Ziare.com

Artistii, revoltati pentru ca nu primesc bani pentru drepturile de autor. Sturzu propune o lege noua

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 19:42

   

Artistii, revoltati pentru ca nu primesc bani pentru drepturile de autor. Sturzu propune o lege noua
Mai multi artisti au venit, joi, in Parlament, la o dezbatere organizata de deputatul PSD Mihai Sturzu pe marginea intentiei acestuia de a elabora o propunere legislativa care sa reglementeze drepturile de autor si care sa rezolve problemele actuale, generate de distributia deficitara a acestora.

Deputatul social-democrat Mihai Sturzu a propus ca noua lege sa prevada existenta, pentru fiecare categorie de drepturi de autor, a unui organism de gestiune colectiva (OGC) care sa detina rolul de colector principal, in baza numarului de membri pe care ii are, mentinand posibilitatea de a exista si colectori secundari.

A doua prevedere principala propusa de Sturzu priveste introducerea unui sistem de alegeri democratic a conducerilor OGC, bazat pe reprezentativitate. Potrivit lui Sturzu, reprezentativitatea in conducerea OGC ar trebui sa fie similara celei din Consiliul de Administratie al unei asociatii private, in care numarul de voturile detinute corespunde procentului de actiuni.

Astfel, artistii care au adus cei mai multi bani in OGC vor fi cei cu cele mai multe voturi si vor avea posibilitatea de a influenta decizia in conducerea OGC.

A treia prevedere importanta propusa de deputatul PSD are in vedere crearea unei amprente digitale pentru fiecare piesa, astfel incat drepturile de autor sa fie colectate si redistribuite autorului in baza evidentei stricte a difuzarii acelei piese.

Sturzu a spus ca in acest moment acest lucru se face "cu pixul pe hartie", in baza unei legi elaborata in 1996, iar intre timp tehnologia a evoluat foarte mult si exista posibilitatea monitorizarii exacte a difuzarilor.

"Exista posibilitatea crearii in Romania a amprentei digitale pentru fiecare piesa. Eu propun introducerea posibilitatii ca distributia banilor sa fie facuta corect, pe baza de amprenta digitala. Prin acest sistem punem decizia asupra colectarii drepturilor de autor in mana celor care genereaza opere.

Asadar, legea prevede colector unic, decizia alegerii conducerii sa fie in mainile celor care aduc banii, si distributia exacta, iar decizia sa fie in mana celor care genereaza acest business", a spus Sturzu.

El a mentionat ca intentioneaza sa depuna aceasta propunere legislativa in Parlament saptamana viitoare.

La dezbatere au participat, printre altii, CRBL, Mihai de la Bere Gratis, Zoli de la Sistem, Kamara de la Alb si Negru, care au sustinut, de principiu, necesitatea unei reglementari legislative care sa duca la o distributie corecta a drepturilor de autor colectate.

In conditiile in care unii artisti care au luat cuvantul s-au plans de faptul ca excedentele inregistrate in anii trecuti au fost folosite pentru achizitionarea de terenuri si de sedii noi, senatorul PSD Adrian Anghel, prezent la discutii, a anuntat ca va propune infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta care sa investigheze ce s-a intamplat in ultimii ani cu distributia drepturilor de autor catre artisti.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 676 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

.

Singurul drept de auror pentru un neam de iddioți, il papă mercenarii lui Voiculescu de la Antena 3 !

 

Strutzu si noua lege.

O lichea muzicala si asta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor