Cine are dreptul sa vorbeasca despre onoarea politica? (Opinii)

Joi, 27 Februarie 2014, ora 22:21
3341 citiri
Cine are dreptul sa vorbeasca despre onoarea politica? (Opinii)

In sfarsit, politicienii nostri realizeaza cat de necesara e moralitatea in politica. Numai ca de moralitate se discuta demult, si intre politicieni, si in mass-media, dar rezultate nu se prea vad.

Din contra, parca ne afundam tot mai mult intr-o vagauna lipsita de perspective si de repere. Din pacate, discursul despre onoare ramane blocat la nivelul acuzatiilor aduse adversarilor, la fel cum se intampla si cu responsabilitatea politica, statul de drept sau anticoruptia.

Despre ce fel de onoare e vorba?

In politica romaneasca s-a vorbit de onoare chiar din primii ani de politica moderna, atunci cand fiii plecati la studii la Paris ori in alte centre universitare occidentale se intorceau bine motivati in Valahia sa-si "ridice tara si neamul". Ei au europenizat Romania, reusind sub Carol I sa ajunga din urma tari de prestigiu: leul romanesc devenise una dintre cele mai puternice si stabile monede, iar bursele cerealelor, ale petrolului si ale sarii erau la Bucuresti.

Dupa 1989, primii descalificati in cursa pentru onoare au fost securistii si activistii esalonului al II-lea - al III-lea care au pus mana pe putere. Intre timp, mai cu seama dupa disparitia seniorului Corneliu Coposu si retragerea din prim plan a doamnei Doina Cornea, a altor fruntasi taranisti si liberali, fosti detinuti politici, mai tot esichierul politic s-a contaminat de imoralitate.

Neintelegand rolul asanator al votului, populatia l-a acordat prea multor compromisi. S-a tras concluzia ca merge si asa. Si chiar a mers, asa ca numarul doritorilor nu scade.

Lupii moralisti

Cine are dreptul sa vorbeasca despre onoare, caractere si moralitate in politica? Nu chiar oricine. De aceea, astazi discursul despre onoare politica nu are absolut nicio relevanta, iar asta se datoreaza lipsei de credibilitate si caderii politicienilor "moralisti" intr-un ridicol desavarsit.

Disputa pe onoarea politica a reizbucnit in timpul si mai ales dupa abandonarea USL de catre liberali: PSD, prin vocea lui Ilie Sarbu, il acuza pe liderul liberal, Crin Antonescu, implicit PNL-ul, de lipsa de onoare. Si asta dupa ce, in spatiul public romanesc, deja s-au incetatenit cateva definitii ale politicii acceptate de toata lumea.

Da, politica romaneasca este "o dama de moravuri indoielnice", iar politicienii nostri nu sunt "usa de biserica". O recunosc ei insisi.

Campionii moralitatii?

De cand a ajuns PSD campionul moralitatii? Poate de la "patrulaterul rosu" al lui Nicolae Vacaroiu? De la "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase" perpetuat si astazi la varful puterii? De la coalitia Iohannis, matrasita in favoarea intrarii la guvernare alaturi de vechiul inamic, PDL, in 2009? De la Ilie Sarbu, care a marturisit cu mandrie ca, desi aflat in coalitie cu PNL, negocia pe ascuns cu Traian Basescu intrarea la guvernare? De la pastrarea USL doar pana in momentul cand PSD si-a realizat visul de a se instala la Palatul Victoria?

Fecioara neprihanita nu este nici PNL. Destul sa ne amintim invitarea de catre Radu Campeanu a regelui Mihai sa candideze pentru presedintie sau negocierile pe din dos ale lui Valeriu Stoica pentru a-i bloca pe taranisti si pe Emil Constantinescu in anul 2000, jocul la doua capete in primul an al guvernarii Nastase sau situatia stanjenitoare a sustinerii de catre PSD a Guvernului Tariceanu.

Onoarea tine doar pana la castigarea alegerilor

Nu stiu cine poate descoperi multe repere onorabile in situatia actuala a PSD. Ramasi singuri la guvernare, nu pe voturile proprii, ci ale USL, social-democratii isi deschid drum spre Palatul Cotroceni. Desi proiectul USL era prim-ministru - Victor Ponta si presedinte - Crin Antonescu, acum le vine greu sa-si tina cuvantul pana la capat. Practic, se repeta situatia din celelalte coalitii la care au luat parte...

Iata ca intarzierea luarii in considerare a notiunilor de moralitate si onoare, inapetenta pentru ideologii si programe nationale si pierderea elanului coalitiilor pe parcursul guvernarilor sunt principalele cauze pentru care Romania bate pasul pe loc de atata vreme.

De aceea, e bine de spus ca s-a ajuns aici prin "contributia" mai tuturor actorilor politici perindati pe la guvernare si care azi fac mare caz de cinste si corectitudine.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....