Ce sa caute femeile in politica romanesca?

Sambata, 06 Februarie 2010, ora 18:30
6477 citiri
Ce sa caute femeile in politica romanesca?

Femeile din PSD cer 40% din locurile din conducerea partidului. Daca o asemenea prevedere ar fi introdusa in statutul formatiunii, PSD ar deveni un partid politic ce discrimineaza pozitiv femeile.

De ce ar fi nevoie de o astfel de masura? Exista in politica romaneasca discriminare sexuala? Sunt barbatii avantajati si preferati in functii de conducere doar gratie cromozomului y? Daca ne uitam putin la principalii vectori de autoritate din tara, am fi tentati sa spunem ca "da".

In Parlamentul nostru, femeile nu ocupa nici 10% din fotoliile de alesi. In Guvern exista o singura femeie, iar majoritatea institutiilor importante din tara, de la Garda Financiara la Casa de Pensii, sunt conduse de barbati.

Spre deosebire de noi, in Occident exista femei respectate in functii foarte inalte. Vorbesc aici de Angela Merkel, Hillary Clinton si fostele, dar memorabilele Madeleine Albright sau Condoleezza Rice. De ce la noi nu se poate oare?

O explicatie la indemana tuturor ar fi aceea ca mentalitatea romanului este inca in faza in care femeia trebuie tinuta "la cratita" si nu are ce cauta in povestea asta complicata cu politica, ce necesita leadership, vointa si viclenie. Aceasta ipoteza nu este lipsita de adevar, insa e departe de a explica in totalitate lipsa cronica de femei din politica romaneasca.

Ca sa gasim raspunsul la intrebarea "de ce nu gasim mai multe femei in politica noastra?" poate ar trebui sa privim si la putinele romance care au razbit sa se impuna in aceasta lume, majoritatea cu ajutorul unui barbat.

Singura femeie ministru din actuala guvernare, Elena Udrea, a ajuns acolo unde este sub aripa protectoare a presedintelui Traian Basescu si a reusit sa fie protagonista in nenumarate scandaluri, chiar si o ancheta parlamentara, in legatura cu modul in care a gestionat banii institutiei pe care o conduce.

Monica Iacob Ridzi, sotie de primar si lider PD-L, este alta femeie ministru, din primul Guvern Boc, care a reusit sa ajunga in atentia procurorilor DNA prin felul in care s-a comportat la sefia Tineretului si Sportului.

Roberta Anastase, al treilea om in stat, care a ajuns in fruntea Camerei Deputatilor tot gratie sprijinului de la Cotroceni, nu are niciun merit profesional care sa justifice pozitia in care se afla. S-a remarcat initial in spatiul public nu prin convingerile politice, ci prin frumusete, fiind una dintre participantele la concursul Miss Romania. De aici si sicanarile presei pe acest subiect.

La PSD exista putine femei in functii cat de cat importante, de aceea vor acum sa impuna acea modificare de statut. Satule de scandalurile de la noi, pesedistele cu greutate au preferat sa plece la Bruxelles, unde chiar isi pot face auzita vocea. Este cazul unor doamne precum Corina Cretu, Rovana Plumb sau Daciana Sarbu, fata si sotie de politician.

In PNL situatia e si mai putin placuta pentru femei. Norica Nicolai, singurul lider, a fost acum doi ani samburele unei adevarate crize intre palatele Victoria si Cotroceni. Motiv pentru care s-a sapat in trecutul ei si s-au aflat unele lucruri care nu o avantajeaza deloc.

Daca singurele femei din posturi inalte au trecutul patat, sunt implicate in afaceri dubiose si haituite de presa pe drept sau nedrept, de ce si-ar dori o romanca sa faca politica? Modele de urmat nu prea are. In schimb, si-a vazut suratele terfelite prin noroi, de multe ori pe baze reale.

Exista multe femei manager in firmele romanesti. Patronii nu sunt acuzati de discriminare, pentru ca procentul de femei la conducere este destul de ridicat. De ce? Pentru ca lumea afacerilor, oricat de dura ar fi ea, nu este la fel de murdara ca politica. Asa incat femeile evita sa-si complice existenta pe aceasta scena, unde viata e plina de insatisfactii, escrocherie, minciuna si cacealma.

Poate de aceea romancele din politica sunt exceptii. Asta nu inseamna ca e mai putin adevarat ca femeile sunt promovate de partidele politice tinand cont de criterii legate de un calcul matematic si de imagine.

Insa nici ideea de a impune cu forta un procent de femei in conducere nu este corecta. Cantitatea nu trebuie sa invinga calitatea. Femeile ar trebui tratate la fel ca barbatii si judecate dupa aceleasi criterii de performanta. Nu trebuie tinute in brate si puse in functii doar gratie sexului lor. Asa cum nu trebuie nici discriminate, vanate de presa si insultate, odata ce au ajuns intr-o pozitie importanta, doar pentru ca sunt o tinta mai usoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#femei politica, #femei PSD, #reprezentare femei PSD, #discriminare femei politica , #stiri PSD