PSD propune infiintarea Consiliului National al Muntelui: Scutiri de impozite pentru agricultori

Duminica, 26 Noiembrie 2017, ora 10:17
3118 citiri
PSD propune infiintarea Consiliului National al Muntelui: Scutiri de impozite pentru agricultori
Foto: Arhiva Pixabay

Patru parlamentari PSD au initiat un proiect legislativ prin care vor sa modifice Legea muntelui si propun infiintarea Consiliului National al Muntelui, cu scopul de a asigura legatura dintre Guvern si reprezentantii zonei montane, pentru a pune in aplicare strategiile si politicile specifice zonei.

"In cadrul acestei legi propunem infiintarea Consiliului National al Muntelui, organism cu rol consultativ, cu scopul asigurarii legaturii dintre Guvern si reprezentantii zonei montane, pentru punerea in aplicare a strategiilor si politicile specifice acesteia, precum si constituirea unui Comitet de Masiv, pentru fiecare grupa de munti, cu rol consultativ in aplicarea politicilor si strategiilor de dezvoltare si protectie a mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv", precizeaza initiatorii in expunerea de motive.

Componenta, atributiile si responsabilitatile Comitetului de Masiv se stabilesc prin hotarare de Guvern in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, prevede actul normativ.

Parlamentarii PSD sustin ca in prezent este in vigoare Legea muntelui nr. 347/2004 si avand in vedere data la care a fost elaborata aceasta lege, precum si numeroasele modificari legislative nationale si europene cu privire la dezvoltarea si protectia zonei montane, aceasta nu mai corespunde realitatilor actuale.

"Zona montanta este marcata de dezavantaje naturale: altitudine, clima, panta, fertilitate scazuta a solului, perioade mai scurte de vegetatie etc. si dezavantaje structurale, precum: scaderea populatiei tinere, distantele mari fata de centrele decizionale si administrative, izolarea fata de caile de comunicatie si pietele de desfacere.

Avand in vedere acest lucru, aceasta trebuie sa beneficieze de o politica specifica distincta, definita conform principiilor dezvoltarii durabile, care sa vizeze reducerea dezechilibrului intre zonele mai favorizate si cele montane", se arata in documentul citat.

Fonduri de 1 miliard de euro

Initiatorii sustin ca implementarea acestei legi are ca scop final, printre altele, crearea de noi locuri de munca, evitarea exodului populatiei tinere, obtinerea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vanzarii produselor obtinute in ferma, cresterea nivelului de bunastare a populatiei, dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificarii potentialului local.

"Prin prezenta lege se aproba Programul de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si din Fondul Suveran de Investitii al Romaniei. Programul de incurajare a activitatilor din zona montana se constituie ca sursa de sustinere a performantei in sectorul agricol si non-agricol", prevede textul legislativ.

Scutire de impozite

De asemenea, initiatorii propun ca familiile tinere de agricultori de munte, care isi intemeiaza gospodarii si cresc animale (cel putin cinci vaci), sa fie scutite de impozitul agricol si impozitul pe venitul realizat din agricultura timp de 5 ani de la infiintare si de 50% din acestea, in anii urmatori.

Totodata, textul legislativ mai prevede ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Educatiei Nationale sa colaboreze in vederea introducerii in invatamantul gimnazial, profesional si liceal, a unei discipline de studiu care sa cuprinda notiuni elementare despre socio-economia zonei montane.

Propunerea legislativa privind Legea muntelui este initiata de social-democratii Doina Silistru, Alexandru Stanescu, Ioan Dirzu si Ioan Stan. Printre sustinatorii acesteia se numara si liderul PSD Liviu Dragnea, dar si parlamentari ALDE si PMP.

Proiectul legislativ a fost inregistrat la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

Citeste si Fermierii sunt fortati sa accepte munca la negru, pentru ca zilierii nu vor sa lucreze ca-si pierd ajutoarele sociale

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Consiliul National al Muntelui PSD, #facilitati agricultori zona montana Romania, #Legea muntelui modificari, #agricultor zona montana impozite , #stiri PSD
Comentarii