Raportul CE privind statul de drept: In Romania, continua masurile negative asupra independentei justitiei. Sectia Speciala, o mare problema

Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 14:37
5342 citiri
Raportul CE privind statul de drept: In Romania, continua masurile negative asupra independentei justitiei. Sectia Speciala, o mare problema
FOTO: Hepta Photo

Masurile controversate cu impact negativ asupra independetei sistemului judiciar continua sa fie aplicate in Romania, cum ar fi Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, indica Raportul CE privind statul de drept prezentat miercuri, 30 septembrie, care consemneaza insa ca. in 2020. Guvernul a continuat sa-si afirme decizia de a relua reformele dupa regresul din perioada 2017-2019.

"In 2020, Guverul a continuat sa-si afirme angajamentul de a relua parcursul refomelor in sistemul judiciar dupa regresul din 2017-2019. Acest lucru a dus la o scadere semnificativa a tensiunilor cu sistemul judiciar. Recenta numire a unor noi conduceri la parchetele-cheie ar putea crea conditiile pentru o continuare mai eficienta a activitatii procurorilor. Progresul in ceea ce priveste modificarea legislatiei relevante a fost amanat din cauza pandemiei de COVID-19 si a alegerilor la nivel national.

Masurile controversate cu impact negativ asupra independetei sistemului judiciar continua sa fie aplicate, cum ar fi Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, care are ca atribuitii exclusive anchetarea infractiunilor comise de judecatori si procurori. Continuarea implementarii acestor masuri sporeste incertitudinea in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar, in special prin efectul lor combinat", se arata in Raportul CE prezentat miercuri.

Modificarile aduse Legilor Justitiei, principala problema identificata

"In pofida progreselor inregistrate de Romania in lupta anticoruptie in ultima decada, provocarile cu care s-a confruntat sistemul judiciar in perioada 2017-2018 au ridicat semne de intrebare in ceea ce priveste sustenabilitatea reformelor anticoruptie", indica documentul CE.

"Probleme majore au fost identificate in crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), sistemul de raspundere al magistratilor, schemele de pensionare anticipata, modul de intrare in profesie si statutul si modul de numire al procurorilor sefi. Inca de la inceput, implementarea acestor reforme a confirmat ingrijorarile cu privire la presiunile asupra judecatorilor si procurorilor, dar si asupra independentei, eficientei si calitatii sistemului judiciar. In plus, aplicarea in continuare a acestor reforme a evidentiat noi probleme pe langa cele identificate initial", se arata in raportul Comisiei.

Potrivit expertilor Comisiei Europene, faptul ca amendamentele aduse de fosta guvernare la legile justitiei a dus la o stare de incertitudine in intreg sistemul judiciar, iar aici rolul principal in rezolvarea acestor probleme ar trebui sa revina CSM.

"Aceasta incertitudine este exacerbata de diviziunea puternica din interiorul sistemului judiciar cu privire la solutiile de a amenda aceste modificari. In acest context, desi CSM ar trebui sa preia rolul central si sa construiasca un consens, activitatea din ultima perioada a fost marcata si ea de diviziuni si controverse".

Comisia critica CSM si pentru faptul ca nu a reprezentat o autoritate obiectiva in contextul dezbaterii publice puternic divizate asupra justitiei. "Dezbaterea publica cu privire la sistemul judiciar a fost caracterizat de tensiuni puternice, chiar daca atacurile publice asupra sistemului judiciar, venite din partea politicului sau mass media, au scazut semnificativ sub actuala guvernare. In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, institutia a reactionat la unele plangeri cu privire la apararea independentei, reputatiei si impartialitatii magistratilor, activitatea CSM per total in aceasta privinta a fost limitata", se arata in documentul citat.

In ceea ce priveste Sectia Speciala, expertii Comisiei reitereaza criticile anterioare venite din partea Comisiei de la Venetia, notand incercarile esuate de desfiintare a SIIJ.

"Desi autoritatile si partile implicare au sustinut ca, incepand cu octombrie 2019, Sectia si-a incetat practica de retragere a apelurilor, iar numarul cazurilor deschise impotriva magistratilor a scazit, ingrijorarile ca ar putea fi folosita in continuare drept un mijloc de presiune asupra magistratilor raman valide."

Expertii Comisiei Europene atrag atentia si asupra vechii probleme a numirii procurorilor sefi, notand faptul ca atat Procurorul General al Romaniei cat si procurorul sef al DIICOT au fost numiti in ciuda avizului negativ al CSM. "Aceasta situatie a evidentiat inca o data neajunsurile subliniate in trecut de catre Comisie in cadrul rapoartelor MCV, unde a recomandat implementarea unei proceduri independente ce ar putea fi obtinuta cel mai bine cu ajutorul Comisiei de la Venetia", se arata in documentul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Fără abateri profesionale în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, relevă raportul comisiei interne. Posibilă depășire gravă de competență a unei asistente
Fără abateri profesionale în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, relevă raportul comisiei interne. Posibilă depășire gravă de competență a unei asistente
Nu a existat "nicio abatere profesională" care să fi determinat decesul a 20 de pacienţi, în perioada 4-7 aprilie, reiese din raportul comisiei interne de analiză a Spitalului Clinic de...
#raport, #stat de drept, #Adina Florea, #Sectia Speciala, #PSD, #Justitie, #stiri , #stiri PSD