Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comisia de Cod Electoral a aprobat o parte a legii uninominalului

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 17:32
1148 citiri
Comisia de Cod Electoral a aprobat o parte a legii uninominalului

Parlamentarii din Comisia de cod electoral au votat, miercuri, principiile tipului de uninominal asupra carora PNL si PSD s-au inteles, ei trecand pe banda rulanta o parte inseamnata dintre articolele legii, anunta NewsIn.

Deputatii din Comisia de cod electoral au adoptat in decurs de o ora si jumatate 35 dintre cele 65 de articole ale noii formule de uninominal asupra carora au convenit PNL si PSD. Parlamentarii au lasat insa pentru o discutie ulterioara articolele legate de pragul electoral si minoritati, singurul aspect asupra carora formatiunile nu s-au inteles inca.

Comisia a adoptat cu 11 voturi pentru si 2 abtineri (PRM) principiile fundamentale ale legii, asa cum au fost ele expuse de pesedistul Anghel Stanciu. Astfel, parlamentarii au amendat varianta de uninominal adoptata tacit de Senat, renuntand sa mai lucreze pe legea declarata neconstitutionala de CCR, astfel ca, deocamdata, presedintii de Consilii judetene nu vor mai fi alesi uninominal.

Textul propus de Stanciu pastreaza 90% din varianta APD adoptata tacit de Senat. In esenta, noua forma de uninominal combina principiul proportional actual cu votul uninominal. Una dintre principalele diferente fata de proiectul pe care Guvernul si-a asumat raspunderea consta in aceea ca numarul de colegii va fi egal cu numarul de mandate de senator si deputati (in forma Executivului colegiile reprezentau jumatate din numarul mandatelor). Votul se va da dupa principiile uninominalului, urmand ca cei ce castiga din primul tur jumatate plus unu dintre voturi sa intre automat in Parlament.

Acest principiu nu va fi insa valabil in orice conditii. Astfel, numarul de voturi se aduna pe partide in fiecare judet, se face media proportionala pentru fiecare formatiune, in functie de care se realizeaza apoi impartirea mandatelor ramase nealocate dupa prima faza, a castigatorilor din primul tur, in limita de mandate alocate fiecarui judet.

Daca pentru un competitor electoral numarul de castigate uninominal este mai mare sau egal cu numarul de alocate proportional, acesta retine mandatele castigate, se mai arata in textul propunerii. Articolele referitoarea la modul de repartizare nu au fost votate, la ora transmiterii acestei stiri, ele aflandu-se in finalul legii. Aceasta mai prevede si o repartizare la nivel national, facuta pentru mandatele care nu au putut fi repartizate la nivelul judetelor, din voturile neutilizate in fazele anterioare si din cele inferioare coeficientului electoral de circumscriptie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cod electoral, #comisie, #uninominal, #aprobat , #stiri PSD