Ce inseamna plecarea din Guvern a lui Tudorel Toader. Pentru PSD, dar si pentru Iohannis

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 20:12
25715 citiri
Ce inseamna plecarea din Guvern a lui Tudorel Toader. Pentru PSD, dar si pentru Iohannis
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

In primul rand, inseamna, cat se poate de clar, ca Guvernul este complet controlat de Liviu Dragnea si ca unicul scop al Programului de guvernare este salvarea sefului PSD de inchisoare si garantarea parghiilor unei puteri discretionare si de clan. Pentru ca acesta ramane rostul ministrului Justitiei, oricare ar fi el.

A spus-o prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, la finalul unui Comitet Executiv din care partidul si-a exprimat, inca o data, suprematia asupra Guvernului si institutiilor acestuia. Vorbim, asadar, din nou, despre partidul a carui ambitie este aceea de a se substitui statului si de a folosi puterea astfel creata pentru a servi sau consolida interesele unei oligarhii. Pana la alte interese, urgenta guvernarii este asigurarea ca liderul PSD va ramane in libertate.

Ce a spus Viorica Dancila:

- Ca Tudorel Toader pleaca pentru ca nu a livrat ceea ce a promis

- Ca Tudorel Toader a lasat prea mult tema justitiei sa acapareze agenda publica

- Ca Tudorel Toader a fost adus in Guvern pentru a infaptui un Program de guvernare care sa aduca dreptate.

Acestea fiind premisele, nu e greu de construit silogismul, ceea ce face ca vestea plecarii lui Tudorel Toader din guvern sa fie un semnal ca viteza asaltului asupra justitiei va fi accelerata.

Orice ministru va ajunge la Justitie, asadar, va semna in alb angajamentul cu partidul, acela de a livra imediat OUG prin care Liviu Dragnea, scapand practic de orice consecinta juridica, isi va consolida regimul de putere.

Rolul presedintelui Klaus Iohannis

Nici expectativa vigilenta, nici speranta ca PSD se va autodigera nu sunt optiuni ale presedintelui, intr-un context dificil politic, pentru ca urmeaza alegeri europene pe care PSD le poate deturna inspre un narativ deloc confortabil pentru Romania. In plus, Guvernul a carui misiune este salvarea lui Dragnea este cel care organizeaza cele patru scrutinuri care urmeaza.

Daca PSD va reusi sa isi impuna mesajul antieuropean, iliberal si autocrat la europarlamentare, Romania va fi, inca o data, decimata. Iar rolul presedintelui este acela de a transmite natiunii mesajul corect despre starea tarii.

Nu e suficient ca presedintele Klaus Iohannis sa nu semneze un decret de revocare sau unul de numire, cum probabil va face, pentru ca nu exista niciun motiv care sa il recomande pe Eugen Nicolicea pentru portofoliul Justitiei. De altfel, nu e de mirare ca tocmai asta sa fie strategia PSD: propunerea unui indezirabil, despre care intelege ca va fi respins de presedinte, pentru a inainta apoi o a doua varianta, mult mai perfida. Serban Nicolae? Liviu Plesoianu?

Nici nu e nevoie sa se ajunga la o numire plina. Daca presedintele Iohannis semneaza revocarea lui Tudorel Toader sau daca ministrul profesor universitar doctor va avea un impuls de pseudo-demnitate, Viorica Dancila poate demonstra ea, pana la capat, ca isi merita locul in organizatia lui Liviu Dragnea.

Nu e nimic din ce pot face pentru Romania institutiile europene, fara ca un lider de la Bucuresti sa isi asume apararea statului de drept. La ultima dezbatere de la Strasbourg, PSD a denuntat Uniunea Europeana ca pe imperialistul care se amesteca in treburile interne ale tarii. Daca presedintele Iohannis se va arata partener deplin al UE, in aceasta lupta pe care Romania o are de dat pentru restaurarea democratiei, acest mesaj al PSD e dovedit mincinos, pentru ca presedintele e parte a statului.

#Dancila PSD Dragnea OUG , #stiri PSD