Confruntarea finala la PSD, inainte de Congres: urmariti minut cu minut!

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 17:48
1705 citiri

Liderii PSD s-au reunit vineri dupa-amiaza la Palatul Parlamentului intr-o ultima sedinta inainte de Congresul de sambata, de la Romexpo, fiind asteptate decizii importante si lamurirea multor probleme de organizare.

Urmariti pe Ziare.com desfasurarea sedintei CEx PSD, minut cu minut:

17:48 - Marian Vanghelie a declarat, la iesirea de la sedinta PSD, ca nu-si doreste o amanare a Congresului de sambata. Totodata, referitor la propunerea lui Nastase ca Geoana sa se retraga si sa-l sprijine pe Victor Ponta, Vanghelie a sous ca "este un punct de vedere. Nu inseamna ca trebuie sa fim de acord.

17:45 - "Singurul lucru care va conta maine vor fi cei 1.700 de delegati care asteapta foarte mult de la noi. Sansa partidului nostru extraordinara e sa ne aparam electoratul si sa aparam stanga in Romania", a spus si Victor Ponta.

17:40 - Pentru functia de secretar general al partidului s-au inscris in cursa actualul detinator al functiei, Liviu Dragnea, liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu si Constantin Nicolescu liderul PSD Arges.

17:35 - Singura modificare a statutului ce va fi inaintata Congresului va fi cea legata de alegerea vicepresedintilor uninominal, ci nu pe domenii de activitate sau regiuni, anunta Liviu Dragnea.

17:30 - Mircea Geoana a anuntat, dupa Comitetul Executiv National al PSD, ca pesedistii au renuntat la functia de prim vicepresedinte, ca modificarea statutului nu va fi facuta la Congresul de sambata si ca Ion Iliescu va tine un discurs, tot la Congres.

17:10 - Functia de prim-vicepresedinte nu va fi infiintata deocamdata, arata surse din PSD.

17:05 - Presedintele PSD va fi ales in doua tururi, daca nu este ales in primul tur. Dintre cei 62 de candidati pentru postul de vicepresedinte, vor fi alesi in functii primii 15, in functie de numarul de voturi, potrivit unor surse din PSD citate de Antena 3.

15:20 - Victor Ponta declara ca se bazeaza pe sprijinul celor trei lideri din PSD - Adrian Nastase, Ion Iliescu si Mircea Geoana, incepand de duminica.

15:00 - "Propunerea de modificare a statului se trimite la tribunal, apoi in functie de raspunsul acestuia se publica in Monitorul Oficial. Restul discutiilor sunt iutile. Fie convenim o baza legala, fie mergem pe actualul statut", a declarat Diaconescu, vineri, inainte de sedinta Comitetului Executiv.

14:50 - Adrian Nastase isi reafirma sprijinul pentru Victor Ponta: "Cred ca are vana necesara pentru a porni schimbarea de imagine si, intr-o echipa mai larga, cu oameni seriosi in partid, ar putea sa reinceapa sa cladeasca forta partidului".

24 de ore de maxima tensiune

Cu mai putin de 24 de ore inainte de cel mai important eveniment politic din acest an pentru social-democrati, la care se va decide viitorul lider al partidului, situatia in PSD era tulbure, nefiind foarte clar dupa care statut se organizeaza Congresul si in ce conditii.

Astfel, in cursa pentru presedintie s-au inscris nu mai putin de 9 candidati, mai mult sau mai putin cunoscuti, dar lideri ai partidului, printre care Marian Vanghelie, spun ca nu sunt excluse surprizele, putand fi depuse candidaturi chiar si in ziua Congresului.

Cei 9 inscrisi in cursa pentru functia de presedinte PSD pana joi, la ora 16:00, Mircea Geoana, Victor Ponta, Cristian Diaconescu, Radu Mazare, Miron Mitrea, Alistar Dorela, Andrei Alexandru, primarul localitatii Amarainca, Moraru Victor, dar si Ioan Domonco, de la Botosani.

Pentru functia de vicepresedinte si-au depus candidatura 61 de pesedisti.

Noua candidati pentru functia de presedinte al PSD (Video)

Presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, nu a sosit la ora anuntata iar surse din partid au declarat ca acesta nici nu va participa la aceasta ultima reuniune a conducerii, in semn de protest fata de cele intamplate in ultimele zile.

Confruntarea finala de la Comitetul Executiv National de vineri seara se anunta a fi o batalie "pe viata si pe moarte" intre cele doua tabere pro si anti-Geoana. De altfel, incepand de la primele ore ale diminetii fluxurile agentiilor de stiri au fost pline de declaratii ale liderilor PSD care fie reclamau proasta organizare a Congresului, amenintand cu contestarea lui in instanta, fie sustineau ca la originea confuziei generale din PSD se afla "coada" lui Traian Basescu.

Ponta: Sunt doar doi candidati, unul din trecut si unul pentru viitor

Adrian Nastase il sustine pe Victor Ponta si nu candideaza

Diaconescu: PSD nu poate lua decizii pe care sa le respecte nici 24 de ore

Traian Basescu, "arma" in campania din PSD

Nu au lipsit nici surprizele, unele nelinistitoare, altele amuzante. Astfel, in jurul pranzului s-a lansat zvonul ca liderul PSD, Mircea Geoana, ar urma sa propuna amanarea Congresului, pana la rezolvarea confictului legat de aplicarea vechiului statut. Informatia a fost dezmintita insa de liderul PSD, Mircea Geoana, care a comentat scurt: "E o intoxicare".

Geoana, despre amanarea alegerilor pentru sefia PSD: E o intoxicare

Presedintele PSD nu a putut oferi insa explicatii cu privire la un afis violet, rasarit ca din intamplare, vineri, in incinta complexului Romexpo, unde va fi organizat congresul PSD, cu mesajul "Mircea Geoana, Garantat Vanghelie". In timp ce unii pesedisti spun ca la mijloc ar fi mana PD-L, cei din tabara pro-Geoana insinueaza ca de vina ar fi colegi din partid, care urmaresc sa il compromita pe actualul lider. "S-a ajuns prea departe", este tot ce a comentat Mircea Geoana.

Mircea Geoana, "garantat Vanghelie" pe fond violet

Insa, potrivit unor informatii citate de Newsin, Geoana insusi se pregateste la o riposta similara. Sustinatorii sai ar fi pregatit afise si fluturasi cu mesajul "Cristian Diaconescu si Miron Mitrea-garantat Basescu", care vor fi impartiti delegatilor de la congres. Machetele afiselor, atat anti-Geoana, cat si Pro-Geoana au aparut zilele trecute si pe Internet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pregaire congres psd, #sedinta psd inainte congres, #congres PSD 2010 , #stiri PSD