Criza politica ar putea afecta acordarea transei de imprumut de la UE

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 22:03
954 citiri
Criza politica ar putea afecta acordarea transei de imprumut de la UE

In urmatoarele saptamani Comisia Europeana va face o analiza "foarte serioasa" pentru a vedea in ce masura autoritatile romane au indeplinit cerintele pentru acordarea celei de a doua transe de imprumut de la UE, a spus comsiarul Leonard Orban cand a fost intrebat de actuala criza politica.

Comisarul european pentru multilingvinsm Leonard Orban, care a participat joi la o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social a fost intrebat cum influenteaza actuala criza politica capacitatea Romaniei de a-si respecta angajamentele luate fata de FMI si de a-si negocia un post de comisar european.

"Din postura mea de comisar nu comentez chestiuni politice legate de viata politica din Romania sau din alte state membre. Acestea sunt limitele de competenta pe care le avem. Sigur, in orice caz, sunt lucruri importante care urmeaza", a atras atentia Orban.

"Va fi facuta in perioada urmatoare o analiza foarte serioasa de catre CE in ce masura autoritatile romane au indeplinit cerintele pentru acordarea celei de a doua transe de imprumut de la Uniunea Europeana. Vorbesc de urmatoarele saptamani, o analiza se va face in urmatoarele saptamani si o decizie va urma sa fie luata ulterior", a explicat comisarul roman.

Totusi, comisarul a subliniat ca in analiza sunt luate in considerare criteriile economice. "Criteriile (analizei - n.r.) sunt economice, sunt chestiuni foarte clare in legatura cu care Guvernul Romaniei s-a angajat. Stabilitatea politica nu este un criteriu. (...). Urmatoarele transe sunt conditionate de anumite chestiuni foarte clare", a spus Orban.

In ceea ce priveste modul in care va influenta cadrea Guvernului negocierile pentru portofoliile din Comisia Europeana, Orban a raspuns ca "se urmareste cu foarte mare atentie ceea ce se intampla in tara".

Comisarul Orban a militat, in cadrul dezbaterii, pentru o administratie indpendeta care asigura o continuitate cand se schimba guverne. "Daca dorim ca statul sa se modernizeze cu adevarat, trebuie sa avem o administratie independenta. Un corp mare, impartial de profesionisti, care trebuie sa nu depinda de schimbarile politice", a explicat acesta.

"Esential este ca politizarea sa nu fie dusa in profunzime", a spus comisarul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#criza politica imprumut UE, #Leonard Orban guvernare, #criza coalitie, #demisie ministri PSD , #stiri PSD