Cine ne mai poate scoate din criza?

Autor:
Luni, 03 August 2009, ora 18:30
3963 citiri
Cine ne mai poate scoate din criza?

Randamentul masurilor anticriza adoptate pana in prezent de Executiv tinde foarte mult spre zero. Nu o spun eu, ci o recunosc chiar cei aflati la guvernare.

"Masurile anticriza adoptate de Guvern nu au dat rezultatele dorite. In acest moment, doar o treime din masurile anticriza au efecte in economie", sta scris undeva printre cele 24 de masuri anticriza propuse de PSD.

Ne aflam in aceasta situatie nu pentru ca ar exista efecte pozitive pentru obtinerea carora s-au depus eforturi extrem de mari, ci pur si simplu deoarece nu s-a depus niciun efort pentru a se misca ceva in economie, iar de aici si efectele pe masura.

In loc sa actioneze atunci cand au observat ca n-au adoptat masurile potrivite, responsabilii Guvernului au asteptat sa treaca timpul, doar doar si-or reveni tarile occidentale si ne-or trage dupa ei.

Trecerea timpului ne-a adancit in criza. Sa nu uitam ca ne paste un an cu scadere economica de 8% dupa cum au estimat mai multi ministri din Cabinetul Boc, moment prielnic pentru cele doua partide aflate la guvernare sa-si imparta in mod "responsabil" vina.

Presupunand ca se vor impaca, iar pe viitor vor actiona in interesul national, liderii partidelor aflate la putere tot n-ar fi capabili sa scoata tara din criza. De ce? Pentru ca nu inteleg un lucru simplu: suntem in criza, este prea tarziu sa adopti masuri prin care sa previi, acum trebuie sa ajuti agentii economici.

Ca dovada, nicio masura din cele 24 propuse de PSD nu este potrivita momentului. La ce bun sa stimulezi infiintarea de locuri de munca pentru someri si absolventi cand societatile comerciale si-au pierdut pietele de desfacere sau cand cererea de produse pe anumite ramuri a scazut drastic? De ce sa arunci 144 de milioane de euro pe astfel de masuri cand tu ca stat nu iti poti permite sa-ti platesti proprii functionari?

Da bine sa spui ca vrei sa investesti doua miliarde de euro in constructia de locuinte sociale pentru a stimula sectorul constructiilor, dar aceasta suma este egala cu investitiile pe care le-ar fi putut face 3-4 investitori din zecile pe care i-am pierdut in ultimul an. Redresarea constructiilor, motorul cresterii economice din ultimii patru-cinci ani, nu se poate realiza cu aceasta suma.

Daca unul din cinci romani care a luat credite de la banci este astazi in situatia de a nu mai putea plati ratele la timp, asa cum sustine PSD, atunci de ce tu ca partid propui construirea de locuinte sociale pe care sa le vinzi nevoiasilor prin credite?

Social democratii sustin ca proiectul de construire de locuinte sociale va stimula consumul prin cresterea cererii de materiale de constructie, mobilier si aparatura electrocasnica. Se prea poate sa fie asa, dar aceasta cerere va aparea, in cel mai fericit caz, abia peste un an, daca nu peste doi sau mult mai tarziu. Pana atunci cum sunt ajutati producatorii de mobila si importatorii de electrocasnice? Raspunsul e simplu: in niciun fel.

Daca stimularea consumului de produse din import poate sa astepte, nu acelasi lucru se poate spune si despre stimularea exporturilor.

Surprinzator sau nu, in programul propus de PSD pentru scoaterea tarii din criza nu exista nicio referire la exporturi. Avem inca avantajul de a putea produce ieftin si la standarde acceptabile in UE, iar stimularea exporturilor ar trebui sa constituie o prioritate in programele de combatere a efectelor crizei.

Social democratii nu numai ca nu intrevad cat de multe beneficii am avea daca statul i-ar sprijini pe exportatori, dar nici nu intrevede riscurile care planeaza asupra industriei auto nationale. Nimeni de la guvernare nu pare sa se gandeasca ce se va intampla cu Dacia cand nemtii vor pune punct programului "Rabla".

Setul de masuri abunda in subventii, deduceri, scutiri si alocari bugetare pentru diverse programe pentru stimularea investitiilor in agricultura. Pentru punerea in aplicare a unui astfel de program este nevoie de foarte multi bani, despre a caror provenienta nu se spune nimic. De unde vor fi luate aceste sume cand numai in sase luni bugetul a pierdut 3,17 miliarde lei din cauza incasarilor mai slabe din TVA, iar incasarile din impozitul pe venit au scazut si ele cu jumatate de miliard de lei?

In planul anticriza al PSD nu se gasesc de altfel nici masuri prin care sa se incerce o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, desi nivelul evaziunii fiscale din Romania este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana.

Cand te uiti peste un astfel de program anticriza nici nu iti mai pasa daca PSD si PD-L vor mai guverna alaturi in perioada urmatoare, pentru ca oricum nu isi propun sa faca o treaba serioasa nici impreuna, nici separat.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#program anticriza PSD, #constructie locuinte sociale, #efecte masuri anticriza, #infiintare locuri de munca , #stiri PSD
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Pensionarii criminali: securistii si activistii ce papa intr-o veselie 1,8 miliarde de euro pe an!!!
Poza gelu
gelu
rank 1