asa ca acordarea de alocatii majorate ar trebui conditionata de un anumit comportament social al parintilor.

Cat despre reactiile publicului la aceasta mentalitate, ele ne arata cat de adanc implantata in mentalitatea romaneasca este deviza "sa ni se dea". Am vazut atacand furibund diferentierea alocatiilor oameni, nici macar politici, pentru care 42 de lei nu reprezinta nici macar bacsisul pe care-l lasa chelnerului dupa o masa banala la restaurant.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alocatie copii bogati, #alocatie diferentiata, #alocatie Seitan , #stiri PSD