Consilierii Capitalei au aprobat construirea unei cladiri cu 30 de etaje

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 19:07
1301 citiri
Consilierii Capitalei au aprobat construirea unei cladiri cu 30 de etaje

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, miercuri, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei cladiri de 30 de etaje pe bulevardul Poligrafiei, desi consilierii PSD si PNL au contestat numaratoarea voturilor.

PUZ-ul a fost aprobat cu numarul minim de voturi necesare (28), in ciuda faptului ca reprezentantii PSD si PNL in consiliu au afirmat ca nu fost atat de multe. Contestarea numaratorii voturilor si certurile dintre consilieri au dus la intreruperea sedintei timp de aproximativ 20 de minute.

Reprezentantii societatii civile au anuntat, marti, ca aprobarea acestui PUZ va creste la 70 de milioane de euro valoarea de piata a terenului aferent deoarece suprafata respectiva se afla in zona ce ar trebui sa fie expropriata in cazul largirii bulevardului Poligrafiei. Terenul in cauza ocupa 67.000 de metri patrati, iar cladirea care va fi construita va avea 120 de metri inaltime.

Cladire construita pe spatiu verde

Pe de alta parte, cei de la Salvati Bucurestiul sustin ca PUZ-ul este ilegal, pentru ca prevede construirea in fasia de protectie a bulevardului Poligrafiei, care, conform Planului Urbanistic General (PUG), este spatiu verde.

In plus, spun reprezentantii societatii civile, PUZ-ul nu are aviz de la compania Apa Nova, desi constructia ce ar urma sa fie ridicata se afla in raza de protectie a principalului apeduct de alimentare din Capitala. In plus, din proiect lipsesc harta zonei si studiul de impact asupra traficului, iar PUZ-ul nu prevede parcari si presupune sase niveluri in subteran, fara un studiu hidrologic.

Proiectul are avizul fostei comisii de urbanism a Capitalei, care functiona in mandatul lui Adriean Videanu. Beneficiara PUZ-ului din Bulevardul Poligrafiei este SC CDIA Managemet SRL, controlata de doua firme cipriote care detin cate 40% din actiuni.

Reprezentantii Asociatiei Salvati Bucurestiul se numara printre contestatarii constanti ai mai multor proiecte urbanistice din Capitala, care, in opinia lor, au fost aprobate in ciuda faptului ca ridicau numeroase semne de intrebare, in special in privinta regimului de inaltime.

Cea mai inalta cladire din Capitala, de 155 de metri inaltime, va aparea pe malul Dambovitei, in cadrul proiectului Dambovita Center, care a fost aprobat de CGMB la sfarsitul lunii martie.

In prezent, cea mai inalta cladire din Bucuresti, functionala pe toate nivelurile, este hotelul Intercontinental, care masoara 86 de metri, urmat de Casa Presei Libere si de Palatul Parlamentului, fara a lua in calcul antenele de pe prima si, respectiv, colina pe care este construita cea de-a doua. Dintre cladirile construite dupa 1990, cea mai inalta este sediul BRD din Piata Victoriei, care are 79 de metri.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...
Comentarii