Cine candideaza in PSD?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 19:30
5650 citiri
Cine candideaza in PSD?

In curand, intrebarea nu va mai fi cine candideaza pentru presedintia PSD, ci, dimpotriva, cine nu candideaza pentru sefia social democratilor. In zona candidaturilor e mare aglomeratie in ultima vreme.

Cristian Diaconescu a confirmat zvonurile, cu oarecare timiditate: "Eu, ca politician, sunt gata sa mi-o asum (candidatura- n.r.). (...) Daca actuala formula de conducere trebuie schimbata pentru un scop anume si nu pentru a face loc altora este in regula. Altfel, intram in jocul de oligarhie".

Ii lipseste forta in partid, spun unii. Nicio problema, i-o da Miron Mitrea. Liderul informal al baronilor a pornit o ofensiva pe toate canalele impotriva actualei conduceri. A desfiintat echipa Geoana- Hrebenciuc-Vanghelie, inventariindu-i, foarte corect altminteri, greselile majore.

Dar a aruncat si aratat pisica: "Sunt convins ca Cristian Diaconescu gandeste ca vrea sa-si depuna o candidatura. Sunt oameni care incearca sa-l convinga ca ar fi bine sa nu se bage, sa-l lase pe Geoana si echipa in continuare acolo. Daca cumva reusesc sa-i demobilizeze pe cei care eu i-as sprijini sa ajunga presedinti, eu personal sa fie siguri ca nu ma dau la o parte".

Despre Adrian Nastase se stia ca intentioneaza sa candideze, dar intentia lui Liviu Dragnea, nascuta, se pare, la bratul lui Radu Mazare tocmai in Brazilia, este o surpriza.

La randul sau Dan Nica a zambit pe sub mustata la intrebarea daca il tenteaza sefia PSD si a refuzat sa spuna un "nu" categoric. Daca-l punem la socoteala si pe Mircea Geoana (desi exista zvonuri ca actualul presedinte se gandeste sa revina la strategia lui preferata - fuga e sanatoasa), avem vreo sapte potentiali candidati pentru cea mai inalta functie in PSD.

Nu e deloc obligatoriu ca toate aceste candidaturi sa se confirme, nu e musai ca ele sa fie serioase, dupa cum e foarte posobil ca unele dintre ele sa aiba alte scopuri, de exemplu, ridicarea mizei sau crearea unor viitoare tandemuri. Deja se discuta insistent despre reintroducerea functiei de presedinte executiv.

Asadar, cine pentru cine candideaza si cine pe sprijinul cui conteaza?

Este mai mult ca sigur ca Miron Mitrea si Cristian Diaconescu nu vor candida unul impotriva celuilalt. De fapt, ma indoiesc sincer ca dl. Mitrea chiar doreste o functie atat de expusa si complicata. Cristian Diaconescu este alesul baronilor condusi de Miron Mitrea, care si-a vanturat candidatura, cel mai probabil, doar pentru a agita spiritele. Fostul minsitru de Externe este arma cu care Miron Mitrea vrea sa-si nimiceasca cei mai mari dusmani, pe Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc.

Cristian Diaconescu pare sa mai aiba un sustinator, pe Ion Iliescu, dar nu singur, ci intr-un tandem care sa asigure, pe de-o parte liderul puternic, pe de alta parte imaginea: "este momentul ca in PSD sa se nasca o noua echipa, care sa aiba autoritatea morala si politica de a conduce, a spus presedintele de onoare al partidului, echipa din care sa faca parte Adrian Nastase si Cristian Diaconescu".

Asta nu inseamna, in niciun caz, ca Ion Iliescu s-ar imprieteni cu Miron Mitre, dar presedintele de onoare stie ca fara o solutie de compromis, PSD s-ar putea rupe, o ipoteza pe care Miron Mitrea nici nu se sfieste sa o ascunda.

"Daca castiga Geoana cu echipa care este acum la putere, este posibil sa se rupa PSD. Daca actuala conducere, printr-o smecherie posibila de facut la un congres pe care il controlezi, incearca sa controleze in asa fel delegatii, atunci e posibil sa se intample. Nu vom accepta un Congres facut de complezenta, in care isi aduce actuala conducere un numar de 500-800 de delegati care sa voteze cum li se spune".

Adrian Nastase nu este foarte popular in partid. A fost un lider autortiar si temut, in plus are o imagine dezastruoasa, dar si o ambitie pe masura. Practic, depinde insa de sprijinul lui Ion Iliescu si de combinatiile acestuia. Iar Ion Iliescu nu a inchis complet canalele de comunicare cu Mircea Geoana, desi il detesta. Doar nici pe Miron Mitrea nu-l iubeste.

Deocamdata insa, Mircea Geoana pare a fi in fata unei noi infrangeri. Dar tabara Hrebenciuc-Vanghelie nu are cum sa stea pasiva, in fata ofensivei lui Miron Mitrea. Cei doi vor incerca pana la capat sa negocieze/cumpere voturi pentru Mircea Geoana. Marian Vanghelie a si anuntat compromisul posibil: lasati-l pe Geoana, schimbati vicepresedintii! Dar defectarea lui Liviu Dragnea ar fi o lovitura grea, daca nu chiar fatala.

Desigur este posibil ca, dupa ce a luptat umar la umar cu ei in campanie, Liviu Dragnea sa nu-si fi lasat de izbeliste tovarasii, iar informatiile privind candidatura sa sa nu fie decat un joc in favoarea lui Mircea Geoana. Dar daca ne gandim ca gandul s-a copt sub soare brazilian in compania lui Radu Mazare, pare mai degraba ca Liviu Dragnea ori va lupta pe cont propriu, ori se va aseza in tabara baronilor, in spatele lui Cristian Diaconescu. Cert este ca secretarul general al PSD are o zestre impresionanta: sustinerea filialelor pe care le controleaza inca foarte bine.

Cat despre Dan Nica, baronul de Galati stie ca nu are sanse foarte mari de unul singur, insa isi poate vinde scump sprijinul. Iar licitatia e de-abia la inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#sefie PSD candidati , #stiri PSD